SpaceX представи свръхтежка ракета-носител

Falcon Heavy ще може да извежда на ниска орбита 53 тона товар
Обновена: 6 апр 2011 10:48 | 6 апр 2011 10:19,
21
SpaceX представи свръхтежка ракета-носител
Снимка: Reuters

Компанията SpaceX представи във вторник новата свръхтежка ракета-носител Falcon Heavy, която ще е способна да извежда на ниска орбита два пъти повече товар, отколкото съществуващите тежки носители.

"Неотдавна завършихме проекта на ракетата, която ще бъде способна да извежда в орбита 117 000 фунта (53 тона)", заяви шефът на компанията Елън Мък на пресконференция.

Най-мощният от съществуващите носители е американският Delta IV – той може да изведе в орбита товар от 22,9 тона, а руският "Протон" и европейският Ariane – 21 тона.

Компанията SpaceX е частна космическа фирма, която произвежда и използва семейството ракети-насители Falcon ("Сокол"). Освен това тя участва в програмата на НАСА по създаване на частни кораби, които ще летят до МКС след прекратяването на полетите на совалките. През декември 2010 г. SpaceX осъществи успешно пускане на капсулата Dragon – първия частен космически кораб.

Бъдещата ракета Falcon Heavy е създадена на база на Falcon 9. Тя ще може да извежда 53 тона полезен товар на т.нар. ниска опорна орбита (на височина около 200 км). По този показател ракетата отстъпва само на американската Saturn V, работила по времето на "Аполо" (тя е могла да извежда на околоземна орбита около 140 тона), и съветската "Енергия" (105 тона).

Според компанията стойността на старта ще е значително по-ниска от тази на съществуващите носители – три пъти по-евтина, отколкото на Delta IV. По данни на SpaceX стойността на извеждането на един фунт товар (450 грама) на орбита ще струва около 1000 долара, което е нов световен рекорд.

Очаква се първото пускане на новата ракета да бъде осъществено в края на 2013 – началото на 2014 г. от Космическия център "Кенеди", съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 10 години
И не на последно място теглото на двете ракети!
22
1
 
3
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Случайно задавате ли си въпроса откъде се e изстрелвала енергия и откъде сатурн 5?Енергия е по мощен ракето носител от сатурн,сравнете тягата на първа и ОСОБЕНО ВТОРА СТЕПЕН на двете ракети.Просто едната се изстрелва от по подходящо място спрямо земния екватор.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цената на полетите все още е твърде висока. ще трябва някаква технология като космическия асансьор за да може да има икономически смисъл от космоса.все пак това е някаква стъпка в тази насока.
20
0
 
0
 
! Отговори
ELDAR katalizatora преди 13 години
zavisi .... dali 6te vi pusnat .. tam nikoi nqma da vi pusne bez propusk a propusk se izdava samo ot BOG ! daje gospod nqma pravo na tova ....
19
0
 
2
 
! Отговори
ас преди 13 години
Аз не казвам че са я ползвали ... той и буран си остава най голямата совалка ама е летял веднъж и то без екипаж .... въпроса е че са го направили и е възможно сега ако има ентусиасти в Русия както в САЩ да прегърнат тези технологий и да ги направят по достъпни би било чудесно ще има ново съревнование ама този път между частните компании :) пример : скоро четох за англичани които са купили компоненти за неосъществена руска космическа станция и ще си правят хотел .... конкуренция му е майката!
18
4
 
8
 
! Отговори
Е това е преди 13 години
Колеги трябва да се прави разлика между планове и реализирани проекти. За Енергия пише, че може да издига от 105 до 175т. в зависимост от конфигурацията. Енергия е летяла 2 пъти. Първия е с военен спътник (тегло ?), но вторият е совалката Буран, която е 100т. Толкоз !От Сатурн V (товароносимост 140т.) са произведени 20бр. от които 14 са извеждали товари в космоса. Е такива са нещата.
17
2
 
11
 
! Отговори
ас преди 13 години
Постижението е наистина голямо ! Частна компания за своя сметка е разработила ракета която удра в земята редица доста добре платени държавни програми ! Затова Обама каза че спира ред проекти на НАСА ....супер по ефективно е да го прави частник отколкото бедния данъкоплатец ... ПС. немога да се сдържам като чета глупости та за ЕНЕРГИЯ : журналята пак са объркали 105 - 175 да почти е еднакво ама не баш ! Със своите 175 тона енергия остава най мощната ракера носител създавана някога .
16
1
 
2
 
! Отговори
Bo преди 13 години
А когато видях най-голямата не можах да повярвам колко огромна е наистина. За сведение 20 етажен блок изглежда като джудже в сравнение. ЧУДО!
15
5
 
9
 
! Отговори
Bo преди 13 години
И сега руснаците изкарват неква по-старичка "Знергия" дето може 70-ина тона и убиват всички.. Те кога са ги измислили ракетите тия са мятали стрелички в некой бар..
14
2
 
7
 
! Отговори
Хектор преди 13 години
Абе незнам ама защо никой не пише за ЕНЕРГИЯ?? ТЯ ИЗВЕЖДАШЕ 100 ТОНА,САМО ЗА САТУРН 5 СЕ ПИШЕ...
13
2
 
1
 
! Отговори
do:11Anonimen преди 13 години
ot:boza-----ama razbira se ,tova e koncept ---realnosta obiknoveno se okazva druga .
12
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
Ами вероятно ако се сравнява със съществуващите в момента ракети, Falcon Heavy може би може да извежда в орбита най-голям товар. Върхът на сладоледа обаче си остава лунната ракета Saturn V, която може да изведе в ниска околоземна орбита до 119 тона товар. Тоест - два пъти повече.Но, изглежда това е голямо постижение, имайки предвид рекордно ниската цена за полезен товар.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все пак да изчакаме да полети, а?:)))
10
0
 
3
 
! Отговори
до 3DATTACK преди 13 години
спешъл тенкс за сайта на ad astrarocket !!!
9
2
 
4
 
! Отговори
пиле до 8 преди 13 години
Да, трябва да има нови технологии - спор няма!? Въпроса е да не го ударят пак масово на секс-купони и екскузии за кеф, гейсватби в орбита и какво ли не? реалон това изнасяне на планетата я унищожава. Но щом такава е божията воля така да бъде! Но поне да е по-бавно! Въпроса е, да се използуват тия ракетни транкскосмически апарати не за кеф, а за да се пресели част от човечеството по други звезди и не да си купонясват мангета с по десет деца и там, а да живеят умерено! Трябва разумно използуване!
8
3
 
9
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
********Това е хубаво, но ще ме впечатли, когато измислят и въведат нов начин за придвижване, а не като изгарят хиляди литри гориво. Нещо от порядъка на антигравитация, магнитни полета и т.н. Стига с тия остаряли методи! ***погледни сайта на adastrarocket и ще видш бъдещето . двугателят е почти готов догодина ще го монтират на ISS като ще служи за промяна на орбитата .. после ще направят по мощен .adastrarocket/aarc/VASIMR технологията ще промени света :)
7
2
 
20
 
! Отговори
Niko преди 13 години
И последно изледването и покоряването на космоса е едно от нещата които обединяват хората и премахват бариерите на религията етноса и социалното положение.А в момента светът има нужда от това
6
8
 
9
 
! Отговори
Niko преди 13 години
Spacex е на път да възвърне способностите на които бяха загубени през 1972 с посления полет на Аполо до луната.Стигнахме дъното при което младото поколение дори не вярва че стъпихме на луната.Сега е време да поемем нов път в ръцете на частните компании, да се изгради нов пазаз за свръхголеми товари и нови възможности за комсическия туризъм.
5
2
 
12
 
! Отговори
Nikoa преди 13 години
Запомнете името на този човек Елън Муск.Това е човека който ще остави огромен отпечатък върху историята на 21 век.Spacex успяха да направят това което никой друг не успя , да намалят разходите за изпращане на товари в орбита и отвъд почти 10-тократно.Това ще открие огромни възможности пред хората и науката.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хм, прилича, ама се изхвърля отзад!