Пускат в нета Свитъци от Мъртво море

Сред публикуваните ще бъде и "Книга на Исая"
26 сеп 2011 18:35,
10
Пускат в нета Свитъци от Мъртво море
Част от "Книга на Исая", изложена в музей в Йерусалим. Снимка: Reuters

Националният музей на Израел и Google пускат днес в интернет пет Свитъка от Мъртво море, съобщи Асошиейтед прес.

Сред дигитализираните свитъци е и библейската "Книга на Исая".

Технологията на Google позволява на четящия да търси конкретни пасажи и те да бъдат преведени на английски език.

Още по темата

Качените в интернет свитъци са купени от израелски учени от 1947 до 1967 г.„

Те са намерени от бедуини в Юдейската пустиня. Съхраняват се в Музея на Израел в Ерусалим.

Google работи с Израел върху проект за база данни с по-голяма колекция свитъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
до номер 8.Кумранските ръкописи са датирани между първи и трети век преди Христос, очевидно е защо не пише нищо за Иисус Христос.
8
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
Това че може да се превеждат текстовете е хубаво. Тъкмо искам да проверя дали не пише нещо за Лили Иванова!!!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опааа, това "светите писания" писани 50 години след раждането на "сина на бог" и 20 години след разпъването и възкресяването му ли са? Странно, че не съдържат нито една дума за "Исус" - не мислите ли? Малко нелогично ми се струва, да се роди божи син със супер сили, и никой да не го е документирал хахаха, историите за исус се появяват 400 години по късно - явно им е трябвало доста време докато ги измислят... на практика изсмукани от пръстите на разни тарикати - измамници - експлоататори...
6
1
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Това, за което пишеш е Юдея и Израил, но след завземането на римляни , мюсюлмани араби и турци, евреите се пръсват из целия свят. В началото на 20 век започва постепенно образуване на държавата Израел и връщане на езика иврит, който векове на ред е бил само за богослужения. Така че първо са евреите, после са палестинците, а от 1948г. и двата народа. Какво е било и що ,най-малкото ние можем да кажем. Прочетете книгата за свитъците от мъртво море.
5
13
 
11
 
! Отговори
Neophyte преди 12 години
За умника, който е чул някъде, че Израел не е съществувал през 1947 година... и за десетина по-*** дори и от него, дето препоръчаха коментара му:Израел съществува от 3700 години, от 17 век преди Христа.
4
10
 
5
 
! Отговори
Neophyte преди 12 години
Точно така е, Муспи, както пишеш: "На това място са живяли винаги диваци, както и сега". Така наречените палестинци са тези диваци, и са имали голям късмет да дойдат евреите и да ги накарат поне някаква полза да носят. Кат Стамболийски, нъл ме разбийш, дето е измислил трудовите войски за да оползотвори ***... Има и песен за тва: "Само Стамболийски, неговата ***, трудоваци сби--и-и-ира!"По всичко личи, ти си бил трудовак в казарамата, ъ?
3
16
 
8
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Точно така - кинг Соломон е цар като цар Киро. На това място са живяли винаги диваци, както и сега, но с парите на света включително и български е направено това световно зло израел. Там никога не е имало ниви, а се говори в сатанинската им книга за жътви, те никага не са имали къщи от камъни и са живяли в кожени колиби заедно с животните, а се пъчат с някакъв соломонов храм, по голям от колизеума - йерусалим е бил шест хилядно село.
2
11
 
21
 
! Отговори
През 1947 година , преди 12 години
Израел все още не е съществувал . Учените са били други .
1
31
 
13
 
! Отговори
МОЕ МНЕНИЕ преди 12 години
Много важно - това не е море а езеро колкото два наши язовира . И там не живее нищо .И ни занимават с техния Цар Киро , живял до езерото и експлоатирал местните да копаят сол .