Пентагонът се изплаши от военните постижения на Китай

Затова ще се увеличи финансирането в редица програми
Обновена: 10 яну 2011 21:37 | 10 яну 2011 20:35,
395
Пентагонът се изплаши от военните постижения на Китай
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американското разузнаване е недооценило скоростта и степента на развитие на китайското въоръжение.

Признанието е на шефа на Пентагона Робърт Гейтс в самолета на път към Пекин за среща с ръководството на КНР, съобщава The New York Times.

Според Гейтс особеното безпокойство на Вашингтон предизвикват създадените в Китай противокорабни балистични ракети, способни да поразяват американските авионосци в региона, както и изтребители "невидимки" пето поколение.

По информация на шефа на Управлението на военноморското разузнаване на САЩ – вицеадмирал Дейвид Дорсет, става дума за ракети DF-21D и изтребители J-20, известни също като J-14, J-XX, J-X и XXJ.

За да се противостои успешно на растящата заплаха от страна на Китай, пояснява Гейтс, е взето решение за увеличаване на финансирането в редица военни програми. По-специално ръстът на бюджета ще засегне програмата за създаване на бомбардировач с дълъг обсег ново поколение, преустановено през 2009 г., работа по ново корабно средство за радиоелектронно заглушаване, както и върху проекта за палубни изтребители F-35, известни като Joint Strike Fighter.

Решението за увеличаване на разходите е взето въпреки общото съкращаване на военния бюджет на САЩ за близките пет години.

Още по темата
Официалният военен бюджет на Китай за 2010 година, по различни данни, е в рамките на 76-78 млрд. долара. В същото време, както отбелязва Associated Press, реалните разходи са два пъти по-голяма сума. Независимо от това, САЩ все още превъзхождат КНР по бюджет за отбрана, оставяйки Пекин на второ място – за миналата година разходите на американските военни са 636 млрд. долара.

Междувременно Китай, в коментар за нарастването на военните разходи, уверил САЩ, че военната мощ на страната е насочена изключително към отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: КитайПентагонът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Absolyutno si prav,Kitai saschtestvuva od predi 4000 g,Amerika od 300 g.Na teritoriata na Kitai sa vodeni mnogo voini,na teritoriata na USA,1 Grajdanska,s edna duma,na xamerikancite im se voyuva,zastoto realno,njamat predstava,za posledstviata,od edna voina,v/u horata,i darjavata na kojato se vodi voinata.
97
6
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Франция по времето на Наполеон е имала достатъчно колонии, от които да вади ресурси и не е имала никаква сметка да се набутва във война с Русия. Наполеон е предлагал съюз на руския цар, но Александър е предпочел да се съюзи с англичаните и да тормозят Франция, като си е правел сметка да подчини цяла Европа. Наполеон е трябвало или да стои и да чака да го размажат, или да атакува първи.
96
2
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Oх то само Виетнам да беше ,ами виж колосалните им победи в Ирак и Афганистан,навряли са се като мъдури в базичките им и ги шубе да си покажат краварския нос навън,шепа свободолюбиви афганци и иракчани ги направиха за смях за пореден път!
95
4
 
5
 
! Отговори
КНК преди 13 години
До momo!!! Те и китайците се *** във Виетнам!!!Ако не знаеш попитай по-старите и по-помнещи то теб.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
J-20 изглежда много фешън с комунистическите звезди по крилете си (: Вижте го в гуглиту. Прилича на F22 и T-50, ама някак по-тежък и ръбест...
93
1
 
11
 
! Отговори
До 101 преди 13 години
Не си прав докрай. Да юана е умишлено изкуствено подценен, но това е така защото китайската иконокима е експортно насочено - тоест китайския продукт на международния пазар е изкуствено по-евтин. Американската икономика разчита на вътрешното си потребление, а не на експорта /повече от 30 години вече САЩ е с отрицателно търговско салдо/ и едно евентуално рязко обезценяване на долара ще доведе до нова тежка икономическа криза в САЩ с може би необратими последнствия.
92
3
 
14
 
! Отговори
momo преди 13 години
Янките с Виетман се ***, та тръгнали с Китай да си го мерят /да не се разбира буквално, а военно ха ха/!
91
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
A,od kade si sigoren,che tova koeto si chel,ne e propaganda,do predi 20 g,govoreha ,che drugite napadat RUSSIA,piseha go komunistite.Sega pisat demokratite,che bili vzeli prevantivni merki Napoleon,i ***.A,ja se zamisli,vsaschnos za kakvo ide rech,kogato edna imperia pada,pada zastoto ikonomicheski se zadahva,nai malko za evtini resursi,i kato otvorjat ochite,pravo v darjavata s nai-mnogo takiva gledat.T.E. DA PRINUDENI SA DA JA NAPADAT,NO OD ALCHNOSTA NA TEHNITE,EDRI INDUSTRIALCI,I SIE.
90
4
 
13
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Много се лъжеш, Русия модернизира армията си- подводен флот, танкове, ПВО, авияция и т.н. Не си мисли, че са с танкове Т-55 и самолети миг-23.
89
10
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Колкото до Китай, той краде съвсем съвсем малко от руснаците. Едно, че няма кой знае какво да се краде (защото при американците има и по-хубави неща за крадене), второ, че руснаците сами им набутват технологии, за да не са сами срещу САЩ.
88
3
 
18
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Китайците изпревариха САЩ в областта на ракетостроенето, но Китай няма претенциите да размахва пръст на всеки и да се държи като типичен каубой, Китай е много, много повече от САЩ, страна с история, изкуство, култура и т.н.
87
10
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Разбира се, че копират. Те ако тръгнат да влагат парите, които Щатите са вложили за изобретяване на нови технологии, ще умрат от глад на петата година. Единствения шанс да не изостанат фатално, е икономическия шпионаж. Само луд човек ще почне да изобретява нещо, което вече е изобретено, когато е по-лесно да го открадне. Там все пак управляват нормални хора, а не такива като тебе.
86
0
 
6
 
! Отговори
ЧеКой преди 13 години
Че, кой е казал, че Китай ще води война със САЩИзмислици-Премислици
85
12
 
5
 
! Отговори
КНК преди 13 години
До хвалещите Русия!!!Като наследник на бившия СССР те имаха много повече ракети,бомби,танкове и войници от САЩ,но как стана така,че се принудиха без никой да ги победи във война и въоръжение,изведнъж поискаха да станат "демократични" и намалиха войските и ликвидираха голяма част от оръжиятя,с които плашеха света.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ НАД ТОВА!!!Като говорите за Китай като световна сила пак имайте предвид,че средния годишен доход на китаец е 2699$,а на американеца е 28000$.Това определя тежеста в света.
84
6
 
10
 
! Отговори
y898 преди 13 години
Да си русофоб в БГе смешно и жалко както американомразец в Албания.Русофобите са болни от синдрома на "освободения".Това е известен психопроблем.Колкото до Китай-всички вече се плашат.
83
4
 
10
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Страх ги било, ами да си приберат корабите от Азия, какво търсят там? Погледнете и за ракетите въздух-въздух и ще видите, че най-далекобойната е руска-имат за 400 км, 300 км и т.н., китайците също имат за около 300км, а най-далекобойната хаммериканска е едва 50км. Напишете в Гугъл и вижте сравнителните таблици, интересни са.
82
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Made in China ракети.. те половината сигурно даже няма да излетят.
81
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълни глупости! Нито Русия копира от САЩ и нито Китай копира от Русия - да в Китай се произвеждат напълно легално няколко руски образци по ЛИЦЕНЗ, но като цяло китайците си имат напълно самостоятелни военни програми. Повече от смешно е да твърди, че едва ли не единствено САЩ внедряват нови технологии, а другите само копират.
80
1
 
4
 
! Отговори
pesho преди 13 години
акъл .. те искат да им падне долара ... не ставай за смях ... колкото е по нисък долара толкова по конкурентна икономика имат. Ти за какво мислиш че китайската национална банка държи юана на ниско ниво толкова години, и американците само мрънкат по тоя въпрос.
79
4
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Нормално е африканските щати да се страхуват от Китай, имайки предвид че цялата военна история на сащ е изпълнена с позорни загуби от много -по слаби врагове!