На Юпитер: Ще бъде облачно, с валежи от амоняк...

"Хабъл" откри "загубения" южен пояс на планетата гигант
17 юни 2010 12:40,
18
На Юпитер: Ще бъде облачно, с валежи от амоняк...
Снимка: NASA/ESA

Космическият телескоп „Хабъл“ откри, че южният екваториален пояс, „загубен“ от Юпитер в началото на май, е бил скрит от високи светли облаци, съобщава пресслужбата на проекта, цитирана от РИА Новости.

Още по темата
Както беше съобщено по-рано, миналата зима южният пояс на Юпитер започна постепенно да избледнява и в началото на май австралийският астроном-любител Антъни Уесли откри, че една от „следите от гуми на камион“ на диска на планетата е изчезнала напълно.

Освен това астрономите отбелязаха, че щом знаменитото Голямо червено петно продължава да се вижда както преди, ивицата наистина е изчезнала, а не е била скрита от мъгла в по-високите слоеве на атмосферата.

Наблюденията на „Хабъл“ на повърхността на Юпитер обаче показали, че дълбоките и по-тъмни облаци, образуващи пояса, в действителност са скрити от слой облаци от бели кристали амонячен лед.

„Прогнозата на времето за южния екваториален пояс на Юпитер: облачно, възможни са валежи от амоняк“, казва участничката в проекта Хайди Хамел от Института за космически науки в Боулдър.

Според астрономите амонячните облаци ще изчезнат след няколко месеца, както вече се е случвало.

В съобщението се отбелязва, че на изображенията от „Хабъл“ вече се виждат първите признаци на тяхното разсейване, тъмни петна на границата на южната тропическа зона.

„За последен път южният екваториален пояс е изчезвал в началото на 1970 г. Никога по-рано не сме имали възможност да изучим това явление така детайлно“, отбелязва д-р Еми Саймън-Милър от Института за космически изследвания „Годард“ (GISS) на НАСА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
jiko преди 13 години
idealno mesto za pochivka na deputatite
15
2
 
0
 
! Отговори
Еколог преди 13 години
Глобалното затопляне е виновно! Трябва да се обединим срещу корпорациите които тровят Природата, защото Тя ни храни и облича, а мръсните частници я убиват! Голямото червено петно е много важно за екосистемата и ако изчезне заради алчните дебеловрати "бизнесмени", цялото човечество ще плати цената.
14
0
 
0
 
! Отговори
И Пиргов преди 13 години
Оставете изконната македонска земя, че ще предизвикате международен скандал!!! Къде, освен в македонско може да вали амоняк.
13
0
 
8
 
! Отговори
Психо преди 13 години
Това беше отговор на въпроса,който ме тормози от както съм на 4-ти километър.Лягам си спокоен!
12
0
 
9
 
! Отговори
мъдурко преди 13 години
Вярно ли е, че ше местят всички юпита на юпитер ?
11
1
 
3
 
! Отговори
@ преди 13 години
куууул :)))) ахъ с тухла по тимберицата и 2 леви джапанки с чорапи на месец и нещо :)))колко им е е ол-инклузива на юпитерианците ?
10
3
 
7
 
! Отговори
Марсиянец преди 13 години
Тва амоняка,нешо като капучино ли беше?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде е оня кахър с нибируто. Вече ме гони носталгия..
8
3
 
16
 
! Отговори
Президентът на Юпите преди 13 години
Всъщност Македония е резултат от разбило се преди години парче върху земята от Юпитер(Македония на древен македонски диалект),който от времето когато част от слънцето била под македонско робство била 4тата по големина македонска планета във северната част от вселената...информирай се преди да пишеш глупости...много ме кефи да пиша глупости :D
7
2
 
5
 
! Отговори
Киро Простото преди 13 години
ти колко си луд баткоо :D :D :D
6
3
 
4
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Аз си мислех, че миризмата във входовете е от урината , *** не от амонячния облак на Юпитер ще е!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя полюс е колкото 3 планети като Земята.Как изчезва такова нещо бе?
4
1
 
7
 
! Отговори
минчо празников преди 13 години
спокойно утре ще припече
3
3
 
23
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
На Юпитер всичко е....спокойно.дъжда спря да .....вали.Малко повече мирише на.....амоняк,но това е от завода за ....сода бикарбонат който наскоро пуснахмев .....експлоатация.Всъщност този.....завод беше в Кривунделово,аз го....приватизирах,като преместих машините,където е суровината.Сега търся транспортна фирма,за да извозвам содата из цялата Слънчева.....система.
2
2
 
15
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Интересно че новината е от "Риа" новости.Абе Хамериканци,затворете си пц-тата че руснаците пак се уливат от шпионаж:)"НАСА" и "Пентагона" са ви като на десткоп за руските агенти:)
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Юпитер не беше ли македоска територия ХА ХА ХА