Полша се отказва от ACTA?

Премиерът Доналд Туск прекрати временно ратификацията
3 фев 2012 20:36, Бойчо Попов
224
 Полша се отказва от ACTA?
Снимка: Reuters

Полският премиер Доналд Туск каза, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Ройтерс.

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни. 

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

При досегашното обсъждане не са взети предвид мненията на интернет потребителите, аргументира се Туск. Вместо това са водени разговори предимно с праводържатели. „Процесът по ратификация няма да приключи, преди да бъдат изчистени всички съмнения“, пояснява Туск. Освен това трябвало да бъде проверено дали ACTA не противоречи на местните закони.

Полското правителство подписа в края на миналия месец Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. За да влезе в сила споразумението, е нужно и съгласието на президента.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва AP. Опонентите му твърдят, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол. В продължение на дни полски хакери блокираха сайта на правителството, както и страницата на президента Туск.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Приготвеното след дългогодишни преговори по инициатива на САЩ и Япония споразумение предвижда интернет доставчиците да носят отговорност за дейността на потребителите.

Снимки от протестите в Полша вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: ACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
2
 
! Отговори
Марин преди 12 години
Ако нещата от АКТА цитирани тук trekto.info/actaстана реалност аз със сигурност ще напусна тази държава и ще потърся някоя по-свободна такава. Примерно Индия ми звучи добре.И по време на бай Тошо нямаше такава цензура!
203
0
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
И Чехия замрази ратификацията на ACTA.
202
0
 
10
 
! Отговори
Изкуството преди 12 години
Моля ви се,спрете да сравнявате материални предмети с дигитална информация!!!Ако на художника му отнеме 1 седмица да нарисува картина,той може да е продаде само на 1 човек - демек за всеки клиент отделя по 1 седмица от неговото време.Един музикант може да напише и запише песен за 1 седмица и да я продаде на милиони.Тоест при еднакво отделено време печалбите са в хиляди пъти по-големи.Интелектуалните права не трябва да се прилагат при дигиталната информация!
201
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен това е добре да се случи. Причините са следните - в момента повечето хора са абсолютно облъчение и си трайкат, защото горе-долу нещата се търпят и могат все още да се преглътнат. Когато се въведе АСТА в действие е тогава вече ботовете ще се усетят за какво иде реч и плебса ще настане. Това не веднъж се е случвало в историят на човечеството, просто някои имерии преяждат с власт и се самозабравят, после ги сриват и цикъла се завърта. Нищо ново само технологиите и начините са различни :)
200
38
 
2
 
! Отговори
бръмбЪЪЪр преди 12 години
аз съм ЗА приемането нс Acta
199
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еврейско-Американските-Мулти-корпорации са новия фашизъм, той не дели хората по раси. Той дели хората на гой(роби), стражи и владетели на света. Има и една друга класа това са безполезните хора те ще трябва да изчезнат, просто да умрат. Гоите ще имат право да работят и нищо повече, те ще имат правото да се борят за място сред стражите на новия световен ред. Малко от тях ще успяват да станат стражи (стражите ще живеят малко по добре) те ще осигуряват безметежното живеене и забогатяване на новите господари на света. Така е и според талмуда, като се вижда нещата вървят по план. АКТА е поредната стъпка към целта.
198
2
 
15
 
! Отговори
лично мнение преди 12 години
Категорично съм против на ограничаване на свободата в нета. Но за разлика от повечето хора-смятат че е невъзможно това да стане. Дори и да се приеме този акт- ако никой не го спазва- можеш ли да осъдиш целия народ? Затова нека има протести-но и твърда позиция- да не се съобразяваме с този акт. От Средновековието има един принцип: Лошият закон не трябва да се спазва!
197
1
 
5
 
! Отговори
шттттъъъ преди 12 години
щщщщщшшшшт Тихо тихо(че пръдна бай михо)......да нема на вратата качулки-БГ Акта отдавна вече работи!
196
0
 
7
 
! Отговори
До 196 преди 12 години
Напълно съм съгласен с теб 196!Има само една разлика: Полша не е България и Туск не е Бойко Борисов.Та няма какво да се хабиш и пишеш истини. Каквото каже краля-слънце, това ще бъде!
195
0
 
3
 
! Отговори
Още преди 12 години
Не е много обнадеждяващо това "ще обсъдим, ще разгледаме, ще съгласуваме" и т.н, с което ни успокоява премиерът. Нито за добиването на шистов газ, нито по АСТА ние категорично не казахме "да" или "не". Само отлагаме за по-късно, когато хората се уморят да протестират или се избере подходящ момент да се приеме тихомълком това, за което ни уговарят така горещо. Пък няма значение какво ще стане впоследствие. Резето ще е паднало! И ще е късно, чада!
194
1
 
1
 
! Отговори
хмм преди 12 години
Нератифициране не е достатъчно. Необходимо е оттегляне на подписите. Ако го ратифицират 6 държави от Евросъюза и споразумението влиза в сила за всички подписали, дори да не е ратифицирано от местният парламент.
193
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който се интересува, вече е прочел, че не случайно формулировката е "споразумение". Ако беше "договор", в САЩ задължително трябва да се произнесе Сенатът. А така може да мине покрай него. Не знам как е при нас. Ако всичко беше толкова невинно, нямаше да е скрито и потайно. Самият Kader Arif, докладващият по АСТА пред Европейския парламент, каза, че "това споразумение може да има огромни последици за живота на гражданите" и че той няма да участва в "този маскарад"! Какво повече?
192
0
 
16
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Я как ставало в държави, в които има общество, обществено мнение и натиск и идея за граждански права.
191
0
 
3
 
! Отговори
до 200 преди 12 години
ми съди ги до дупка, какво толкова че те утре могат и заем от твое име да дръпнат. какво ги щадиш съд до дупка
190
0
 
22
 
! Отговори
se преди 12 години
Интересно е развитието на Полша.Страната което беше радетел на демокрацията и промените със Солидарност се опълчва срещу контрола и цензурата на ДЕМОКРАТИТЕ.Оказва се ,че всичко е било една лъжа е целта е била само една да се разбият държавите и да се ограби какво то може от ,,демократичките западноевропейски държави"Съсипията на икономиките на десетки страни,огабването на мозъци без пари за да работят за тяхните фирми ,съсипването на поколения младежи чрез наркотици,проституция и какво ли не.
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
... kakwo pi[e w sporazumenieto, e bez znachenie, sled kato e v razrez s zakonodatelstwata na otdelnite strani i s tova na evropeiskia saiuznikakvi sporazumenia ne stoiat po-visoko ot konstituciite, v protiven sluchai vseki bi mogul da se sporazumiava za kakvoto mu hrumnev nai-loshia sluchai podpisvaneto na tova sporazumenie shte bude obiaveno za nishtojno, nikoi ne moje da go naloji bez suglasieto na pravitelstvotoa imenno za suglasieto na pravitelstvoto triabva da se pritesniavate
188
9
 
8
 
! Отговори
Mihail преди 12 години
При НДСВ и БСП това нямаше да се случи, те милееха за народа!
187
1
 
1
 
! Отговори
До 201 преди 12 години
Бивши състуденти са. Не знам как може да има такива хора да те ядат след като сте завършили преди толкова време. Бог да ги накаже!
186
0
 
4
 
! Отговори
До 200 преди 12 години
Ами значи се сърди на познатите си или най-добре смени приятелския си кръг... защото явно те не са ти нито приятели, нито познати ;)
185
1
 
1
 
! Отговори
до 199 преди 12 години
НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА БЕЗОТГОВОРНОСТ ОТ МОЯ СТРАНА. ТЕЗИ КОИТО ПУСКАТ ТЕЗИ ДАННИ СА МОИ ПОЗНАТИ.