Руснак създал вируса, с който са хакнати милиони банкови карти в САЩ

17-годишният младеж е добре известен хакер на черния пазар
19 яну 2014 09:19, Елка Василева
60
Руснак създал вируса, с който са хакнати милиони банкови карти в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Авторът на вируса, с чиято помощ бяха откраднати данните на 110 милиона банкови карти в САЩ, е идентифициран като 17-годишен младеж от Санкт Петербург, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира американски медии.

Според "Вашингтон пост" и "Ню Йорк пост" до този извод са стигнали експертите от компанията IntelCrawler, занимаваща се с компютърна сигурност. По техни данни авторът на вируса, "добре известен  хакер" на черния пазар, е продал повече от 60 версии на киберпрестъпници от различни страни, в това число от Източна Европа.

Самият тийнейджър не е участвал в кибератаките. Зловредният код, за който се предполага, че е бил използван при атаката срещу търговската мрежа Target, първоначално се наричал KAPTOХА, а след това станал известен като BlackPOS. Вирусът бил измислен през 2013 година, а първите съобщения за използването му се появили още миналата пролет.

Според съобщенията KAPTOХА фигурира на хакерския пазар от юни. Вирусът, заради който в САЩ бяха откраднати данните на 110 милиона кредитни карти, бил написан частично на руски. Руски  думи в езиците за програмиране по правило не се използват и затова вероятно на руски са били написани коментари към програмата.

В края на 2013 година Target призна пробива в системите си и кражбата на данните. Проникването в сървъра, съхраняващ данните на кредитните и дебитните карти на клиентите на компанията, може да е станал между 27 ноември и 15 декември. Откраднатата информация включвала имена, адрес, телефонен номер и имейл адрес на потребителите, припомня РИА Новости, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
НК преди 10 години
До xНие щяхме да си се освободим сами, ама нали трябва все да сме зависими от някой.
37
0
 
0
 
! Отговори
do 46 преди 10 години
Точно това щях да кажа. От къде пък са видели коментарите и имената на вариаблите. Явно имат сорскода.
36
1
 
3
 
! Отговори
x преди 10 години
Защто последно време говорите против Русия, трябваше на времето да ва оставят дава клатят Турците
35
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
Могъл-направил го е!Ония да са си защитили картите,а не да са икономисали от защита и после да са си раздали коледни бонуси!Докога дори и картите ще са несигурни?Да го наемат да работи за тях,да му плащат прилично както е заслужил и всичко ще е наред.А докато се мислят за голяма работа като англичаните много ще духат супата!Хората като него заслужават уважение,а не надменноста която виждаме в момента!Браво на руснака!
34
0
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Интересна работа, коментарите са само в сорса на програмата, като се компилира и оптимизира липсват коментарите, а променливите са прекодирани, дори стилът на програмиста не може да се оценява. За да се правят подобни изводи IntelCrawler са си купили сорса или сами са си го написали.В края на краищата, откъде на къде търговските фирми ще съхраняват информацията ни?Купуваш си сирене и си попълваш бланка кой си, какъв си, къде живееш, е-мейла, телефона, банковата сметка и осигурителен номер?!
33
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала на братушката ... само така и още много да ги хакаш американските ***.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами най-добрата защита е измислена отдавна-главната ви карта (дебитна/кредитна я използвате само за съхранение, получаване на заплата и теглене от сигурни банкомати(такива вътре в банките например). Отделно имате една дебитна карта за използване в интернет, която захранвате само преди покупка и то с точната сума, така че да седи празна през останалото време.
31
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
17 годишен руснак направи 300 милиона войници-мародери сами да си говорят.
30
1
 
20
 
! Отговори
Ицу Къмътъ преди 10 години
"Сан тайм - люн... Сан тайм - уин.""Понякога губиш, понякога печелиш."
29
21
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
В Кривунделово на такъв руски *** му викаме, ***, ***, че чак... вдлъбнат.
28
3
 
9
 
! Отговори
Коментатори преди 10 години
Target targeted - pricelsss!
27
6
 
26
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 10 години
Глупости! Някой е злоупотребил с вътрешна информация и сега пускат изтъркания номер с "гениалния хакер" дето виждате ли е виновен за това. Мита за хакерите е измислен от хора злупотребявали със поверителна информация.
26
4
 
22
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Кой грухти тук, че Велика Русь са мизерници, а?:))
25
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво ще направи с тези 110 МЛН. мейла и телефона? Освен да пръдни в чая друго не виждам!Голям хак,голям вирус!
24
7
 
27
 
! Отговори
"Сноудън няма&q преди 10 години
Сноудън го има и според слухове вече работи като системен администратор за руска компания. Какво да направя, като емигрантите смениха посоката - първо Жерар Депардийо, после Едуард Сонудън... Това е бъдещето на света. А демокрацията е миналото.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ot USAТъпият в случая си ти :) не става въпрос да ти се откраднат жалките 2-3000 долара.Тук става въпрос за загуба на доверие към електронната търговия и впрягане на допълнителен ресурс от Виза и Мастър кард. това преиздаване на кредитни карти струва пари и само подмяната на 110 милиона кредитни карти ще надхвърли 1 милиард долара.
22
25
 
3
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
I za kakvo sa im tezi Danni na ruskite tu.anari?Horata vednaga sa si kanselirali kreditnite karti i ot Visa/MasterCard/AmEx sa im izdali avtomatichno novi,tezi rusnaci sa super tupi parcheta-nakrivili shapkata na amerikanzite,ha ha ha .Ei.tova rashkite sa nai-golemite mizernizi v sveta,tupi,tupi,chak zaobleni.
21
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички гениални хора вече работят срещу САЩ - Сноудън, Асандж...
20
30
 
8
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Туй Руснаците само с глупости се занимават.
19
23
 
5
 
! Отговори
st преди 10 години
Булшевиките луди хехехехе