"Слънчево цунами" удря Земята в сряда?

Възможна е и силна магнитна буря рано сутринта
3 авг 2010 16:57,
57
"Слънчево цунами" удря Земята в сряда?
Снимка: НАСА

Мощно изхвърляне на плазма от Слънцето е регистрирано в неделя сутринта. Тя ще достигне Земята в сряда и може да предизвика ярко полярно сияние, а също и магнитна буря, съобщи в понеделник вечер пресслужбата на Харвард-Смитсонския център по астрофизика, цитиран от РИА Новости.

„Изхвърлянето е насочено директно в наша посока, очаква се то да достигне до нас рано сутринта на 4 август“, казва Леон Голуб от центъра.

Руските учени обаче се съмняват в тази прогноза.

Короналните изригвания са изхвърляне на милиони тонове плазма и са свързани с динамичните процеси в магнитното поле на Слънцето. В този случай, ако йонизираният газ достигне Земята, той може да предизвика смущения в земната магнитосфера, тоест да стане причина за магнитна буря.

Според Голуб това е първото от дълго време насам коронално изригване, насочено към Земята. То е фиксирано с камера на слънчевата космическа обсерватория НАСА SDO (Solar Dynamics Observatory), пусната през февруари.

Сътрудникът на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт „Лебедев“ – Сергей Богачев, обаче подчертава, че точността на тази прогноза не е много висока.

„Обсерваторията SDO е великолепен инструмент, най-добрият от работещите сега, но тя не е приспособена за изследване на космическото време (в смисъл - космическа метеорологична обстановка).

Причината е в това, че телескопите SDO имат много малко полезрение – те просто не виждат обкръжаващото Слънцето пространство. Уредите с широко зрително поле, най-вече коронографът, монтиран на космическата обсерватория SOHO, показват, че короналното изригване се е отклонило встрани от Земята. На снимките се вижда добре как се развива изригването. То е насочено на изток от Слънцето, тоест не може да достигне нашата планета“, казва Богачев.

Ученият отбелязва, че интересът на американските учени към космическото метеорологично време не е случаен. Правителствата и националните агенции на повечето страни влагат средства в слънчеви космически обсерватории и разчитат на решаването не само на фундаментални физически задачи, но и на приложни проблеми.

В резултат научната група SDO сега търси и пробва свежи идеи в тази насока. В дадения случай от тяхна страна има не само няколко необичайни прогнози, основани на наблюдения на тъмни влакна на диска на Слънцето. Динамиката на тези влакна според тях свидетелства за развитието на короналното изригване.

„Според мен по тези влакна едва ли е възможно да се предсказва посоката на движението на изригването, още повече че с други уреди виждаме ясно, че изригването минава покрай Земята“, казва Богачев.

„Впрочем много скоро ще разберем кой е крив и кой – прав“, още тази вечер или утре сутринта, когато ще постъпят данните за състоянието на земната магнитосфера“, добавя ученият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: НАСАполярно сияние
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
О О оу оу О...Слънце грее няма я лунатаааа.. О О оу оу О...Пуша сиии самотен под дъжда..О О оу оу О..Режа си ноктИте на кракатааааа и се питам: ДЕ Е ДЕ Е ЛЮБОВТАА....
54
0
 
8
 
! Отговори
умрен оптимист преди 13 години
Привет на всички оцеляли, ето,че настана днес и е както всеки ден.Но не е излишно да спазваме елементарни правила ,като за през лято.
53
3
 
1
 
! Отговори
Emo преди 13 години
Невежество, невежество и пак невежество! Така е в гуната на невежеството. Най-добре е с глава в пясъка и бутилка в ръката. Краят на света за всеки настъпва индивидуално рано ли късно, освен разбира се за нас "безсмъртните" ха ха ха
52
0
 
13
 
! Отговори
2012 преди 13 години
В 4 сутринта ако ще и камъни да падат.Аз ще си хъркам
51
2
 
2
 
! Отговори
Клавдий Птолемей преди 13 години
..., прави едно пълно завъртане около центърана нашата си галактика (т.нар. "Галактическа година") за 225 000 000 земни години (плюс-минус няколко милиона, разбира се). Не съм астроном. Знанията ми са основно от Астрономията в гимназията и четене на сп. "Космос" пак тогава, но раздухването на глупости от този сорт е най-малкото проява на слаба обща култура.
50
3
 
2
 
! Отговори
Клавдий Птолемей преди 13 години
Сегашният слънчев цикъл (ХХV) започна през декември 2008 г. Този цикъл от 25 800 години (по-точно 25 771,5), който цитираш е т.нар. "прецесия на равноденствията" т.е. на всеки 2147,7 години се променя съзведздите, което изгрява на пролетното равноденствие се сменя. Началото на зодиакалния цикъл в Овен е културен рефлекс, а не астрономически. "Галактическо подравняване" няма - две точки винаги лежат на една права, нали? А Слънчевата система, която е прашинка в сравнение с ядрото на Млечния път
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Niama takova neshto kato ""Галактическо подравняване" stiga ste pisali gluposti
48
0
 
4
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Поне знам, че са за забавление, ми не като тия де гледат филми за свършека на свето и са депресират. Утре колко народ че го цепи тиквата само щото е разбрал за урагано.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обещавам, че ще го спра. Няма да го усетите.
46
1
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Не бой се бе човек ! Ся ще изясним нещата академично - ИЗТОКА на слънцето е за нас СЕВЕР, защото нашия Юг не съответства на слънчевия ЗАПАД следсвие на земната дестинация, спрямо вектора на слънчевата циркулация, казано по най простия начин ! Ако има още нещо неясно, питай !
45
0
 
3
 
! Отговори
Чайника преди 13 години
Много анимации гледаш!
44
0
 
5
 
! Отговори
5552 преди 13 години
Късмет :)Напиши в някоя търсачка "Галактическо подравняване" или "galactic alignment"ще видиш какво излиза, често го закръгляват на 26000.
43
0
 
7
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Как пък на нас се падна тоя 25800 годишен цикъл да завърши????
42
2
 
10
 
! Отговори
Садор преди 13 години
"То е насочено на изток от Слънцето, тоест не може да достигне нашата планета, казва Богачев."Къде го този изток бе? Обяснете, моля, как са го открили...?
41
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 13 години
К'во ли значи "То е насочено на изток от Слънцето" :)))))
40
1
 
7
 
! Отговори
5552 преди 13 години
2012 е следващият пик на слънчева активност, предният е бил 2001 - факт!Това са 11-годишни цикли, но 2012 съвпада със завършека на по-голям цикъл - 25800 годишен - Слънцето гледано от Земята застава точно пред центъра на галактиката.Сравнимо е с това как Луната застава пред Слънцето при слънчево затъмнение, но това за което говорим е в много по-голям мащаб разбира се.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tocno taka milionerite da mu mislyat
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тече живота не виждаш ли макар и утре да не продължи ооооо да се напием тая нощ
37
0
 
2
 
! Отговори
mihi преди 13 години
:)
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво ще кажете да се напием и всички глупави мисли за цунами да избием поне зе малко да сме пияни какво от туй че ще удари ни слънчево цунами