Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?

Българските интернет доставчици са против споразумението
1 фев 2012 14:38, Бойчо Попов
275
Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?
В редица държави се проведоха протести срещу споразумението. Снимка: Reuters

30-годишният Иван Петров, който преди няколко месеца си е купил нов автомобил от реномиран западен производител се оплаква в личния си блог, че колата му създава проблеми. На другия ден Петров получава документ от интернет доставчика си, че заради обида към производителя той ще бъде глобен, достъпът до блога му – ограничен и получава последно предупреждение за спиране на интернет услугата.

По същото време 26-годишната Петя Александрова тегли от торент сайт анимационен филм за малката си дъщеря. След два дни Петя също получава глоба и предупреждение, че при следващо нарушение на авторските права на филмовото студио може да бъде осъдена на ефективен затвор.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

Всичко това не е фикция и може да се случи, ако Европейският Парламент и българското Народно събрание ратифицират международното търговско споразумение за борба с фалшификациите (ACTA).

Страната ни вече подписа в края на миналата седмица документа, но под условието за последваща ратификация от българския парламент, обясниха на пресконференция днес представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България.

Един от проблемите според браншовиците е подписването на споразумението, без то да е минало широко обществено обсъждане.

"Не желаем да подкрепим договор, който би създал фарс в интернет пространството. При това по този начин ни се вменяват задължения, които са нетипични за доставчиците на интернет", заяви изпълнителният директор на асоциацията Светослав Димитров.

По думите му носителите на авторски права прехвърлят отговорността за следене за нарушения на доставчиците. Според него инвестицията за следене на трафика в хардуер, софтуер и заплати на специалисти ще бъде няколко стотици милиона лева – непосилна сума за българската индустрия. А самият законопроект ще превърне доставчиците на услугата в полицаи и надзиратели.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно,кой ли държи правата над кирилицата и латиницата?Ако се приеме АКТА как ли ще пишем и четем?Арабите сигурно ще си потърсят правата над цифрите.Е тогава ще стане интересно!Назад към пещерите народе!
227
0
 
9
 
! Отговори
до 261 преди 12 години
Като цяло този закон е платен от големите звукозаписни и филмови корпорации,чиято цел е да са монополисти на пазара.Те творците и сега реват кански от тях но ако се приема АКТА те ще станат по бедни и послушни.И доста по управляеми и предвидими!
226
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ми в съседна Сърбия го няма това нещо. щото не са в Европата, като нас. големите граждани и европейци сме.. живи да ни оплачеш.
225
0
 
16
 
! Отговори
ak47 преди 12 години
Яко ще те питат за какво си вътре ,а ти ще кажеш ами изтеглих филм.Това си е срамота да вкарваме хората в затворите само защото са изтеглили нещо,+щом ще те държат изкъсо в нета какъв смисъл има да имаш нет щом ще ти гледат всичко ко праиш и със кой си пишеш!!!Каде го има тва нещо
224
0
 
14
 
! Отговори
до 268 преди 12 години
ами то това е целта - рязко намаляване на населението на Земята. на кой му пука за инфарктите на простолюдието ? колкото по необразовани лекари има - толкова по добре за тях. Целта е да не се чете и да те страх да споделяш опита си с други хора.
223
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм лекар завършил преди 23 години и взел специалност преди 18.От 10-на години си тегля от интернет медицински учебници каквито ми трябват.Четейки новите чужди учебници разбрах много шокиращи истини.Например,че първата перкутанна коронарна интервенция е била направена преди 35 години,апри нас хората с инфаркт дори не са били фибринолизирани.Били са опъвани 2 седмици на хепарин и обезболяващи.Ето до това води липсата на информация!Тези които са писали тогава учебниците просто са мълчали!!!!
222
1
 
3
 
! Отговори
Пак Аз преди 12 години
си назначите консултант върху авторско право и т.н. Всеки филм тогава, естествено ще струва не 90 мил. а 90 милиарда и ще го правят не-повече от двама производителя.И последните фирми ще се издухат в Китай. Китай не признава "интелектуална собственост" официално. Затова всички инвестират там и вече държи огромна част от американския дълг. Ако иска, може да ликвидира Америка за 5 дена, но после няма на кого да си продава буклуците.
221
0
 
5
 
! Отговори
П преди 12 години
Проблемът не е само в АСТА, а въобще настъпление на цял ред подобни, благозвучни на пръв поглед инициативи. АСТА, абаче ще е последният пирон в ковчега на ЕС. Ако туй чудо заработи, то никаква реална дейност няма да може да се прилага законно. Ще трябват застраховки за покриване на щети от нарушаване на всякакви права, декларирани на Макчу-Пикчу, който после ще станат задължителни, както гражданската отговорност, а застрахов.компании разбира се ще Ви обследват при сключването и ще поискат да
220
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен и изнервен преди 12 години
Ако само няколко компании и/или хора биват засегнати лошо (то друго яче няма и как де), съм сигурен, че Метин КАЗАК (ръбът, който гласува "ЗА" АСТА) няма да бъде желан и обичан политик/депутат (макарче и сега не е) и ще му се наложи да си хваща самолета в най-скоро време с цялото му семейство и всичко, понеже умразата ще се стовари върху него неимоверно! Не, че бих подкрепил подобен сценарий, но е доста 'реален' и 'вероятен' този сценарии ако АСТА стане реалност (както се случва у нас ВИНАГИ) :/
219
0
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Като споменах рожден ден и авторски права хубаво е да се прочетеunhappybirthday/Ако на рождения ви ден случайно присъстват лица, които не са роднини и приятели и се изпълни песента "Happy Birthday To You" вие нарушавате закона, заведението в което се провежда мероприятието също нарушава закона, всички сте крадци на авторските права на Уорнър и сте за зтвора. Ако се приеме АСТА не се изненадвайте ако на следващия ви рожден ден влязат маскирани полицай от НСБОП, теглят ви един пердах с палки и ви арестуват като престъпници и по закон наистина ще сте такива, защото авторските права на песента изтичат през 2030, независимо, че първоначалния оригинал на музиката е от 1893. От този ден нататък Уорнър ще имат пълно право да четат кореспонденцията ви, да знаят какви сайтове посещавате, каква музика слушате, какви филми гледате, какви книги четете и интернет провайдъра ви и държавата са длъжни да им предоставят всяка информация, която може да има отношение към авторските им права.
218
0
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
261 Много си заблуден, АСТА съвсем не е само това, което си мислиш. Под привидно справедливи искания за защита на интелектуалната собственост се поставят основи на ограничения, следене, преследване и наказване за неща като това, че на купон си слушал с компания музика или, че си гледали филм, чели(слушали) сте книга, играли сте компютърна игра, независимо, че си ги купил. Отделно се дават инструменти на мулти-национални корпорации да фалират всеки един конкурентен по-малък производител на основание съмнения, че е ползвал без да им плати лиценз. Да, всеки продукт трябва да се заплаща, но веднъж имайки го трябва всеки трябва да има пълно вещо право, да го дава или продава на други временно или за постоянно, дори да го модифицира според нуждите си, без да го мултиплицира. Това звучи съвсем разумно, защото се отнася за всеки друг вид собственост. Но уви, примерно за софтуера потребителят има право само да го ползва и то само на една конкретна система и нищо друго, нямаш право дори да погледнаш как е написан и какво точно прави (примерно дали те след и предава информация, истината е, че те следи и предава информация). Това е станало възможно заради подобни на АСТА лобистки закони в услуга на копоративни интереси в ущърб на обществото и моралните норми. Сега си представи, че трябва да плащаш за всяко слушане на една песен, за всяко четене на една книга, за всяко гледане на един филм, независимо, че си ги купил на носител само и единствено ти и никой друг, нямаш право дори да си тананикаш песничка без да си платиш за всяко тананикане, а всички слушали тананикането ти трябва да бъдат арестувани и затворени, защото не са платили авторски права на корпорацията собственик на авторските права, ако си тананикал в заведение и то трябва да бъде глобено и затворено. Нямаш право да пуснеш клипче в интернет с рожденния си ден, защото на фона на купона се чува някое парче.Отделен е въпросът, че авторите на интелецтуална собственост са най-големите крадци на интелектуална собственост. Всеки писател дефакто е "откраднал" идеята за книгите си от реалния живот. 8 тона и 6 полутона дори и в три октави се комбинират в краен брой хармонични комбинации всеки автор на музика "краде" мотиви от други автори на музика. Спомни ги група "Кафе" и песента им за Евровизия. Повечето Холивудски продукции са осавременени модификации на по-стари и често доста по-добри филми до степен, че "плагиатство" е твърде меко казано. Съвсем скоро беше и съдебния спор между Апъл и Самсунг за патента върху таблета, който се оказа, че всъщност Апъл са откраднали от филма "2001: Космическа одисея" на Кубрик от 1968-***.
217
0
 
10
 
! Отговори
do 261 преди 12 години
МНОГО СИ ***
216
40
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами не може да искате да ви произведат филм за 30 млн. долара и после да искате да го гледате за без пари. И то с презумпцията, че видители, те вече си били изкарали достатъчно пари от реклами! :)) Това е мислене на *** и като такива трябва да ви третират.
215
0
 
9
 
! Отговори
Пак Аз преди 12 години
6. Ако на фирмата производител откраднат кола, трябва да я платя аз, понеже фирмата не желае да вземе мерки да си я пази.7. На браншовото сдружение на производителите на коли, плащам такса върху бензина, нищо че не карам кола, а ми трябва за моторна резачка.8. И т.н. и т.н. и т. н.Не е луд, който яде баницата, а който му позволява това.Лятото Guns'n roses ще идват в България. Една блокадка на концерта с плакатчета от типа "Няма да позволим с вашата музика да вкарате децата ни в затвора, вън"
214
0
 
9
 
! Отговори
Пак Аз преди 12 години
Пич, говориш глупости!Ти произвеждаш баничка, аз я купувам и тя става МОЯ собственост........Ти произвеждаш музика, аз я купувам и тя става !?!Тй, че аз си купувам кола, обаче тя е "интелектуална собственост"1. Не може да я кара никой друг.2. Не мого да возя никой друг.3. Не мога да я ремонтирам.4. Не мога да се возя без да плащам лиценз.5. Ако фирмата производител произведе нов модел кола, трябва да платя лиценз за нея, нищо че не съм я купил.
213
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти произвеждаш банички - крадат ги =престъплениеБаба ти прави буркани за зимата - крадат ги = престъплениеТе произвеждат филми и музика - крадем ги = престъпление.Това е .!!!:-)
212
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещата с тази АСТА не са толкова прости. Ако се приеме такъва закон, най-спокойно ще мога да затворя Google, Bing, Yahoo и един куп други търсачки. Нали всички те копират мое авторско съдържание на техни сървъри, отделно го показват на милиони потребители и печелят пари от това. Не случайно Google и MS застанаха срещу PIPA и SOPA.
211
0
 
14
 
! Отговори
йордан преди 12 години
Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?---с всеки изминал ден престъпноста се увеличава,НО всяко едно решения на властимщите ни превръща в роби.през турско бяха хайдуци през фашиско партизани сега ако някой иска да се бори за равноправие и свобода сигурно е терорист нали.научната фантастика се збъдва нов световен ред честито скоро ще го има
210
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
и къде ще се оплакваме от Свиваком ? ще пишем писмо до арменския поп ли ?
209
0
 
3
 
! Отговори
Д-ра е тук до 247 преди 12 години
Според АКТА сега си в нарушение защото нанесе обида и дори няма нужда да те преследвам аз полицията ще го направи вместо мен!