IBM може да купи Research In Motion?

Американският гигант се интересува от корпоративния бизнес на канадците
Обновена: 10 авг 2012 14:42 | 10 авг 2012 13:32, Бойчо Попов
7
IBM може да купи Research In Motion?
Снимка: Reuters

International Business Machines Corp има намерение да придобие корпоративния бизнес на канадския производител на смартфони Research In Motion (RIM), предаде Bloomberg, цитирайки двама неназовани източника.

Според информацията IBM е показал неформално интерес към корпоративния бизнес на (RIM).

Подразделението оперира предпочитаната предимно от корпоративни клиенти услуга за електронни писма и мигновени съобщения. За сметка на това обаче нямало нито един заинтересован от RIM като цяла компания или към подразделението, което се занимава с производство на мобилни телефони. Hidden Field

В момента RIM се намира в застой. Устройствата със следващата операционна система BlackBerry 10 ще се появят на пазара през следващата година. Настоящите модели обаче не могат да се конкурират с iPhone и със смартфоните с операционна система Android. През последното тримесечие делът на RIM на пазара на смартфони според изчисленията на пазарния изследовател IDC е паднал до 4,8% спрямо 11,5% преди една година.

Роденият в Германия главен изпълнителен директор на RIM Торстен Хайнс обяви преди време, че се разглеждат всички възможности за компанията. Това включва продажба или преотстъпване на лицензи на BlackBerry на други компании. През тази седмица се появиха спекулации за евентуален интерес от страна на Samsung. По-късно обаче най-големият в света производител на смартфони отхвърли подобна възможност.

През последните няколко години IBM премества фокуса си все повече от компютърния бизнес към бизнес услуги. В тази стратегия доста добре биха се вписали е-мейл сървърите на BlackBerry. Не е ясно обаче как може да бъде ценен остатъкът от RIM.

RIM има надежди за приходите си, тъй като клиентите с BlackBerry на договор получават достъп до мрежата за данни на групата. Както посочват анализаторите на Morgan Stanley в свое неотдавнашно проучване обаче, очакваните допълнителни приходи от този бизнес ще бъдат изчерпани бързо заради губещото подразделение за хардуер.

Хайнс се надява следващата операционна система да спаси компанията и междувременно намалява разходите. Така например ще бъдат съкратени около 30% от служителите. Пазарният старт на първите устройства с Blackberry 10 обаче наскоро бе отложен за началото на 2013 г.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: IBMResearch in Motion
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
9
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Ха така. Преди гъзарите бяха с Бери, сега са с Айфон, все пръчки с орязани функции и глупава прехваленост.Накрая някой ще открие, че най-практичното решение е PC със SIM слот и размери на смартфон...т.е. връщаме се назад в кръга на спиралата, но на следващото стъпало. Хайде сега вижте гениалните модели на английските Psion преди 10-12 години. Смешно нали? Тогава гъзарите се радваха на дървени телефончета с отварящи се капачета...Нищо, добре че плагиатите от Samsung правят смартфони, по-добри
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия с тяхната поща са досадни и смешни. Това е все едно да си хвалиш телефона че има дисплей. Че кой няма?
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истина е! Берито е супер окастрено, няма офлайн навигация - фатален недостатък за места без покритие на гсм мрежа. Аз имах болт и си стои в къщи. За да има нет тоя кокал плащах по 34 кинта само такси - разговорите отделно. Няма кирилица, почти безнадеждно е да му качиш нещо безплатно, освен разни глупости. А прехвалената му пуш поща е налична за почти всеки друг телефон, но за много по-малко средства и трябва да си хахо за да плащаш повече за едно и също нещо.
1
3
 
10
 
! Отговори
Иво преди 11 години
една година изкарах с блекбери и това е най-голямата грешка която съм правил, първо плащах 20лв отгоре на таксата само за да бачка, второ софтуера е супер дървен, трето приложенията които работят се броят на пръсти