По-пестеливо с извънземните

Един от най-големите паркове с радиотелескопи в света спира
27 апр 2011 07:04,
41
По-пестеливо с извънземните
Allen Telescope Array вече не "лови" сигнали от чужди цивилизации. Снимка: SETI Institute

Един от най-големите паркове с радиотелескопи в света спря дейността си, защото няма пари, съобщи CNN. Институтът за търсене на извънземен интелект, който стопанисваше обекта, вече не може да се справя с финансирането на полето от подслушващи „чинии”, разположено на около 450 километра от Сан Франциско.

Изграждането и поддържането на комплекса от радиотелескопи до голяма степен разчиташе на помощта на Пол Алън (съосновател на Microsoft), дарил над 25 милиона долара.

Държавните субсидии обаче бяха от също толкова голямо значение, колкото и парите от дарители.

Така след поголовните съкращения в бюджета средства от държавната хазна за „ловци на сигнали от извънземни” не останаха.

Добрата новина след замразяването дейността на комплекса „Алън” е, че пари от Вашингтон ще има пак през 2013 година. И то достатъчно, за да гарантират нормалното функциониране на 42-та шестметрови телескопа за пет години.

Но между 2011 и 2013 година дори извънземните да се обадят, в Калифорния няма да ги чуят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дали това съзнателно спиране точно в този период не е свързано със зачестилата информация за контакти с извънземни по това време. Може и да се изпълняват нареждания. На Луната /казват/ им е било вменено, че не сме желани там. И, както сами виждаме, повторни опити няма.А че не сме сами, е ясно. Смешно ще е да се самозалъгваме така и да оставим религията, тоест, църквата като институция да обслужва властимащите. Знаем, че в основата е невежеството и страха.
38
0
 
10
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Най-голямото доказателство за наличието на РАЗУМ и ИНТЕЛЕКТ във вселената е факта че той никога не е потърсил контакт с нас.
37
0
 
12
 
! Отговори
астроновта преди 12 години
Е това наука ли е ? седиш и слушаш :) предпочитам аз лично...да се дават пари за по реални неща .например усъвършенстване на космически двигатели или сериозна защита на земята от астероиди....а дори не знам дали е добра идея да се срещаме със извънземни.
36
0
 
16
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Американците нямат пари за наука.Затова за войни, въоръжаване и намеси, където не им е работа винаги се намират...
35
1
 
4
 
! Отговори
Clever преди 12 години
Че ти видял ли си то голям "Евреин" от Българина? Не познавам някой, който си поръчва такси в Германия, Англия или някъде в Европа да звъни и да затваря за да чака диспечера да му се обади за заявката! Не мисля, че е нещо, с което да се гордеем! :))
34
2
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
на това му се вика "Еврейски СМС" как реши че българите сме го измислили :)
33
2
 
13
 
! Отговори
Clever преди 12 години
Сега малко по-сериозно! Ще ми обясни ли някой защо трябва да се трошат луди пари за откриване на цивилизация, за която се предполага че е доста по-развита от нашата и вероятно отдавна знае за нашето съществуване? По нисша от нашата няма как да открием, защото за сега "хвърляме" само до планетите в нашата Система. Мислите ли, че след Хирошима, Чернобил и Фукошима и с опитите да доведем до Екологична катастрофа собствената си планета не сме се афиширали пред всеки потенциален Разум във Вселената?
32
0
 
1
 
! Отговори
до 17 bob преди 12 години
Има 365 дни има :))
31
1
 
21
 
! Отговори
Clever преди 12 години
Най после и Американците се сетиха! Като ти свършат парите - звъниш и затваряш. После чакаш да ти се обадят от другата страна за тяхна сметка. Това Българина го измислил отдавна без помоща на NASA и на разни там научни институти. Пак сме на една крачка пред световните мозъци! :)))
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я да спрат с това търсене на извънземни, че може наистина да ги намерят.
29
0
 
12
 
! Отговори
аз ли.. преди 12 години
то едно време хората са си мислили че земята е плоска, но това не я прави такава.. а това че живеем в една огромна порнография, която не е във порно страниците е друг въпрос.
28
1
 
8
 
! Отговори
Психиатър преди 12 години
Еииий мале един ден да закъснея за работа !ЕДИН ДЕН ! И виждам какво става като не ви дам хапчетата .... влизате във форума и почвате пак .... да знаете че 3 дни ще седите с бЕла ризка докат ви изгоня "демоните" от главите !Хапчетата ,ХАПЧЕТАТА ви КАЗАХ!!!!
27
2
 
16
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Няма нужда да се дублират функциите има международно сътрудничество , ДАНС подслушва , а Патрашкова качва всичко на флашки. За това Трактора плаща само 200хил. годишно.
26
3
 
28
 
! Отговори
Оптимист преди 12 години
Е да за пентагона има над 1 трилион (1000 милиарда!) но за наука - няма. На NASA бюджета е смехотворен, спират совалките и всякакви други космически програми - "вече всичко било изучено" и т.н. простотий на черноликия президент, в същото време да са живи и здрави китайците - тяната космическа програма включва космическа база на луната до 2020 година и база на Марс малко по късно (не помня датата). А ьАмериканците ще наблегнат на плюскането и "демократизирането" на света.
25
5
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
САЩ ще се разпаднат тотално до 2020г.а за йзвънземните няма смисъл да ги слушаме те през тазй година(2011)ще кацнат в България НАЙ ГОЛЕМИЯТ КОСМОДРУМза кацане на извънземни е в България. О4АКВАЙТЕ СКОРО.
24
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 12 години
до 10 STIGAИзгони си демоните от тиквата първо :)
23
0
 
41
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Спряха ,защото се разбра , къде всъщност са заживели извънземните след 1945г. във Вардарска Македония вече имат и държава БЮРМ - Баш Юначна Република на Марсианците. Това обяснява и дупката в историята от Аце Македонски до 1945г.
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ,може би спират защото мисията им е приключила,т.е.контакта е осъществен вече.Зелените човечета са им дали портативен предавател за подържане на същата дейност.
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой да вярва, че функцията им е била да чакат сигнали от извънземни ?...
20
11
 
6
 
! Отговори
2012 преди 12 години
Пари за глупости