Земята изпрати сондата Deep Impact на среща с нова комета

Планетата ни изигра ролята на прашка в корекцията на орбитата на апарата
28 юни 2010 11:52,
11
Земята изпрати сондата Deep Impact на среща с нова комета
Изображение: НАСА

Късно вечерта в неделя сондата Deep Impact се приближи до Земята и успешно извърши маневра по корекция на орбитата си, в която гравитацията на планетата изигра ролята на прашка, ускорявайки апарата на 1,5 км в секунда, като по този начин го изпрати към следващата „станция“ - кометата Hartley 2, с която тя ще се срещне на 4 ноември.

Междупланетната станция Deep Impact се отправи в Космоса още през януари 2005 г. Половин година по-късно тя изпълни успешно своята задача – изпрати в ядрото на кометата Tempel 1 медно тяло, пише РИА Новости.

Сблъсъкът позволи на астрономите да получат нови данни за кометното вещество и предизвика искове към НАСА от страна на руските астролози, които поискаха 8,7 млрд. рубли за посегателство върху „системата духовни и жизнени ценности, а също върху природния живот на Космоса“.

По-късно беше решено изследователската програма да продължи с помощта на този апарат и приставката Epoxi (Extrasolar Planet Observation and Deep Impact Extended Investigation).

„Вторият живот“ на апарата ще се използва за изследване на планетите, покрай които той ще прелети, както и за изследване на комети. Първоначално се планираше той да изследва кометата 85P/Boethin, но тъй като тя и орбитата й са неясни, през декември 2007 г. е решено сондата да се отправи към Hartley 2.

По пътя към целта си Deep Impact/Epoxi трябваше да извърши цяла серия сближавания със Земята, за да промени своята орбита и да коригира курса си. Снощното приближаване беше третото и последно преди срещата с Hartley 2.

Апаратът прелетя на разстояние 30 400 км от Земята, над Южния Атлантик.

На 4 ноември сондата ще може да изследва кометата Hartley 2 от близко разстояние с помощта на два телескопа с цифрови цветни камери и инфрачервен спектрометър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Ф-16 преди 13 години
След като кометата изпрати снимки от Tempel 1 учените с изненада видяха идиотската физиономия на М-35 който се хилеше олигофренски и не пропусна да покаже разпрания си *** на цялата научна общност.
9
0
 
6
 
! Отговори
кубето преди 13 години
Едно време темата за космоса ни беше по-интересна. Сега те затрупват уж с информация, само че невярна.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i kosmosa sapo4naha da deljat nenasitnizi
7
1
 
9
 
! Отговори
2012 преди 13 години
А македонците какво чакат, а не протестират че са им разкопали лехите с пипер в астероидния пояс
6
3
 
23
 
! Отговори
! преди 13 години
"искове към НАСА от страна на руските астролози, които поискаха 8,7 млрд. рубли за посегателство върху системата духовни и жизнени ценности, а също върху природния живот на Космоса."____________________________________________________________________Честно аз не можах да разбера за какво точно ги искат тия пари? Дали днес.бг са виновни или руснаците отново са прекалили с водката ще остане загадка
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Можело и бартер да вземат - спирт
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"искове към НАСА от страна на руските астролози, които поискаха 8,7 млрд. рубли за посегателство върху системата духовни и жизнени ценности, а също върху природния живот на Космоса."Tez pak sa se napili qko
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, че е било само прашка, а не кюлоти, че иначе кой знае къде щеше да бъде запратена :-)
2
4
 
2
 
! Отговори
asas преди 13 години
"прашка" имах предвид
1
4
 
6
 
! Отговори
asas преди 13 години
Това че сме били праша, не е ли причина за нивото на река Дунав при гр. Лом.