Представиха изпитателен модел на космическия кораб "Орион"

НАСА се надява корабът да полети и на мисия до астероид
Обновена: 23 мар 2011 14:34 | 23 мар 2011 14:34,
35

Снимка: Lockheed Martin

Компанията "Локхийд Мартин" представи изпитателен модел на космическия кораб "Орион" на тестова площадка край Денвър, съобщи "Дейли Мейл".

По първоначалния проект "Орион" трябваше да замени совалките и да върне човек на Луната в рамките на програмата "Съзвездие" на Джордж Буш.

Президентът Барак Обама отмени цялата програма за Луната миналата година, като даде предимство на по-авангардна ракетна технология. Два месеца по-късно обаче той даде одобрението си за проекта "Орион", но във версия за товарен и спасителен кораб.

НАСА се надява корабът да бъде използван и за пилотирана мисия до астероид още през 2019 г. Изпитателният модел, макар и да няма керамична изолация отвън, отвътре е съвсем завършен. Представители на "Локхийд Мартин" имат амбицията "Орион" да стане пилотиран космически кораб от ново поколение, дори да стигне до една от луните на Марс.

"Орион" има модул за екипаж и товари, двигателен модул, електрозахранване, система за прекъсване на изстрелването, която спуска безопасно капсулата, ако има проблем с ракетата.

Изпитанията сега са на системите за скачване на "Орион" с Международната космическа станция. Резултатите ще бъдат използвани и за първата капсула "Орион". Работата по нея ще започне през август.

Много от компонентите на "Орион" ще се използват повторно за следващите полети, включително и някои електронни системи. Самият кораб обаче ще лети само веднъж заради огромното напрежение върху него при изстрелването и повторното влизане в атмосферата.

Първият орбитален полет на капсула "Орион" е предвиден за 2013 г.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
0
 
! Отговори
ас преди 13 години
бобре бе админите кат изтриете връзката поне хванете да качите снимките тук !!!
34
2
 
2
 
! Отговори
за 10 преди 13 години
CERN измисли HTTP, протоколите които се ползват днес.............а интернет се ползва в друга форма от американската администрация от 60 ......
33
2
 
2
 
! Отговори
ас преди 13 години
Долу во давам връзка да видите къде може да намерите цял целеничук буран от опитната програма :)
32
2
 
1
 
! Отговори
ас преди 13 години
бураните ако трябва да сме точни (в реален размер) бяха 3 ! За съжаление втория по годност който беше на 75% готов за полет беше смачкан първия си е здрав а посления той и без тва е на 20% така че нема значение
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бураните бяха два, естествено. Единият е смачкан при срутване на покрива на хангара, а другия е паркиран е един московски парк като атракцион. Май сладкарница или ресторант е бил, така че и двамата сте прави.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич кво ни занимаваш с разни имитации. Чети истински научнотехнически литератури, а не жълти сайтове.
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Войната е единственият двигател на прогреса - затова америка е 1 в момента за сега.
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 25ехх..добре ве пич, дадох ти руски източници снимки, ти предпочиташ а вярваш на wikipedia, дето всеки може да си драска каквото иска.
27
6
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
Ще чакаш, ама ще пуснеш брада!
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога ли ще можем да кажем, че ХОРАТА са построили нещо? Национализмът е средновековно мракобесие и не трябва да има място в 21 век. Останалото е чесане не езици...
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, че грешиш извадка от уикипедия "Първият кораб-изделие 1.01 е единственият летял в космоса. На 12 май 2002 г. е унищожен, в резултат на разрушаване на покрива на зданието, в което е съхраняван, като при това загиват осем работници"
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Потърси Буран, принесенный в жертву в гугъл или в mk точка ru потърси Буран:)))
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 22Не греша.. преди няколко месеца гледах снимки на Буран (пресни) в руски сайт, как ръждясва в краен московски квартал (ако не бъркам града). Жалка история и същевременно съвсем очаквана.
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе НАСА спре ли да плаща на Роскосмос пиянките направо ги отпиши. Цялата им космическа програма се базира на това да качват товари и космонавти до МКС нищо друго. Даже GPS не могат да направят толкова много години. А за Буран малко грешиш. Руския опит за совалка краден от САЩ беше унищожен при срутване на халето в което се съхраняваше. А другия жалък факт е, че само при това срутване загинаха повече Руснаци отколкото в двете взривили се совалки.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прочие, очаквам след 3 4 години РКА да фалира :) Когато и американците откажат да им ползват евтините консерви, руските ракети ще последват съдбата на Буран - ще ръждясват някъде.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стоят и гледат и ще го правят още дъъълго време.
19
5
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 13 години
Ха ха, ти наистина ли си мислиш че те стоят и гледат.
18
3
 
7
 
! Отговори
историк до Темерут преди 13 години
За какво ти е кораб за многократно използване, ако ти излиза по-скъпо?Совалката беше с цел да качва и прибира многобройни сателити по програмата Звездни войни с минимална подготовка за следващия полет, за постоянна трафик-връзка долу с горе (думата совалка). Сега това не е нужно.
17
19
 
6
 
! Отговори
yaro преди 13 години
харчат се милиарди долари на данъкоплатците напразно....не знам какво очакват да открият в тоя космос,не разбрахте ли че извънземни няма!
16
5
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
Хммм... Тези се връщат, към проекта "Аполо" Не е нещо качествено, ново... Далеч са още от истински космически кораб за многократно използване, но... Ще поживеем, ще видим :)