Млада звезда бълва вода

Водата за секунда е стотици милиони пъти повече, отколкото има в Амазонка
Обновена: 22 юни 2011 08:21 | 22 юни 2011 08:18,
42
Млада звезда бълва вода
Изображение: NASA/Caltech

Млада звезда, която се намира на 750 светлинни години от Земята, бълва вода. Необикновеното явление е запечатано от телескопа  Herschel.

До откритието се стигнало, след като холандски астрономи анализирали инфрачервено излъчване от облак, обгръщаш подобен на Слънцето космически обект. Те установили, че зад прахта са скрити атоми на кислород и водород, елементите, които се съдържат в молекулите на водата.

Молекулите се движат около звездата и след това се изхвърлят от полюсите й със скорост от 200 хил. км/ч.
Изучавайки внимателно движението на елементите, учените стигнали до извода, че водата се образува на повърхността на младата звезда, където температурата е няколко хиляди градуса по Целзий. Капките се изстрелват от повърхността заедно с фонтани от газ, които са нагрети до 100 хил. градуса по Целзий, и така водата става газообразна.

На разстояние от 5 хил. астрономически единици горещите газове достигат по-хладен материал, който обгръща звездата и образува ударен фронт. Тук газовете бързо се охлаждат и кондензират, и водата отново се връща в течно състояние.

Астрономите отбелязват, че по този начин звездата, наречена L1448-MM, преобразува водата не само много бързо, но и в невероятни количества. Само за една секунда от повърхността й излитат стотици милиони пъти повече вода, отколкото има в Амазонка.

„Едва сега разбираме, че в началото всички звезди, подобни на Слънцето, са преминали през високоенергийна фаза, през която са изхвърляли материал с висока скорост. Част от този материал е била водата“, споделя ръководителят на научния екип.

С този изхвърлян материал се насища междузвездното пространство. Той може да способства и за образуването на нови звезди.

Учените предполагат, че и други протозвезди преживяват своя кратък период на изхвърляне на вода. Истинското значение на тези „оросители“ на Галактиката може да бъде установено, когато стане ясно колко често се случват.

Проучването ще бъде публикувано в сп. Astronomy & Astrophysics.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: L1448-MM
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
6
 
! Отговори
жезъл преди 12 години
не мойе да се сравни с течовете на софииска вода !!!!
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
MAI E IMALO SEX ..SUS 4ERNA DUPKA?
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко ще струва да речеме? Там на планетата сигурно всички са водопроводчици, вода гази жаден ходи.
36
3
 
2
 
! Отговори
Кошо преди 12 години
36, трай Тиквата да не чуе, че ще почне да открива и планети :)
35
11
 
17
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Лека полека подготвят хората за признанието на учените, че има извънземен разум!
34
21
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А старата звезда Бойко бълва л**** ! :)
33
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако бълваше водка руснаците отдавна да бяха пратили товарна ракета...:))))
32
5
 
28
 
! Отговори
Мартина преди 12 години
Типичен Български синдром ние знаем всичко и го обясняваме като експерти, щом са казали, че може значи си може, като гледам мненията само химици и физици, и астрономи в тая държава я се осъзнайте и спрете да говорите глупости...
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
krasiva snimka. neka da i se naslazdavame i ne pliueme po tosi i onzi.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28Глупак. Просто се доказва, че всеки ден можем да научим нещо ново.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въх, голяма помпа за вода... Каква ли градина поливат с нея извънземните?...
28
2
 
7
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Не знам колко е грамотна статията по общи науки, но е почти 1:1 с това, което пишат в National Geographic. Така като гледам статията е от там, даже снимката е същата. И да там се говори, че водата се образува от газ който обикаля около звездата и се образува на повърхността и. Сле като достигне полюсите се изстрелва заедно с потоци газ(нагряти до 100хил градуса) и т.нСтатията се казва Star Found Shooting Water "Bullets"
27
17
 
11
 
! Отговори
учен преди 12 години
Ето че учените отново доказват, че не знаят абсолютно нищо за вселената и процесите в нея.
26
4
 
16
 
! Отговори
физика преди 12 години
Статията е преведена от човек без грам обща култура по природните науки.при определени условия може би е възможно част от свръх нагорещените газове да са вода макар,че по скоро ще да са О и Н. При охлаждането е възможно да става водородно горене, което генерира вода .Обаче от статията не става ясно точния процес.Това, което е много важно е,че е открит нов етап в развитието на една звезда - когато изхвърля материали. А тези материали може да са основата на живота!
25
0
 
11
 
! Отговори
Zlobcho преди 12 години
"До 6 blackradio" - Един от 3-те смислени коментара под тази статия до момент. Браво за което!Водата има различни точки на кипене при различно налягане, във вакум ще започне да кипи при стайна температура (около 20 градуса). Не е нужно да си учил "термодинамика" за да го знаеш :)Един любопитен факт, при подводниците, "перката" при движението си създава около себе си зони с много ниско налягане и водата започва да кипи, образувайки балончета, които като се пукат издават силен шум.Любопитство:)
24
3
 
7
 
! Отговори
концесионер преди 12 години
Не пипайте,вече е моя!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
водата кипи при 100 градуса по Целзий само когато околното налягане е 1 атмосфера, при различни условия точките на кипене, преминаване в лед и диапазон на разширяване (0-4 град Целзий) са различни. Друг въпрос е как гравитацията влияе на тези процеси, но това засега няма как да се изследва.
22
1
 
6
 
! Отговори
. преди 12 години
Намерихме си вода , правете космическия кораб и пустините ще станат рай !
21
5
 
4
 
! Отговори
sun4o преди 12 години
Не знам ама вчера гледах същата снимка в Webcafe и беше за поглъщането на някаква звезда от черна дупка. И не знам с каква техника ги изследват тези неща холандците на такова растояние и с такава точност, но не ми се струва много достоверно. Нека едно мнение на истински физик да чуем щото до сега има различни.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
200 хил км/ч - егати фонтана :D