Четиримата интернет шерифи, които цензурират света

Някога нетът беше свобода, а днес имаме Apple, Facebook, Amazon и Google
Обновена: 5 сеп 2012 12:45 | 5 сеп 2012 12:45, Бойчо Попов
48
Четиримата интернет шерифи, които цензурират света
Големите концерни ни помагат да видим интернет през техния поглед. Снимка: Getty Images

Тест. Статистика. Това са реакциите на служител на Facebook към критикуващи абонати на социалната мрежа. „Blockwart 2.0" и „а ла Щази", ядосват се те, защото Facebook ги е разпитвал за техните приятели. Компютърните системи на Facebook по-рано са забелязали някои потребители, които изглежда използват псевдоними вместо истинските си имена. Сега обаче на бизнес философията на компанията не пасва това, нейните абонати да имат тайни. Така Facebook нарежда преди няколко седмици на софтуера си да идентифицира приятелския кръг на заподозрените и да го пита: „Това ли е истинското име на вашия приятел"?

Тест ли? Що за тест? Дали хората ще предадат доброволно приятелите си, ако даден софтуер ги подкани да го сторят, пише в свой анализ германският вестник Die Zeit.

Разузнаването на Facebook е само един от многото случаи, в които водещи корпорации налагат на потребителите си със съмнителни правила за етика своите закони. Приблизително по същото време Apple отказа да пусне в магазина си сатирична игра, програмирана за iPhone от Фредерик Джейкъбс от Сан Франциско. Тя се нарича Angry Syrians и критикува с колоритен комикс бруталния режим на президента Башар ал-Асад. Защо не ѝ бе разрешено да се появи в сайта на Apple? Защото това можело да се обозначи като "опозоряващо, обидно“ съдържание, казва програмистът.

Apple потиска политическо мнение? Колко често го прави?

Или Amazon: в началото на юни компанията премахна черната книга за международната природозащитна организация WWF от своя магазин. В нея авторът Вилфрид Хюсман критикува близостта на организацията за опазване на околната среда до индустрията, очерта се и правен спор. Amazon забрани книгата още преди съдът да излезе с решение. Но това не означава ли, предвид пазарната мощ на Amazon, че всъщност един концерн по същество може да решава какво да четат хората и какво - не?

Или Google, която филтрира резултатите от своята световна търсачка дори и с политически цели, понякога пренебрегвайки личните интереси на потребителите.

Какво се случва?

Някога интернет беше място на свободата, където можеше да се открият непознати светове и дори човек можеше да се загуби. Място, малко анархично и диво, но все пак свободно.

Днес има Apple, Facebook, Google и Amazon. Четири американски концерна владеят интернет и заедно имат значителен дял от населението на света като клиенти. Те съчетават около 80 на сто от трансграничния трафик на данни. 40% от времето, което хората прекарват онлайн, е в страниците на голямата четворка. Facebook има десет пъти повече потребители от жителите на Германия. Google отговаря на 1 млрд. търсения на ден.

Четирите концерна определят мрежата, наводняват я с идеологии, морал, идеи за добро и зло. Те са създали дигитален свят, който повече напомня един авторитарен Дисниленд, отколкото дива джунгла. Отчасти от самосебе си, отчасти принудени от някои правителства да създават факти и установени правила, които следва да се прилагат за всички. Така те вече са мощни машини за цензура и гардове на мисли. И инструменти за управление.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: applegoogleAmazonFacebookинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
xx преди 11 години
Здравейте, днес.бг! Може ли да Ви помоля да направите номерата на коментарите малко по-бледи? Както са сега се виждат прекалено добре и не допринасят достатъчно за тренировка на очите на потребителите. Даже предлагам ако фонът е RGB 255/255/255, номерцата да са 255/255/254. А ако намалите и размера на шрифта цена няма да имате!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам фейсбук, нямам и скайп. Правителствата по света изведнъж разбраха че това което се опитват да правят от хиляди години - да контролират хората е много лесно постижимо в интернет. Само трябва да държиш човека пред компютъра и всичко останало става от самосебе си - той сам си прави досие(фейсбук),сам ти дава данните си, потребителския си профил, живота си... всичко това по желание, без никой да го кара.Вече е толкова лесно. Внимавайте приятели интернет може да е свобода, но може и да е затвор
37
0
 
6
 
! Отговори
alex преди 11 години
Стойте си по цял ден във феисбуците и говорете колко лошо било това и т.н. В крайна сметка не е задаължително да използваш нито 1 от тея трите сайта , така че който има глава трябва да знае кое е добре и кое не за него.Аз намям фейсбук решил съм , че ми заема доста от личното пространство и време за почивка вкъщи, но всеки сам избира- поне засега :)
36
0
 
4
 
! Отговори
ssss преди 11 години
Vie cenzurirate poveche mi. Se struva amazon, google И apple държат най-големите сървърни в цял свят и хостват няколко милиона сайта и затова през тях минава по-голямата част от трафика. но по никакъв начин не ограничават сайтове намиращи се на техни сървъри, освен ако полицията не поиска това.
35
4
 
5
 
! Отговори
interner explorer преди 11 години
К'ви са тези глупости, каква цензура в интернет? Някой в тази статия се упражнява върху читателите си. Споменатите в статията компании си имат собствени политики относно собственото си присъствие в интернет, те не налагат цензура в интернет като цяло, на който не му харесва,че някой не искал да му пусне игричката в собствения си магазин да си я пласира в магазина на някой друг, или да си продава книгата в друга книжарница.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe to mai dnes .bg sa po napred ot tqx po cenzura
33
5
 
5
 
! Отговори
rosenbosen преди 11 години
Пращайте си телеграми и пощенски гълъби!!! Зарежете технологиите и се върнете в землянките ха-ха-ха....
32
0
 
2
 
! Отговори
do n.b. преди 11 години
Помисли малко ще си отговориш сам
31
0
 
2
 
! Отговори
Разузнавач преди 11 години
Разузнаване по време на криза от .........
30
1
 
10
 
! Отговори
Злато преди 11 години
Какво е общото между тези компании? Американски са! Свръхбогати са! Имат безкрайна алчност. Забравени са Microsoft и Adobe, те по нищо не се различават от изброените!
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сами сте си виновни, че се регистрирате в тия глупави фейсбуци и др.
28
0
 
17
 
! Отговори
ShGsa преди 11 години
Еми кой ги кара тези 90% да споделят лични данни в интернет? Ако нямаше социални мрежи щеше да е нещо друго, просто на овцете им трябва овчар, пък кой ще е той, не мисля че има голямо значение...
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дрън-дрън...да не е задължителен нета и фейса...който иска, да ги използва, на който не му харесва..да не ги ползва...елементарно..
26
1
 
2
 
! Отговори
попо преди 11 години
до 27 определено..
25
2
 
3
 
! Отговори
ss преди 11 години
aide otivaite da stachkuvate :) komunistite sa vinovni pak :p
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-могъщото оръжие днес не е пистолет или зараза и за повечето хора дори не е нещо видимо. Маркетинг. Маркетингът има силата да контролира желанията ви и да променя мнението ви и ако се загледате по-внимателно, в това има нещо, което не е от тази планета.
23
2
 
3
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Телеом Австрия като си раздаваха подкупите миналата година (скандал на десетилетието в Австрия) се опитаха да ме въвлекът в картела им на българския пазар (чиста печалба от 1 млрд само за тях от 3-4 години) като ме заплашваха, че ще ми отрежат пръстите ако откажа и Брюксел каза, че застава на тяхна страна като собсвеници.
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре вървят монополите на сионските мъдреци.След това ще унищожат масоните. Отдавна има контрол над икономиката и банките. И медиите. Създадоха си социализма и си го махнаха.
21
6
 
26
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 11 години
4-мата шерифи командват 90% от интернет потребителите, които принципно са ***. И просто се нуждаят от командване. Необходимо е да бъдат обгрижвани. Като ***.Останалите 10% са наясно как да търсят информация и контакти по алтернативни начини. Много си е наред даже интернет.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
svodata v balgaria e za bogatashite za koito tezi ot dolu pishat za tiah