Вече няма надежда за спасяването на "Фобос-Грунт"

Досега не е установена връзка с космическия апарат
22 ное 2011 10:30, Елка Василева
88
Вече няма надежда за спасяването на "Фобос-Грунт"
Снимка: Reuters

Руската космическа агенция "Роскосмос" призна, че на практика вече няма надежда за спасяването на космическия апарат "Фобос-Грунт", съобщиха ИТАР-ТАСС и АФП.

Както е известно, автоматичната междупланетна станция беше изстреляна към Марс в началото на месеца, но остана в околоземна орбита и не можа да се насочи по траекторията си към Червената планета.

Още по темата

"Трябва да бъдем реалисти. Тъй като през цялото това време не успяхме да осъществим връзка с апарата, на практика вече не съществуват шансове да осъществим тази мисия", заяви заместник-директорът на "Роскосмос" Виталий Давидов.

Той каза, че в космическата агенция още не са изяснени точните причини за повредата на апарата.

"За съжаление ние не разполагаме с телеметричните данни и не можем да установим какво точно се е случило".

Изяснявайки защо апаратът не е стабилен в орбита, Давидов уточни: "Ние не можем да влезем във връзка с "Фобос-Грунт", но системата за управление може да работи. Може би има някакво изтичане".

 

                                                                                                                                                                                                               (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: Фобос-ГрунтРоскосмос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това какво значение има драги 87 ?!?Коя държава плаща за тия мозъци коя държава прави откриването коя държава налива милиарди в наука и има най модерните лаборатории в света.Наука се прави с пари, а не с водка и газ, и най големия учен би избягал там където има достатъчно пари за да развива науката. Маса руски учени заминаха за Русия. Пък в русия, ако махнат телените огради, а САЩ махне визите в русия ще останат само медведев и путин.
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога не е имало нещо "американско" освен бизони.Когато се казва "американско" се има предвид добре платен в общия случей- бял европеец.Манхатън проджект - от топ 10 мозъци - двама американци и единия с образование от Европа.Т.е. американско = добре финансиран проект изпълнен от европейци(в повечето случеи германци).
82
0
 
4
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
do 85 : Тпва че си по слаб в не означава че трябва да се откажеш .. аз следя програмата на НАСА много е впчатляващо ..следя и на чаните компании там да не ги изброявам .. до 2 години ше имат 5 6 комсмически кораба 2 совалки малки и 3 като капсули .. но следя и на Русия и те също имат свооите успехи но междуплаетните мисии не са силната им страна .. Стискай палци събота марсохода който праща НАСА всичко да мине нормално :(Никога не е късно за издънка когато става дума за космоса
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове слезте на земята, това, че България си няма космическа програма не означава, че не можем да коментираме успехите или провалите на тези които си имат. Само руснаците чакат прибори от западни народи като българите и съответно са им неуспешни мисиите. Когато наш прибор полети със сонда на НАСА елате да ми се обадите.
80
0
 
1
 
! Отговори
фобос преди 12 години
премахнат поради нарушение на правилата на *** ми
79
1
 
1
 
! Отговори
bzb преди 12 години
Твърде малко държави могат да си позволят да мечтаят за реални космически програми и междупланетни мисии... Това, че има кухи плювалници, дето само по форумите са шумни е ясно. Но поне не плюйте опитите за мирни изследователски мисии.Комплексирани тесни душици от малка държавица - това сме българите, съдейки по коментарите (не само тези за Русия - дебилните антивсичко писания също). Тъжно но факт.
78
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Некадърни селинджъри. Първо постройте нещо свое. Което да е сравнимо с постиженията на останалия свят в тая област и чак тогава се опитвайте да бъдете критични. Аре бе ... започвайте....ракетка двигателчета спътник...всичкото както си требе...не е сложно така кат ви чета посланията се разбира. Колко ще му е. А цървулани ? Давайте да завземаме космоса.
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бездарници, плюещи опитващите се да съзидават. Това сте драги ми плювачи.Та кво стана с нашия междузвезден кораб ? Кога ще го изстрелваме драги поплювковци ? Понеже ясно се вижда, че руснаците не могат. Та кога викате е първото изстрелване ?Двигателя на какво ще работи - на плюнки ли ? Или на пръдня ?
76
1
 
5
 
! Отговори
Дранг нах Остен преди 12 години
Такова нещо като братски народи в природата не съществува.Братски бихме били ако разделят ресурсите си с нас.
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dnes.bg/world/2011/08/21/ruskiiat-iztrebitel-t-50-se-provali-na-maks-2011.126936dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845Хайде руски гъзоблизци коментирайте фактите, а не разни глупости прочетени във вестник дума след разрешение от партията майка.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75 е типичния пример за поредна руска колхозна пияна издънка. Абе другари защо не коментирате новината за поредната руска издънка, а се дивите на тия които ви казват научнодоказаните факти които всеки с над две мозъчни клетки отдавна знае.Па като ви кефи толкова майка русия марш в степите да си живеете щастливо и охолно.
73
3
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 12 години
Ти си за психиатрия...виждаш призраци. С теб е безпредметно да се провежда какъвто и да е разговор. Главата ти е изпразнена от съдържание. Дълбоко зацементирана.
72
5
 
5
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
ти пък какво се палиш? не ги бива руснаците вече в нищо, за което се иска мозък. ти може и такива да си ги обичаш, кой ти пречи?но е смешно да караш другите да виждат в русия това, което го има само в твоето влюбено въображение. на теб вероятно и двете кремълски джуджета ти се виждат двуметрови руслани, ама не, джуджета са си двамцата и сега търсели някой още по-дребен, че да го назначат за заместник. но това е бял кахър пред факта,че ти падат ракетите вече 20 години и няма спасение.
71
5
 
2
 
! Отговори
До 73 за 59-та твар преди 12 години
На него мзъка му е издухан от 4 броя двигатели на Фау-2. Горкия не знае, че има разлика в горивата и значи двигателите са абсолютно различни....За споменатия делириум тременс трябва да ти се поясни, че се проявява ако НЕ приемеш алкохол, а си алкохолик и няма последен стадий понеже не е смъртоностно...Крепостничеството не е равнозначно на роб...това също трябва да ти се открие...а пък на запад е отменено понеже е имало чума и се свършила работната ръка....а що е имало чума ?Бездарник!
70
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия дето плюят Русия са турци, *** или някакви неустановени ***. Нормален българин никога не би ругал Русия, какви и проблеми да сме имали и имаме и ще имаме - но ние сме братски народи! Турците и *** с кого са братски народи? Нейде из Азия още бродят братята на *** и турците.
69
3
 
2
 
! Отговори
До 59 преди 12 години
Това вече съм го чел няколко пъти. Взе да ми писва! Да не сбъркаш да го изтриеш, че ще трябва пак да мислиш цял месец, а мисловните напъни за теб са голямо изпитание. А и може да се изпуснеш и да се орезилиш някъде...
68
9
 
7
 
! Отговори
оппа преди 12 години
До 66Абе ***, а къде са им совалките на американците бе, а...нещо май те няма с кво да "летят" ми се струва.
67
3
 
4
 
! Отговори
xj преди 12 години
Глупусти пишете журналистите у нас! Ей са казаха по руският първи, а и по другите техни, че до края на месеца имало възможност да се пробва. Тук инфото винаги е "автентично" ...ха ха ха...
66
4
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Те добре че пратиха един самолет тука да гаси, преди години, че ***, иначе щеше да изгори жив.А жалките пожарникарчета, к'во са направили в Русия?Айде, че вече сте роби на ***, всички гавра си правят с вас.
65
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
блестящ пример за невероятните възможности на ненадминатите руски космически технологиипо-добре с тия пари да хранят гладните и бездомни руснаци ама то за управляващите главорези в Русия социализма е външнполитически инструмент за заблуждаване на масите :))))