Пространството и времето не са се появили при Големия взрив

Роджър Пенроуз смята, че Вселената се разширява и свива циклично
Обновена: 23 ное 2010 15:03 | 23 ное 2010 13:02,
9
Пространството и времето не са се появили при Големия взрив
Изображение: NASA / WMAP Science Team

Известният физик Роджър Пенроуз смята, че пространството и времето не са се появили при Големия взрив. Според теорията на учения Вселената циклично се разширява и се свива, пише в статия, публикувана в arXiv.org, съобщава Lenta.ru.

Сега за най-общоприета се смята т.нар. инфлационна теория, според която в първите мигове след Големия взрив преди 13,7 млрд. г. Вселената се е разширила с голяма скорост, а след това е продължила разширението по-бавно. В сегашно време скоростта на разширение нараства.

Пенроуз, в съавторство с британския физик Стивън Хокинг, твърди, че тази теория не е вярна. Например тя не можела да обясни защо Вселената в началото е била много подредена (тази подреденост позволила впоследствие да се формират сложни обекти).

Пенроуз предполага, че в бъдеще Вселената ще дойде в състояние, напомнящо състоянието в момента на Големия взрив – в контраст със сегашната нееднородна форма Вселената ще стане гладка и еднородна. В това състояние ще стане възможен преходът към нов цикъл (зона), когато Вселената от безкрайно огромна ще се превърне в безкрайно малка. При това ентропията (степента на безпорядък) ще бъде минимална, тъй като черните дупки, които унищожават цялата информация (и увеличават ентропията) ще се "изпарят" в хода на разширяване на Вселената.

Пенроуз подкрепя възгледите си с данни от микровълновото фоново лъчение, събрано от апарата WMAP, както и в хода на експеримента BOOMERanG в Антарктика. Микровълновото фоново, или реликтово, лъчение се е съхранило след Големия взрив. Пенроуз и колегата му Вахе Гурзадян от Ереванския физически институт открили в излъчването на области, имащи форма на концентрични кръгове, чиято температура е значително по-ниска от температурата на околното лъчение.

Пенроуз и Гурзадян предполагат, че тези области са остатък от гравитационни вълни, образували се при сблъсък на черни дупки в предишните зони. Според Пенроуз инфлационната теория не може да обясни съществуването на такива области, тъй като според нея температурата трябва да се променя по обем космическо пространство на случаен принцип.

Колегите на учените се отнасят с интерес към работата им, но отбелязват, че данните за съществуването на странни концентрични области трябва да бъдат потвърдени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Krasi преди 13 години
Само дето черните дупки не унищожават цялата информация и Хокинг го е признал. Иначе браво за тези статии - малко любопитство стига, за да са ни интерсни.
6
1
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Този, Който я е създал, я е създал подредена"Освен това самата статия казва че, не е била чак толкова подредена, а са се запазили следи от гравитационни вълни от предишната вселена.
5
1
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Под подредена се има предвид че е е била абсолютно равномерна и не е имало абсолютно никакви структури, и нищо интересно. Не е имало галактитки и звезди, и в момента в който фоновата радиация се е образувала, разликите между най-горещите и най-студените зони на вселената са били няколко десети от градус.Демек не е имало нищо интересно за което да може да кажем че е подредено от някакъв разум.
4
1
 
2
 
! Отговори
косио преди 13 години
По последни данни, вселената няма да може да се свие обратно защото скоростта на разширяване не само не намалява а и се увеличава ;)Но спокойно - това така или иначе не ви касае пряко :)
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Например тя не можела да обясни защо Вселената в началото е била много подредена (тази подреденост позволила впоследствие да се формират сложни обекти)."Била е подредена, защото Този, Който я е създал, я е създал подредена, преди да я остави на естествените закони на ентропията и хаоса.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От тази гледна точка вселената в момента се намира в първия етап на това "издигане"
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ускорението на разширяването на вселената винаги ми е приличало и напомняло на първоначалния етап когато мехур с въздух бъде изпуснат на дъното на съд с вода, когато за кратко време скоростта на издигане е нарастваща, след това постоянна а после равна на нула.

Спонсорирани публикации