ACTA la vista, Baby!

Как споразумението АСТА ще окаже влияние върху всеки интернет потребител
Обновена: 30 яну 2012 17:53 | 30 яну 2012 17:04, Бойчо Попов
252
ACTA la vista, Baby!
Снимка: Reuters

„Ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, експерти подозират, че това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Не е известно много за него, а държавата ни участва в изготвянето. Участват Австралия, Канада, Япония, Швейцария, САЩ и още няколко държави, както и Европейската комисия – за Европейската общност, в работата участват и представители на държавите от ЕС.“

Това е откъс от публикация в блога на експерта по медийно право Нели Огнянова. Звучи много актуално, но е отпреди... три години.

Днес вече може да се добави, че страната ни тихомълком е подписала договора, като решението е взето на 16 ноември миналата година по време на редовното заседание на правителството. При представянето на предложението внасящият го министър на икономиката Трайчо Трайков заявява единствено, „че става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права".

И така, през миналата седмица България подписа тихомълком в Токио заедно с още 21 страни от ЕС спорното международно споразумение ACTA.

Онова, което прави впечатление, е почти пълната липса на конкретика. Investor.bg потърси за коментар по темата експерти и представители на бранша, но нито един от тях не се нае да коментира ACTA, защото за пакта няма почти никаква информация.

Едно е ясно обаче - заради неясната формулировка следенето може да се разпростре в целия спектър интернет услуги. ACTA се отнася за разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти, както и за интернет съдържанието.

Споразумението, което и страната ни е подписала, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права.

Ако той не е прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушил правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти.

„Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании“, пише в блога си интернет активистът Боян Юруков.

Според него и самата дефиниция за това какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия.

Същото може да се твърди и за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации, пише още Юруков.

Най-страшното обаче е, че ACTA на практика ограничава отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика.

Сега единствените надежди на гражданското общество всичко това да не се случи са, ако Европейският парламент не подкрепи споразумението. Граждански организации вече са събрали над милион подписа под призива за отхвърляне на споразумението, а в редица градове се организират протести. Софийският ще е на 11 февруари в 11 часа.

Целият текст на споразумението на български език четете тук!

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: интернетАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
8
 
33
 
! Отговори
actavist sos преди 12 години
На 27 февруари в Женева започва дипломатически процес като в резултат може да бъде приета нова конвенция, даваща на ООН безпрецедентна власт над интернет, предупреждава в статия в The Wall Street Journal, Робърт М. Макдауъл, член на американската Комисия по комуникации.
218
8
 
32
 
! Отговори
Йордан преди 12 години
Така и ние да им покажем какво можем,защото ако премахнат и свободното нет пространство,ставаме лесно манипулируемо общество без собствено мнение...точно каквито иска правителството.На изборите да гласуваме,като не изпълняват обещанията си да не негодуваме и да сме послушни като малки деца "без да обиждам никои" за да продължаваме да работим че да им правим пари ,а евентуално като остареем да ни фарлят по 100лв.но вече и да искаме да се противопоставим на този ГЕНОЦИД срещу народа няма да можеме
217
8
 
32
 
! Отговори
Йордан преди 12 години
Оф,стигнало е до незнам,щом и на единственото спокойно място в цялата държава посегнаха....На улицата не можеш да поздравиш някой непознат,а ако го поздравиш ще те помисли за луд,и е прав защото нито го знаеш нито го познаваш.А в интернет можеш да видиш клип качен от него да видиш какво харесва и да се сприятелиш с него/я.но и това не им изнася вече ,все си мисля че има нещо общо с АРАБСКАТА ПРОЛЕТ .и ги е страх от народа.ами нека им покажем че има от какво да ги е страх.както рокерите се събра
216
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочетете тези книги:Кафка: ПроцесътОруел: 1984Бредбъри: 451 градуса по ФаренхайтИзгледайте тези филми:V for Vendetta 2005Brazil 1985Delicatessen 1991Animal Farm 1999Catch-22 1970Мисловният процес оставям на Вас, както и съжденията и изводите.
215
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз предлагам конраатака-ние като потребители да не купуваме нови филми,музика,да не ходим на кино докато" актаджиите" не омекнат!Никой потребител няма да загуби от това!Тази продукция ще се появи по телевизиите и радиата и ние пак ще я чуем и видим.Само на подръжниците на "акта"ще им спадне апетита за печалба!Колко бедни са нашите творци катоживеят в дворци?И постоянно ги гонят ,че не си плащат данъците?
214
9
 
32
 
! Отговори
арни преди 12 години
аста ла виста бейби-шварценегер.
213
8
 
43
 
! Отговори
bulgar преди 12 години
to v tupata BULGARIYA za ubistvo ne osujdat ostana za smotana mp3 da leji6 v zatvora
212
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Престъплението ми е престъпление от любопитство.. Аз съм хакер и това е моят манифест.Можете да спрете мен, но не можете да спрете всички нас. "
211
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 182 - "..колко от пишещите са създавали през живота си нещо, което може да се разпространява дигитално (било то музика, софтуер, уроци и т.н ). ? Никак не е приятно да прекараш месеци в работа в/у нещо такова и някои *** да реши, да го пусне.."Това е новата реалност на интернет, който не може да се адаптира, така става. Със забрани и заплахи се видя вече колко пъти, че НЕ става. Намират се други начини за възвръщане на пари. Ако не торенти, ще е друго, никога няма да остане вакуум в това.
210
8
 
48
 
! Отговори
yuleto преди 12 години
Хора,който иска свобода в интернет,нека да подпише тази международна петиция
209
11
 
80
 
! Отговори
донесение преди 12 години
Искам да съобщя за особено дръзките и нагли пиратски ядра на средношколколците - до всяко даскало има поне един ксерокс, където нагли и безнравствени петокласници преснимат всякакви защитени с авторски права учебници!
208
8
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ACTA... тая просто няма да я бъде. Мъртво родено нещо.
207
9
 
67
 
! Отговори
actavist преди 12 години
Вероятно не знаете какво e ACTA. На български акронимът би се превел "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането". Много за него е забулено в тайна. В основите си би трябвало да защитава интелектуалната собственост и да спре ментета на световен мащаб. Такъв механизъм срещу фалшивите стоки в известна степен наистина е нужен. Всичко би било наред, ако обаче три очевидни заплахи не бяха налице:- ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на "кражба" в интернет- ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения, като слушане на пиратска музика!- ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организацииТук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които "крадат" интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията - като интернет доставчици и hosting компании.Дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации.България вече е подписала споразумението.Европейският парламент вече е излязъл с резолюция против ACTA. През юни се очаква да бъде внесенза ратификация в Европарламента и точно там ще трябва да бъде отхвърлен!ТИ ИМАШ ШАНС ДА СПРЕШ ТОВА БЕЗУМИЕ!КАКВО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ ТИ?Можеш да изпратиш мейл до българските представители в Европейския парламент със следния или подобен текст:АЗ съм против ратифицирането на ACTA , тъй като считам, че това накърнява правото ми на достъп и търсене на информация, както и личната ми неприкосновеност, гарантирани от конституцията на Република България!Като ИЗБРАН ОТ МЕН, представител в ЕП, настоявам да защитите МОИТЕ права, като гласувате ПРОТИВ това срамно споразумение!Подкрепят ACTA:Метин КАЗАК - metin.kazak***europarl.europa.eu"Неуточнена" позиция:Слави БИНЕВ - slavi.binev***europarl.europa.euФилиз Хакъева ХЮСМЕНОВА - filizhakaeva.hyusmenova***europarl.europa.euСтанимир ИЛЧЕВ - stanimir.ilchev***europarl.europa.euИлияна Малинова ЙОТОВА - ilianamalinova.iotova***europarl.europa.euИлиaна ИВAНОВА - iliana.ivanova***europarl.europa.euИвайло КАЛФИН - ivailo.kalfin***europarl.europa.euЕвгени КИРИЛОВ - evgeni.kirilov***europarl.europa.euАндрей КОВАЧЕВ - andrey.kovatchev***europarl.europa.euМария НЕДЕЛЧЕВА - mariya.nedelcheva***europarl.europa.euСветослав Христов МАЛИНОВ - svetoslavristov.malinov***europarl.europa.euНадежда НЕЙНСКИ - Nadezhda.Neynsky***europarl.europa.euВладко Тодоров ПАНАЙОТОВ - vladkotodorov.panayotov***europarl.europa.euАнтония ПЪРВАНОВА - antonyia.parvanova***europarl.europa.euДимитър СТОЯНОВ - dimitar.stoyanov***europarl.europa.euЕмил СТОЯНОВ - emilstefanov.stoyanov***europarl.europa.euВладимир УРУЧЕВ - vladimir.urutchev***europarl.europa.euКристиан ВИГЕНИН - kristian.vigenin***europarl.europa.eu(Тази информация ще се обновява в зависимост от публично обявената позиция на съответния депутат)Ако не знаете към кого точно да адресирате писмото, можете да го изпратите до всички , като копиратедолуизписаните мейли и ги пейснете в полето До... (To...)metin.kazak***europarl.europa.eu; slavi.binev***europarl.europa.eu; filizhakaeva.hyusmenova***europarl.europa.eu; stanimir.ilchev***europarl.europa.eu; ilianamalinova.iotova***europarl.europa.eu; iliana.ivanova***europarl.europa.eu; ivailo.kalfin***europarl.europa.eu; evgeni.kirilov***europarl.europa.eu; andrey.kovatchev***europarl.europa.eu; mariya.nedelcheva***europarl.europa.eu; svetoslavristov.malinov***europarl.europa.eu; Nadezhda.Neynsky***europarl.europa.eu; vladkotodorov.panayotov***europarl.europa.eu; antonyia.parvanova***europarl.europa.eu; dimitar.stoyanov***europarl.europa.eu; emilstefanov.stoyanov***europarl.europa.eu; vladimir.urutchev***europarl.europa.eu; kristian.vigenin***europarl.europa.euПовече информация за ACTA можете да получите от блоговете на Григор Гачев, Боян Юруков, *** ОгняноваМейл листата е взета от официалната страница на ЕП.Използвани са материали от Блога на Боян Юруков
206
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За Бога братя,download'вайте....
205
9
 
38
 
! Отговори
x-files преди 12 години
Туй споразумение хич не се връзва концептуално със световната конспирация... значи няма да го бъде!
204
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Певците и актьорите ще направят така,че никой няма да гледа филмите им и да слуша музиката им.Никой не е луд да дава пари.
203
8
 
59
 
! Отговори
Стоянова преди 12 години
Докато все още и библиотеките не са закрити,намерете и прочетете "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри.Приятно четене!
202
8
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А къде са правата на потребителите. Ако не ни харесат пошлите им филми и некадърна музика, ще ни връщат ли парите?
201
8
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Излиза че държави вън от ес и американската прегръдка(албания,сърбия,русия и много други- ще бъдат по свободни от колкото "уш свободните демокрации"..................без коментар!!!
200
8
 
57
 
! Отговори
бай Курти преди 12 години
Аз не мога да разбера, след като американците са го предложили и подчертали от долу, че те не се обвързват с това.. защо аджеба нашите тарикати са го подписали. Толко ли са забеднели американците, че до нас упряха..