"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана

За първи път ракетата беше изстреляна извън пределите на бившия СССР
Обновена: 21 окт 2011 17:56 | 21 окт 2011 17:56,
177
"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана
Снимка: ESA

От космодрума във Френска Гвиана днес за пръв път беше изстреляна руска ракета-носител - "Союз-СТ-Б", информират ИТАР-ТАСС и АФП. С историческия старт в космоса ще бъдат изведени два спътника от европейската навигационна система "Галилео".

За пръв път прославилата се руска ракета-носител беше изстреляна извън пределите на бившия Съветски съюз. "Союз-СТ-Б" получава допълнителна "помощ" от стартовата площадка във Френска Гвиана, благодарение на въртенето на Земята, което е много по-голямо в областта на екватора, отколкото при космодрумите Плесецк в Русия и Байконур в Казахстан. "Ефектът на прашката" увеличава значително полезния товар на ракетата-носител.

С днешния старт в кръгова орбита на 23 километра височина се извеждат два европейски спътника за глобално позициониране "Галилео", всеки тежащ по 700 килограма. Това би било невъзможно от космодрума в Байконур. Ракетата-носител "Союз" е един от ветераните в космическите изследвания и има зад гърба си 1776 изстрелвания, припомня АФП.

Космическите апарати ще застанат на кръгова околоземна орбита на височина 23 200 км и наклон 54,7 градуса 3 часа и 49 минути след старта, осъществен в 13.30 часа българско време, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: ракета-носител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че сме си в сферата на руското влиание си е повече от очевадно разбира се не и за руска *** със станал на каша мозък от водката . Имаме си руски ток от руския аец имаме си руска газ от руските тръби имаме си руски горива от руския Лукоил, а руските *** като теб искаме да имаме само и единствено руски тръби и руска Белене. Франция, Великобритания САЩ и Китай съюзници на Русия ?!?! Мале пич каква е тая водка дето пиеш бе
168
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На нещастниците все някой друг им е виновен. Вече не сме в сферата на руското влияние, но някой още бълнуват глупости за да оправдаят мизерното си съществуване. По времето на комунизма все фашистите и турското робство ни бяха виновни, сега комунистите и Русия. Съюзници на руснаците са били и някой от тях все още са - Франция, Великобритания, САЩ , Китай - много непрокопсали държави. Не виждам вие да давате реални факти, а само общи приказки.
167
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смешни сте руските ***, нямате факти, нямате аргументи нямате теза, така и не каза за държава прокопсала защото просто няма такава. Когато някой ви обори с реални факти вие почвате да нареждате като каруцари, ти не син чел, ти не знаеш, ти не гледаш научнопопулярни филми, ти нямаш пари за бензин. Достойно поведение, но за пиян руски колхозник по чехли.България е под руско робство от десетилетия затова сме на тоя хал, защото сме една от държавите обвързани с Русия и съответно не прокопсваме
166
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен да плюваш, трябва и да си чел малко, или поне да гледаш научно популярни филми. Бъкел не знаеш от историята на света, но знаеш кой колко данъци е платил :) Не си излизал от България, но знаеш колко е бензина в другите страни, направо си енциклопедист от новото време. Щом си такъв тешкар и русофоб, не си карай колата, трябва и тока да ти спрем, купувай си само стоки от ЕС и САЩ. Успех.
165
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъшност руски гъзоблизецо, надолу няколко пъти един колега, казва, че в Световната история няма държава която да е прокопсала след като се е обвързала с Русия. България е поредния пример, а вие си вярвайте, че всичко е супер
164
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как да има пари за гориво като е сред най скъпото в света, а Лукоил съвсем по руски грам данък не са платили, Русия десетилетия вече източва България и заради такива руски *** още десетилетия ще го прави.Какво имат в русия ли много неща, но те не са произведени в Русия, Русия нищо не произвежда. Чака на водка и на напълно изчерпаеми природни блага, а после ...
163
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямаш пари за бензин ли ? От позицията на какъв пишеш? Скоро май не си се сблъсквал с българска болница или доктор? Кажи от изброените неща какво нямат, или само бъгарските гъзари имат компютри и телефони.
162
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бензин от лукоил хаха егати тъпите руски *** дето има из сайта, бензинче от лукоил, но най скъпия в почити цяла европа. Да ви са честити руските комунисти.
161
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да руснако затова руските учени мечтаят да са в САЩ или в Европа, затова маса руснаци забегнаха от прекрасната Русия. Русия падна толкова ниско, че и се наложи да сключва договор за доставка на електроника от Индия или за вадене на нефт с БП. Имат всичко, но само според вестник дума, а Путин сам призна, че по болниците няма топла вода. Ако не вярваш отиди до любимата русия и ще видиш с очите си.
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На твоя принцип ти си турски гъзоблизец. Или си някакъв утопист вярващ в ЕС? Като ти казвам, че руснаците имат всичко от изброеното, значи го имат. Научните им постижения са признати от цял свят ( виж снимката). Твой проблем си е, че до мозъкът ти стига само евтина пропаганда. Сега ходи зареди на 20 годишната си кола бензин от Лукойл и заминавай за демократична Либия.
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виж какво споделят руските учени.dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845
158
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Война в 21 век се печели, чрез пехота, но в мечтите на болните руски мозъци. Тая пехота навигационна система има ли или чака на ориентир по звездите хаха Те всъшност се пробваха да направят самолетоносач 163, но се оказа някакво недоразумение, както са и колите и самолетите им и т.н. свръх велика техника. *** в русия да видиш как всеки се натиска за нещо от запада както ние се натискахме за нещо от корекома. Така, че руски гъзоблизци като толкова ви кефи майка русия заповядайте да живеете там.
157
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Почва може и да се даде, но акъл явно не. Да, имат всичко от изброеното и да войната в началото на 21 век се печели от танковете ( пехотата ).Сега погледни пак снимката и ходи яж кисело грозде.
156
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахаха имат Руснаците грамове почва, а НАСА стотици килограми. Оказа се, че с грамове не може да се направи нищо и се примолиха на НАСА да даде малко. Да нямат самолетоносачи, нямат и самолет пето поколение нямат и самолети в гражданската авиация нямат и компютри нямат даже автомобили и телефони и т.н. и т.н. , но война с танкове в 21 век не се печели, но гроздето е кисело нали чугунени тикви :)
155
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какви самолетоносачи говорите, за какви 5 лева. Не са им трябвали, не са направили. Все едно да се присмивам, че руснаците имат 30 000 танка , а американците 4000. Точно заради тия скъпи проекти, чийто изводи, просто доказаха това което учените вече знаеха, НАСА сега ще чака някой частник да прави космически кораби и ще се надяват руско -американските отношения да не се влошат, че иначе ще си останат на земята за дълго.
154
3
 
8
 
! Отговори
до 159 преди 12 години
Луноход 1 и Луноход 2, които за времето което са прекарали натрупват в пъти повече километраж от който и да било.А Спирит и Опортюнити са създадени чрез руския опит.
153
3
 
6
 
! Отговори
до 155 преди 12 години
Руснаците имат достатъчно материл от Луната от собствени сонди.Всъщност след няколко години американците ще се гърчат като червеи по земята в опит да измолят малко проби от Фобос.
152
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Казват се Спирит и Опортюнити, ама ти не си чувал за тях защото във вестник Дума партията майка нищо не е написала :). Кой са последните Руски опити да стигнат до Марс нещо издишат отвсякъде. До МКС ок, а от там на татък нищо ама нищо. Американци се качват до МКС както и Американски машини ходят до марс до юпитер и т.н., а Руснаците само до МКС. Ти защо пишеш с големи букви нещо си изнервен :))
151
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо пишеш на маймуница? Да не си от ***? Кои са тези американски машини работили с години и кога? Щото все едно да те питам кое се движи по-бързо? Конската каруца на дядо ти отпреди 50-60 години или Мерцедеса ти сега? Разбра ли ме?
150
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Hahaah *** :). Лисицата не могла да стигне гроздето и го обявило за кисело :)Спомняме си каква луда надпревара беше за кацането на луната, но едните успяха а другите се отказаха, защото изобщо нямаше как да го направят. Надпревара и за Марс имаше, на едните машините работиха с години другите секунди. Надпревара за оптичен телескоп в космоса единия направи милион изследвания, а другите нищо не направиха.Надпревара за навигация едните направиха своята 20 години след другите. Гроздето е кисело