US чиновници се плашат от продажбата на ICQ

Американците се опасяват от местенето на сървърите на месинджъра в Русия
16 юни 2010 18:01,
27
US чиновници се плашат от продажбата на ICQ
Изображение: icq.com

Правоохранителните органи в САЩ се обявиха против продажбата на месинджъра ICQ от американската корпорация AOL на руския инвеститорски фонд Digital Sky Technologies (DST), пише The Financial Times.

Американските чиновници се опасяват, че сървърите на ICQ ще бъдат преместени в Русия, което ще затрудни проследяването на кореспонденцията на източноевропейски престъпни групировки. Един от следователите изтъква пред вестника, че „всяко лошо момче използва ICQ".

Месинджърът ICQ е разработен от израелската компания Mirabilis и после е купен от AOL. Сървърите на ICQ обаче се намират в Израел, с чиито власти САЩ са в добри отношения. Това позволява на служителите на правоохранителните органи на САЩ да получават  кореспонденцията на престъпници от израелските си колеги.

Документите с възражението против анонсираната в края на април, но все още незавършила напълно сделка вече са постъпили в Комисията по чуждестранни инвестиции при министерството на финансите на САЩ (CFIUS). Тя може да внесе препоръка за спиране на сделката.

Представители на CFIUS предполагат, че продажбата няма да бъде стопирана. Подобни препоръки рядко се постановяват по молба на правоохранителните органи. Освен това 13-дневният срок, през който CFIUS трябваше да внесе формално предупреждение, вече е изтекъл.

Инвеститорският фонд DST контролира портала Mail.ru и има дялове в социалните мрежи „Съученици“ и „ВКонтакт“. Фондът е вложил също стотици милиони долари в най-голямата социална мрежа в света – Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ги още тъпанарино, използващ skype!Еех, тея деца нямат спирачки.Както се казва, слушайте тези, които използват и-нет, още преди да го има skype-a!
26
0
 
4
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
ICQ то си е хубаво нещо. Само да не използваш техния клиент, ами нещо друго. Относно "всички лоши момчета ползват ICQ" мога да кажа, че лошите по-скоро използват Скайп, че е кодиран, а ICQ протокола се чете много лесно какво има пратено. Това са пълни глупости. Само да пооправят малко постоянния спам от Русия, дето ми бълва покани за нови контакти. Иначе е удобно, има си и web приложение за ползване на ICQ, ако си някъде, където няма инсталиран клиент.
25
0
 
7
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Събират данни и следят тези които са "wanted" или поне криминално проявени индивиди.Никой няма да ни следи как се разбираме с аверчето в скайпа кога ще ходим на кафе или подобни неща.Все пак говорим за България, държава която няма рисурсите, че да следи и подслушва всички хора в различните среди. Да не говорим, че терорист никога няма да използва скайп или icq.
24
0
 
6
 
! Отговори
hack&crack преди 13 години
Откакто ми го хакнаха руснаците се отказах от от тва смотано кю.всяко лошо момче използва ICQ" подобно изказване граничи с пълна олигофрения и подсказва каква жажда имат тия катили да снифят на потребителите трафика.Едва ли някой сериозен терорист или бандит би се доверил на кю-то ама нали трябна да има следене , всички компании ни следят вече в нета и събират данни да нас.
23
1
 
7
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
E па да минат на Скайп - и без това по-малко "товари".Отказах се от ICQ, когато един ден трябваше абсолютно задължително да сваля новата версия - без право на избор.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хехе, те престъпниците точно ICQ ползват! А пък телефонните измамници тук ползват сим карти на тяхно име! Съвсем за *** ни взеха вече!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
единственото хубаво на ICQ, което виждам е че не е необходимо да са и двамата разговарящи онлайн.На работата го ползвам заради колегите.
20
0
 
8
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Чакай малко, от кога трябва да си професор, че да използваш дадена програма за обмяна на съобщения в реално време?Протокол или не, използването на която и да е програма от този род, не изисква да си на ти с информатиката, дори и 8 годишни пикльовци влизат в чатовете. За тва да казваш, че тия дето използват дадена програма са ***, доказва колко комплексиран си ти и се чудиш на кой и къде да се докажеш някак си, колко можеш и знаеш. Всичко е до вкус, господин "аз знам всичко".
19
1
 
2
 
! Отговори
Перфокарта преди 13 години
Бе за компотите не знам,ама за кво го ползвате-за десктоп ли?Споделете моляяяя:_((
18
1
 
0
 
! Отговори
wewe преди 13 години
da o4akame i nowina,4e ima problemi s prodajbata na Irc,e tam stawaha golemite 4atowe :D
17
0
 
3
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
QIP е само клиент - свързва се със същите сървъри и съответно американците го контролират. Сега като (ако) го купят ще имат наистина техен контрол.
16
1
 
4
 
! Отговори
СУПЕР преди 13 години
Американските чиновници се опасяват, че сървърите на ICQ ще бъдат преместени в Русия, което ще затрудни проследяването на кореспонденцията на източноевропейски престъпни групировки.
15
9
 
17
 
! Отговори
Злинко Попинко преди 13 години
Не Дончо, има ***, които НЕ използват ICQ. Тъпанарите използват скайп или ринат *** във фейсбук, а умните и тези, които не се лигавят ползват протокола на ICQ, обаче през Miranda или QIP.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мно *** тез американци вее
13
26
 
10
 
! Отговори
Дончо преди 13 години
Абе има ли още *** дето ползват ICQ
12
3
 
12
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
ICQ-то си спомням беше най-добрия msn, но по едно време излезна една нова версия, напълно различна и беше толкова отвратителна, че спрях да го използвам от тогава. Ако не се лъжа тая трансформация се случи някъде 2004-2005.Сега много малко хора го използват, даже преди време като си влезнах в акаунта забелязах, че он-лайн нямаше почти никой.
11
4
 
4
 
! Отговори
Руски Фен! преди 13 години
Идеята е много добра!За две бутилки водка ще ми подарят и сърварите си........Бягам до магазина,да не ме изпревари някой и да качи цената на три бутилки!
10
5
 
30
 
! Отговори
Игрек преди 13 години
Ползваме го хората, които боравим с компютър от времето когато ти не си различавал компот от компютър и си спял с *** на сламеник.
9
1
 
23
 
! Отговори
Хмм преди 13 години
Че нали култовият руски КИП ползва ICQ сърверите и протокола...
8
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво, аджеба, им е на руснаците ICQ, като те си имат култов QIP, с много повече екстри?