iPhone като Големия брат

Следи всички потребители и съхранява тайно данните
Обновена: 21 апр 2011 15:17 | 21 апр 2011 15:17,
54
iPhone като Големия брат
Снимка: Reuters

Продуктите на Apple iPhones и 3G iPad записват без съгласието и знанието на притежателите им всяко тяхно движение, твърдят експертите по сигурността Аласдейр Алан и Пийт Уордън.

Събраните данни се съхраняват в скрит файл и чрез подходящ софтуер лесно могат да бъдат превърнати в подробна карта, показваща къде и кога е бил съответният притежател на въпросните устройства, обяснява BBC.

Засега от Apple не са направили коментар по разкритията. За самите потребители новината е доста изненадваща, предвид факта, че техните мобилни устройства не дават никаква визуална индикация за проследяване и записване на данните.

Оказва се обаче, че подобни действия от страна на Apple са витевато упоменати в правилата за ползване услугите на компанията: „Ние бихме могли да съхраняваме информация като професия, език, пощенски код, местоположение и часова зона, където се използва наш продукт, за да може да разберем по-добре поведението на клиента и да подобрим нашите продукти, услуги и реклама”.

Алан и Уордън обясняват, че причината за проследяването не е известна, но със сигурност това става умишлено.

Според двамата експерти въвеждането на технологията тип Big Brother е станало при ъпдейт на софтуера iOS4 през юни 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: iPhoneappleiPad
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пич, следващия път, когато получиш мейл за penis enlargement treatment, съветвам те да се отзовеш на него. Имаш значителен проблем с незначителния си размер. ...ti da ne si go probval...ia si priznai...:))
48
0
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Иване:Похарчил си парите си на вятъра :-)
47
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Добре че не си купих тая епъл-мепъл простотия, сега много щеше да ме е яд, че съм си дал парите да ме следят разни ненормалници.
46
1
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Mickey, ти си недоразумение тук:Никой, най-малко Apple, не събира тези данни на никакви сървъри. Ако имаш друга информация, посочи линк...Файлът, който съхранява информация на клетките за комуникация е известен отдавна, нищо ново няма в него, а само стремеж за сензация подхранва публикацията в O'reilly
45
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 12 години
Някакви мозъчни донори ли сте тук ?!Тази информация е необходима, за да работи устройството и за най-голямо съжаление на хейтърите тя се събира от всички устройства ползващи Андроид и тн. :) Който не иска да го следят не трябва да ползва мобилен телефон дори и от 5 лв., който не иска да го подслушват не ползва мобилен телефон дори и от 5 лв. :) Най-големите събирачи на информация са GOOGLE могат да ви кажат какво порно сте гледали преди 2 години ...
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най ме дразни това, че на времето шпионите са се крили в разни килерчета и из храсталаците и са били снабдени със скъпа апаратура за подслушване, заснемане и т.н.А сега си плащаш таксата дебело, плащаш си телефона още по-дебело, за разговорите цената........ и някой си те подслушва на воля от офиса си. Царска работа!
43
3
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Пич, следващия път, когато получиш мейл за penisenlargementtreatment, съветвам те да се отзовеш на него. Имаш значителен проблем с незначителния си размер.
42
2
 
8
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
До 43 Абе Матросов тук не става дума за това че не трябва да има възможност мобилните устройства да се следят и дори шпионират! А за това че някой събира данни на СЪРВЪРИ на НЕЗАПОДОЗРЕНИ и БЕЗ ТЯХНО СЪГЛАСИЕ! И без дори органите за сигурност да знаят за това! Знаеш ли колко изнудвания и политически плотове могат да се въртят в бъдеще, с данните на младите АйТролове, когато им дойде акъла? А ще бъде късно!Па и разводи за милиони, ако някой си цака добре! Кабак:))))
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мобилните технологии са толкова опасно оръжие, че никой няма да ги пусне в масова употреба без преди това да са разработени методи за подслушване и локализиране. Това е близко до акъла.
40
1
 
14
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
тогава по-добре да си земеш някъв малък лаптоп с линукс..
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все пак е неприятно да се завират в личния живот на хората. Е на пазара сигурно ще се почви софтуер който премахва въпросния log файл. Или пък още по умното подменя информацията вътре със подобна но съвършенно безмислена и невярна.Но защо е нужно това... Е ако си някакъв терорист например или престъпник едва ли ще влезеш в магазин и ще си купиш телефон и сим карта с договор на твое име.
38
0
 
4
 
! Отговори
extrm1st преди 12 години
Принципа е следният: Ако МВР /ДАНС/ те следят и слушат... слушат не само теб, а и още трима четирима покрай теб... в момента в който проведеш разговор с някой от тези хора.. веднага става ясно.. коя сим карта ползваш...така, че не е опция.. повярвай ми... варианта със скайп е мн по безопасен.. и доста "криминални" личности го ползват тоя метод от доста време при това!
37
1
 
6
 
! Отговори
extr3m1st преди 12 години
Разбира се, има и начин да комуникираш..без да се притесняваш... купуваш смартфон с ОС, и го стартираш без СИМ карта.. инсталираш си скайп, прихващаш най-близката отключена wireless мрежа.. си ги говориш на воля!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не няма анонимни карти но има лице което я купува и препродава. Нета е пълен с такива обяви. Мога да накарам някой познат от скайпа в америка да ми земе една две да ми ги прати и аз да му дам парите. Да ходат да го проследят..
35
1
 
5
 
! Отговори
extr3m1st преди 12 години
Принципно телефон може да бъде засечен по IMEI кода, или по серииният номер на HLR-a (СИМ картата)... т.е. ако знаят IMEI-a телефона прицнипно не им трябва серииният на HLR-a и респективно обратно...а освен това, "анонимни карти" няма повече от година...спрямо някой директиви на ЕС, всички предплатени карти са регистрирани на определено лице.. т.е. ако от МВР или ДАНС се захванат с търсенето на някой.. няма да е мн трудно до го открият
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво от това? Разбира се тези който имат нужда от дискретност могат да ползват телефони със предплатени сим карти закупени анонимно от второ или трето лице..Или пък... да не ползват телефон сякаш да го имаш в джоба нон-стоп включен е голямата работа..
33
0
 
10
 
! Отговори
extr3m1st преди 12 години
Принципно си мн прав...всеки един телефон, може да бъде локализиран с точност до 10м, само уникалният за всеки телефон, 15 цифрен международен код, наричан IMEI. Мобилният оператор може да извади справка за това къде сте в момента, накъде се движите... и т.н.. така че дали ползвате нокиа 1100 или пък ябълка с iOS4 и по-висока, е принципно все тая...
32
7
 
5
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
По въпроса за продажбите; по цяла Европа ще видите една и съща картинка: На метър от вратата на магазина на специално, добре осветено щандче в което трябва да внимаваш да не се спънеш, се кипрят двете недоносчета на Епъл, като продавачите все натам те насочват! По навътре на нармален стилаж на стената са другите марки! (А някои от НАЙОПАСНИТЕ за бизнеса чичо Джобс устройства са в скада само!) Да кажат троловете, това БЕЗ МАНГИЗИ ли става, и кой ги плаща тия мангизи, чича ви Джобс ли или вие?:)
31
6
 
9
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Как може да сравняваш нокиа с некви недоносчета дето от вчера започнали и телефони да ми правят...те да си видят компютрите дето изоставиха прекрасната си технология за производство на RISC процесори вкарващи интелските шитни в кома и ненадейно решили да минат на тях...
30
10
 
9
 
! Отговори
Милен преди 12 години
Начетох се на интелигентни коментари. Щели били да си ползват Ериксоните и Нокиите щото били по-здрави. По същата логика сигурно си карата джуганите, че се чупят по-малко и имат по-евтина подръжка ?