Сяра и кислород в земното ядро образуват магнитното поле

Ядрото на Земята не е еднородно по плътност, както се смяташе досега
Обновена: 10 дек 2010 09:33 | 10 дек 2010 07:56,
3
Сяра и кислород в земното ядро образуват магнитното поле
Изображение: NASA

Учени издигнаха хипотезата, че горните 300 км от земното ядро в недрата на планетата може да съдържат леки елементи – сяра и кислород. Тяхното движение от постепенно втвърдяващото се вътрешно ядро към неговите краища води до формирането на спасителното за всичко живо магнитно поле на Земята, се съобщава в статия, публикувана в сп. Nature.

Под ядро на Земята учените разбират плътно образувание в недрата на планетата, което е с диаметър около 7000 км. Единственият начин за неговото изучаване е анализът на сеизмичните вълни, минаващи през планетата, предизвикани от изкуствени взривове, изригвания на вулкани или земетресения.

Въз основа на натрупаните досега данни планетолозите са единни в мнението, че по плътност земното ядро съответства на желязото. Публикацията на Джордж Хелфрич от Бристолския университет във Великобритания и Сатоси Канешима от Университета Кюшу в Япония позволява да се правят предположения, че земното ядро далеч не е еднородно по плътност, както се смяташе досега.

В своята работа учените са използвали данните от стотици сеизмични датчици, установени в два противоположни края на Земята – в Япония и Европа. С тяхна помощ специалистите са изучили преминаването на сеизмични вълни през повърхността на планетата, възникнали в резултат на земетресенията в Южна Африка и на островите Фиджи в южната част на Тихия океан.

Установено е, че горните 300 км на ядрото на планетата се различават значително по плътност от вътрешната част на ядрото, което според моделите може да съответства на наличието в желязната структура на 3-5% примеси кислородни атоми и сяра. Тези примеси са могли да се формират при зараждането на планетата преди 4,5 млрд. години.

Движението на кислородните йони и сяра в ядрото от центъра към повърхността може да води до индукция в магнитното поле, което обкръжава нашата планета и я защитава от бомбардировките на частиците слънчев вятър – високоенергетични елементарни частици, изхвърляни от Слънцето в космическото пространство и способни да унищожат всичко живо на повърхността на планетата.

Магнитното поле кара тези заредени частици да „обтичат“ планетата ни от всички страни и чак на полюсите на Земята, където магнитното поле е по-слабо, част от частиците достигат долните слоеве на атмосферата, което предизвиква „северно сияние“.

Тази хипотеза на учените сега предстои да се провери с изследвания, както и с експериментална работа от други планетолози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Земното магнитно поле е само на повърхността и няма нищо общо с вътрешността на Земята.
1
0
 
5
 
! Отговори
алхимика преди 13 години
Никой не знае,от какво е земното магнитно поле. Това са само фантазии на учените.От къде ще се вземат там сяра и кислород. Това са измислици. Фантазии от студеното време. Няма никакви начини да се разбере какво става дълбоко под нас. Това ще остане тайна още 1000 години поне.