Сноудън - плах тийнейджър и компютърен маниак

Кой накара държавният апарат на САЩ да затрепери
Обновена: 19 юли 2013 09:12 | 13 юни 2013 11:20, Бойчо Попов
20
Сноудън - плах тийнейджър и компютърен маниак
За броени дни Сноудън стана медиен герой. Снимка: Ройтерс

Мотивите, които са подтикнали 29-годишния Едуард Сноудън да разкрие тайната програма за наблюдение "Prism", са истински пъзел за американските политици. В неговата биография липсват индикации, че един ден той ще направи силно поверителни документи обществено достояние и ще избяга в чужбина. Напротив, семейство Сноудън всъщност са вкоренени в държавните служби, пише в свой анализ Bloomberg.

Майка му, Елизабет Сноудън, e администратор във Федералния съд на Мериленд. А баща му, Лони Сноудън, е бил част от бреговата охрана на САЩ, преди да се пенсионира през 2009 година. Неговата по-голяма сестра, Джесика Сноудън, е наета от Федералния съдебен център във Вашингтон, образователен и изследователски център за федералните съдилища.

Самият Сноудън е IT служител, прекарал е няколко месеца сред резервистите на армията и по негови думи е работил и за американската разузнавателна служба Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

Най-младият член на семейството никога не е завършил университет и в продължение на няколко години е живял сам в апартамента на майка си в Еликът Сити в американския щат Мериленд. Една съседка казва, че Сноудън е изглеждал "по-сериозен" и "твърд" - не от типа, който прави купони и слуша силна музика. "Той винаги е бил доста тих и винаги бе зад компютъра," заявява Джойс Кинси в телефонно интервю за Bloomberg.

Тя го е виждала да прекарва "цяла нощ на компютъра". Той винаги поздравява, но никога не прави контакт с очите. И докато в САЩ сега се предприема разследване за това как той е успял да изнесе, копира и разпрати секретни документи до медиите, политиците в Конгреса и Белия дом не могат да си отговорят на въпроса защо Сноудън се отказва от лоялността си към държавата, която храни семейството му. Пред британския вестник The Guardian Сноудън казва, че е искал да направи обществено достояние ширещия се надзор и да защити "основните свободи".

Единственият публичен знак, че Сноудън е недоволен от администрацията на американския президент Барак Обама, са две дарения за Рон Пол през изминалата година. Бившият конгресмен, който представляваше Тексас в Камарата на представителите, се застъпваше за по-малко влияние от страна на държавата. През 2012 г. той се кандидатира за президент от страна на Републиканската партия.

Отвъд даренията за Пол няма „никакви аномалии“ в биографията на Сноудън. Родителите му израстват в Елизабет Сити, Северна Каролина, и там учили в местната гимназия. 

Останала част от житието на информатора Сноудън четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
Човекът е просто аномалия, а аномалията е природна закономерност, която малките им мозъчета никога няма да разберат.
18
2
 
1
 
! Отговори
надя преди 10 години
Дали не е синтетичен?Просто нечий блъф..Може и да има органичен на др.мято?А може и да е мобилен трезор за данни.А може и да е от др.разум,просто ние знаем малко за контактитеМоже,вичко може,но ако им .....м...а на кибера,ще се сетятте за подлостта и гаврите с милионите в бившия ком.блок"Елате,чеда да ви перестроим...." и после-геноцида.Бих се израдвала Русия да им стъпи на пътя,както те тук тогава.
17
1
 
35
 
! Отговори
Бай Кън преди 10 години
Да се изправиш срещу тази машина......или си невероятно смел или луд!Лично за мен е първото!Просто един достоен човек!
16
1
 
34
 
! Отговори
do 14 преди 10 години
Защо пък му лепнахте етикета ПЛАХ?!?!?! Това че не е бил конфликтен или настъпателен или агресивен и мачовски, не означава че го прави плах. Точно горе изброените характери са абсолютни мишки без мнение. Момчето е направил ход, който много малко хора биха посмяли на правят. Жалко само за живота му. От тук нататък го чакат преследвания и съдилища.
15
5
 
27
 
! Отговори
123 преди 10 години
американската мечта - наядено, доволно, лоялно зомби..
14
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Политиците в Конгреса и Белия дом не могат да си отговорят на въпроса защо Сноудън се отказва от лоялността си към държавата, която храни семейството му". Що за политици са това. Ами че Сноудън да не е куче, което върти опашка на този, който му подхвърли филия хляб. Това е истинско човешко същество, което може да мисли, да разсъждава и има гражданска позиция. Браво на такива хора.
13
1
 
29
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Пъзел е как един плах и слаб човек открива в себе си кураж да се изрепчи на сатанинската машина САЩ. А ЦРУ и NSA са двете й мозъчни полукълба.
12
1
 
19
 
! Отговори
Brazil преди 10 години
Всичко това и още много други неща е предсказано във Филма "Бразилия", отпреди 25 години, когато имаше компютри, но нямаше Уиндоус, а само Дос. Мине се не мине и отново се убеждавам колко гениално прозорлив е бил авторът на филма.
11
1
 
18
 
! Отговори
Monibonboni преди 10 години
Четете само заглавията и после пишете смешни коментари... Писали са, че е бил плах, когато е бил тийнейджър. А за Сноудън - браво! За съжаление обаче на американците не им пука.
10
1
 
17
 
! Отговори
Гого Идиото преди 10 години
Светът бавно върви към момента на своя катарзис..... колко гадно трябва да стане, преди да се събудим?
9
1
 
19
 
! Отговори
lol преди 10 години
Който жертва свобода, за да придобие сигурност, не заслужава нито едно от двете!
8
1
 
21
 
! Отговори
LethianDream преди 10 години
Коментар 1 е симптоматичен за човешката глупост. Предател за едни, герой за други. Но ти няма как да го разбереш, Ангеле, нали? В твоята глава е забито налаганата ти от държавата представа за чест.. Дори и нямаш представа какво значи свободата като понятие, такива неща не се учат в училище- или я имаш и се стремиш към нея с всички сили, или умираш послушно в робство. Браво на Сноудън- винаги е радост за мен когато излизат наяве мръсните ризи на политици и бюрократи.
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страна в която да подкрепиш опозиционната партия е аномалия в биографията...
6
1
 
32
 
! Отговори
"Донки Хот" преди 10 години
Чудят се политиците. Чудете се. Сободата е важна а не само саламът.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тийнейджър ?!?! Имате предвид Сноудън или автора на статията ?
4
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почнаха вече да го демонизират... "истински пъзел за американските политици"Напротив, няма никакъв пъзел - човека открито споделя мотивите си! Видял е че властта и методите на службите на САЩ застрашават бъдещето ни (в глобален мащаб), и е решил да действа. Това е един много, много смел човек! И честно казано няма никакво значение какъв е бил и какви са мотивите му. По-важното е че данните които е изнесъл са ВЕРНИ (т.е. АНС и ЦРУ са прекрачили всякакви граници и международни закони).
3
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И откога 29-годишните ги наричат "тийнейджър"?!
2
3
 
86
 
! Отговори
Джедай мастър преди 10 години
Както виждате, от известно време ви наблюдаваме, г-н Андерсън. И ни се струва, че живеете двойствен живот. В единият сте Томас А. Андерсън, програмист в реномирана софтуерна компания. Имате социална осигуровка, плащате си данъците, а също помагате на хазяйката да си изхвърля ***. Другият ви живот е в компютрите, където сте известен с хакерския псевдоним "Нео". Виновен сте на практика за всяко компютърно престъпление. За единия от тези два живота има бъдеще. За другия няма.
1
70
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 10 години
Куршум за предателите!