Китай се готви за продължителни мисии в Космоса

В близките 10 години ще направи и собствена орбитална станция
Обновена: 19 яну 2011 15:02 | 19 яну 2011 15:02,
12
Китай се готви за продължителни мисии в Космоса
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Китайските космонавти започват тренировки по предвидената за пет години програма за подготовка за продължителни космически мисии. Това е заявил шефът на Китайския център за подготовка на космонавти Чен Шангуан, съобщи ИТАР-ТАСС.

Програмата е насочена към формиране на "устойчиви навици за работа и приемане на решения в космическото пространство" на космонавтите, съобщава той. Освен това те трябва да усвоят и методиката на адаптацията към психическото и физическото натоварване при продължително пребиваване в ограничено пространство в условията на безтегловност.

"Китай ще построи собствена орбитална станция в близките 10 години и очевидно ще се заеме с пилотирани полети в Дълбокия космос в бъдеще", казва Чен Шнагуан. Затова, продължава той, е важно да се реши проблемът за запазване на здравето и работоспобността на човека при продължително пребиваване в космическото пространство. Натрупаният опит и резултатите от изследванията ще играят значителна роля при кандидатите за такива космически полети.

"Мисиите в Космоса ще стават все по-сложни, което повишава изискванията към космонавтите. Длъжни сме да намерим научен отговор на въпроса какви хора могат в течение на продължително време да изпълняват задълженията на космонавтите, какви качества следва те да изработват", казва накратко Чен Шангуан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.