Европейският съд ограничава събирането на лични данни

Съдът обяви спорната директива за запазване на данните за невалидна
8 апр 2014 22:38, Бойчо Попов
5
Европейският съд ограничава събирането на лични данни
източник: Reuters

Върховният съд на Европейския съюз реши във вторник, че директивата на ЕС в областта на далекосъобщенията, изискваща мобилните оператори да съхраняват данните за комуникации на гражданите на ЕС в срок до две години, е невалидна.

Сега действащата директива бе представена през март 2006 г. след бомбените атентати в обществения транспорт в Мадрид и Лондон. Целта е била да се дадат на властите по-добри инструменти за разследване и преследване на организираната престъпност и тероризма. 

По-конкретно директивата изисква доставчиците на услуги да пазят трафичните данни и данните за местоположението, както и друга информация, необходима за идентифициране на потребителя, но не и съдържанието на съобщението. Записите трябва да се пазят за срок от шест до 24 месеца.

Съдът днес установява в своето решение, че подлежащите на запазване данни дават възможност по-конкретно да се разбере с кое лице и с какво средство се е свързал абонатът или регистрираният потребител, да се определи продължителността на съобщението, както и  мястото, от което то е осъществено и да се узнае честотата на съобщенията на абоната  или на регистрирания потребител с определени лица за даден период. Общо тези данни могат да дадат много точни указания за личния живот на лицата, за които са запазени данните, като например за навиците им в ежедневието, за местата, в които те пребивават постоянно или временно, за ежедневните им или други пътувания, за извършваната дейност, за социалните контакти и за посещаваните среди в обществото.

И не на последно място съдът отправя критика, че директивата не налага съхраняването на данните да се извършва на територията на ЕС. По този начин директивата не гарантира пълноценно контрола върху спазването на изискванията за защита и за сигурност от независим орган, както това изрично се изисква от Хартата. Един такъв контрол обаче, извършван въз основа на правото на ЕС, е съществен елемент от спазването на защитата на лицата по отношение на обработката на лични данни. 

Oще новини за света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разсъхна се далаверата на банкера алкохолик и ковчежник на Държавата с грозната дъщеря, Гловул сега какво ще събира,а ДС и праситу на мама? УЖАС
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И КОЙ Е ЛУД СЛЕД КАТО ЗНАЕ ЧЕ ТЕЛЕФОНА ИЛИ ЖСМ А Е НА НЕГОВО ИМЕ И СЕ ПОДСЛУШВА ЩЕ СИ УРЕЖДА ДАЛАВЕРИТЕ ПО ТЯХ. ИМА ХИЛЯДИ ДРУГИ НАЧИНИ ПРИ КОИТО НИТО ЩЕ ЗНАЯТ КОЙ СИ НИТО ОТ КЪДЕ СИ. ТОВА Е ИЗМИСЛЕНО САМО ЗА БАЛАМУРНИЦИТЕ. ХОРАТА ИМАТ ПО ДЕСЕТ КАРТИ ОТ ДЕСЕТ РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ . ВСЯКА ЕДНА КАРТА Е РЕГИСТРИРАНА НА ФАЛШИВ АДРЕС. Е И КАКВО ПРАВИМЕ ТОГАВА? КАК ЩЕ ГИ ХВАНЕТЕ ЧЕ НЕЩО НЕ МИЕ ЯСНО?
3
11
 
6
 
! Отговори
Мишо Путеев преди 10 години
Европа е пред война, а тия *** забраняват следенето в интернет...Ами как ще изловите путиновите агенти бе...! Сигурно за да не засекат топлата им връзка с Путин забраняват..Точно като Меркел..
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"И не на последно място съдът отправя критика, че директивата не налага съхраняването на данните да се извършва на територията на ЕС."Май не само ние сме като разграден двор.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ах недей! Европа е станала добричка, вече така няма да прави! Остава да се извини на своите граждани, за дето е продавала на УСА личните им данни, информация за здравословното им състояние, списък на приятелите им и пр.