Унгарски студент направи "шапка-невидимка"

Ключовият момент в разработката е сфера, която забавя светлината
10 авг 2011 17:40,
31
Унгарски студент направи "шапка-невидимка"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Унгарски студент разработи оптична сфера, която може да се използва за създаване на "шапка-невидимка", съобщи Прес асосиейшън. Янош Перцел, който следва в университета "Сейнт Андрюс", забавя светлината с оптична илюзия. Така тя преминава покрай обекта и той се скрива.

Направените досега опити за създаване на ефект на невидимост показват, че възможностите са ограничени, защото те са ефикасни само при определена среда. В разработката на Янош Перцел обектът може да се движи в различни условия.

Ключовият момент в разработката е способността на сферата – оптично средство, не само да остава невидима, но и да забавя светлината. Така светлината "поглъща" обекта като вода, която покрива скала на пътя си.

Научен ръководител на Янош Перцел е "експертът по невидимост" проф. Улф Ленхарт, който преподава в катедрата по физика и астрономия на университета. Според него всички оптични илюзии могат да забавят светлината и сферата може да се използва за насочването й около обекта.

Още по темата
"Светлината обаче може да се ускори над скоростта, с която се движи в пространството, само при определени условия. Това създава ограничения за "шапките-невидимки" да работят само в ограничена част от спектъра, обикновено само при един цвят. Така те действат само ако някой стои неподвижно. Ако започне да се движи, условията се променят и криещият се човек започва да се вижда.

Когато всичката светлина се забавя със сферата-невидимка, тя не трябва да се ускорява чак толкова и ефектът може да се използва за всички части на спектъра", каза Янош Перцел.

"Новата разработка дава допълнителни възможности за създаване на практически плащ-невидимка, като се преодолява проблемът със скоростта на светлината, с който не успяха да се справят другите екипи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
без збачение преди 12 години
До 26 много далеч си от истината моето момче има едни книжки с насоченост интелектуална собственост в които се обяснява на кого се преписва правото върху едно изобретение когато въпросния някой работи като нает служител.Почети и тогава давай експертно мнение!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на 5 пък аз ставам безсмъртен
26
0
 
8
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
Я кат изпием 3 големи ракии и ставам невидим
25
1
 
9
 
! Отговори
mnb преди 12 години
Забележете,"унгарски студент" а не "унгарски професор" в статията се казва че студента го е направил а не професора, споменат е такъв но той е като помощник. важното в случая е че професора НЕ Е откраднал творението на ученика си!!! в БГ най вероятно това щеше да се случи. Както често се случва докторанта да работи за без пари на доцента си. :(
24
0
 
13
 
! Отговори
игор преди 12 години
Вече може да е изчезнал из лабораториите на ЦРУ, ако преди това не са го отвлекли рашъните, че им е по-близо. ;)
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4Едно от цивилните приложения ако щеш е за всички, които изучават животните в естествената им среда. Е, миризмата ще е проблем :)
22
4
 
9
 
! Отговори
сексманиак преди 12 години
Най важното е да могат да напраят презерватив невидимка. Така ще се разкарвам винаги в готовност, без опасност разни полицайчета да ме арестуват за нарушаване на обществения ред.
21
0
 
27
 
! Отговори
тя преди 12 години
Това научно откритие дава съвсем ново измерение на тълкуването на израза "да си махнеш главата".. петък вечер например.
20
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков много ще се зарадва,ще сложи такива шапки на всички пенсионери:)))
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Осъзнавате ли, че с шапка-невидимка само няма да се вижда главата ви и по-специално горната част от нея (или да речем цялата, ако е като каска)? Тялото ви все още ще се вижда... Ще трябва и една гигантска "шапка" за тялото...
18
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ НАПРАВИХ "ШАПКА -ОЛИГОФРЕНКА"НО АМЕРИКАНСКИТЕ И ТУРСКИТЕ *** МИ Я КОНФИСКУВАХА ЗА ДА НЕ БЪДЕ РАЗПРОСТРАНЕНА И МИ ОТГОВОРИХА, 4Е САМО ТЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ СВЕТОВНИТЕ *** И НИКОИ ДРУГ.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разработки в тоя област се правят от много години. Най-напреднали бяха американците и .... турците. Дори турците бяха доста по-добри. И в двете страни военните финансират учените. Имаше снимка в интернет на турчин наметнат с халат, който го правеше невидим. Но определено може да се каже, че половината беше невидим, а другата част наполовина, дори съвсем видим. Това унгарче наверно е направило нещо още по-добро за да го пишат.
16
1
 
19
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
те и нашите кандидат студенти имат такива с двойки на матурите и влизат в университет , явно никой не вижда тия двойки.А на пича изобретил това БРАВО .
15
1
 
36
 
! Отговори
Клайд преди 12 години
Моля,дайте някакви координати на тоя Янош Перцел,че живея до клон на една банка и вече съм готов с плана за обир.Ще делим,обещавам!
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това военните отдавна го имат.
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ша туря тая шапка на Фидосова :)))
12
3
 
40
 
! Отговори
БАНяджия преди 12 години
В БАН се правят страхотни неща. А и не забравяй, че в БАН работят българи - твои сънародници. Какъвто народа - такава и БАН.
11
28
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A старците в БАН какво са изобретили? Най-голямото изобретение им е как без работа и резултат могат да се взимат пари!
10
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 12 години
Значи слагаш си сферата на главата и тя ти 'изчезва' и остава лека мъгла :) Супер!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Влизаш в банката, броиш един милион на касата и излизаш незабелязан :-)