Как смъртта на Windows XP помага на PC бранша

Заради края на поддръжката на операционната система се е стигнало до замяна на стари компютри
Обновена: 10 апр 2014 13:27 | 10 апр 2014 12:42, Бойчо Попов
24
Как смъртта на Windows XP помага на PC бранша
Източник: архив Reuters

Краят на поддържането на операционната система Windows XP ясно забави стръмния напоследък спад на пазара на персонални компютри. Данните за пазара на двете най-големи компании за пазарни изследвания Gartner и IDC за продажбите през първото тримесечие обаче са твърде различни.

IDC изчислява спад от 4,4% на годишна база до 73,4 милиона преносими и настолни компютъра. Според Gartner обаче намалението е по-скромно – от 1,7% до 76,6 милиона продадени единици. През изминалата година продажбите се сринаха с около десет процента.

Във вторник Microsoft преустанови поддържането на своята операционна система XP. Затова и много от старите персонални компютри са били заменени през последните месеци. Търсенето идва главно от компании, твърди анализаторът на Gartner Ранджит Атуал, цитиран от DPA. Бизнесът е нараснал най-вече в Европа и САЩ, докато в развиващите се икономики търсенето продължава да бъде слабо.

„Въпреки че PC пазaрът остава слаб, той показва признаци на подобрение в сравнение с миналата година. Корпоративният пазар като цяло се подобрява в региони като EMEA (Европа, Близкия изток и Африка). В САЩ сме свидетели на постепенното възстановяване на разходите за компютри, тъй като влиянието на таблетите намалява", заявява анализаторът от Gartner Микако Китагава.  

Най-големият производител на персонални компютри остава китайската група Lenovo. Тя държи 17,7% от пазара, по данни на IDC, а според Gartner – 16,9%. Дългогодишният лидер в индустрията Hewlett-Packard е номер две и следва по петите китайския си конкурент. Според IDC американците държат пазарен дял от 17,1%, а според Gartner – 16%.
Бизнесът с персонални компютри се свива от около две години насам, защото клиентите все по-често купуват смартфони и таблети за сметка на компютрите.
 
Кои са водещите производители вижте в таблиците в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: IDCGartnerпазар на компютри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз се чудя как преди 6 месеца компа ми "летеше" а сега без да съм инсталирал или преинсталирал нищо се "влачи" ... ъпдейти се пускат само и само да си купите ново РС !!!
21
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 10 години
Ама вие сериозно ли говорите,че уиндоса бил платен?Пак си помислете,първи април мина преди 2 седмици.
20
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 10 години
какво се пените бре , в България 99.99 % от тая ОС са пиратки . голям праз като им спряха поддръжката .
19
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 10 години
Има и по леки версии на Win-7 дето могат да се инсталират на същите компютри,даже и на едноядрени таблети.Така,че не се косете.
18
2
 
1
 
! Отговори
undercover pc seller преди 10 години
До Анонименот друга страна може след толкова години да дошло време да забравим старата боза и да изхвърлим старата щайга...кой иска да гледа XP цял живот:)
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Микрософт ще плати на фейсбук и той ще спре да работи на вин хп.На другия ден, всички ще исталират вин 7 .Но той е по-тежък и ще се наложи да се бутат парички за ъпгреит или за нов комПот .И така.
16
4
 
9
 
! Отговори
MaHeKeHa преди 10 години
Тоя път нищо не казаха. Има такива модификации за Уиндоус ЕксПИ, че свят да ти се завие. 3DO като фалираха, да не би да спряха играта? Heroes III, беше подхваната от Руснаците. Даже я направиха по-хубава.Най-вероятно Русия ще се заеме с "нелегалните" модификации на Уиндоус ЕксПИ, в това съм убеден.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошото е, че спират основни програми да го поддържат, както е писал човека по-долу. От вчера Нод 32 официално ме предупреди, че спира да работи. а си имам лиценз за него платен до найста си година.И не са само те. Чиста проба изнудване. Иначе кой с уиндоус от замунда, си пуска ъпдейт??
14
3
 
21
 
! Отговори
Гил Бейтс преди 10 години
Голям праз че спрели ъпдейтите, всъщност идеята е баламите да се юрнат да купуват нови Windowsи че Бил Гейтс е поизостанал в класацията на най-богатите!
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, докато ни има нас българите, ще го има и ХР. Това си е наша, национална операционна система и ние няма да я оставим на някакви си янки да я уморят! Моята вчера си ъпдейтна нещо от Близкия изток и е като пършинг! )))
12
4
 
24
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
По данни на световни агенции в България има 100 компютъра s операционни системи (Само толкова са легални) :D
11
6
 
21
 
! Отговори
РАДО преди 10 години
Четем по-долу коментарите.......колко мъка има .Момчета Микрософт са тарикати от класа .Вин ХП няма да поддържа Скаип, акробат, флаш плеър, офис програми, антивирусните няма да се инсталират, ще се пишат специално за него вируси .Само и само да се закупи Вин 8, а между другото не е случайно, че е толкова зле, всичко е за пари. Вин 9, ще бъде по-добър и ще се купува като топъл хляб .Честито на тарикатите от Микрософт, ние шараните винаги сме в тигана .
10
3
 
19
 
! Отговори
Аз съм преди 10 години
Какво е това Windows Essentials? И на кой му пука че Win спирала да ъпдейтва тази странна анти-вирусна простотия? ХP продължава да живее докато има потребители, които да го ползват. Анти-вирусни на пазара - с лопата да ринеш.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TulskiВ Азия е, но в бизнес средите винаги е било разделено както са ти го написали. Повечето големи компании използват точно това географско делене на региони.
8
14
 
20
 
! Отговори
Kriko преди 10 години
Още си ползвам хр -то и съм си много доволен , не правя никакви ъпдейти и си върви прекрасно. Имам два лаптопа с xp , никакви проблеми и инсталаций през последните години. Взех си едно hp лаптоп и през последните седмици е наложи да му направя две преинсталаций на оригиналния виндовс 7 и си беше жив кошмар .инсталацията траеше 4 часа всяка. Не бих си взел повече HP и без пари да ми го дават .....
7
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИИКОГА НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛ ЛЕГАЛЕН ВИНДОС. ИМАМ СИ ПРЕИНСТАЛАЦИОНЕН ДИСК И КОГАТО МНОГО СЕ ЗБРЪЧКА *** МУ ПРАВЯ ПРЕИНСТАЛ КОЕТО СЕ СЛУЧВА НА ДВЕ ГОДИНИ ВЕДНЪЖ И ТОЛКОВА.НЕ МИ ТРЯБВАТ НИКАКВИ ЩУРОТИИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ.
6
7
 
28
 
! Отговори
ме преди 10 години
Оф, оревахте орталъка с тая подръжка на ХР. Голям вой, голямо нещо. Сигурно е страшно, ама последният път като имах Уин, което беше бая отдавна (>5г), беше с Виста. Вървеше кошмарно, но то и затова беше изтрита и заменена с Линукс. Но ХР през 2014??? Да не говорим, че в БГ, минимален процент от личните компютри са с оригинален М$, и повечето хора са със 7ца или о, ужас 8ца и изобщо не ги грее тази "новина". Общо взето рекламен трик на М$, за да кара хората да пазаруват.
5
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То па една подръжка. Стар номер за да се излъже некой да купи нова тахумба!
4
5
 
57
 
! Отговори
Голям Страх преди 10 години
Аз на xp-то съм си изключил системата за ъпдейти преди 6 години , пък гледам си върви още.
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност не е толкова просто: продажбите на евтините лаптопи спада, защото за същата цена можеш да си купиш таблет, който върши същата работа и е по-удобен за разнасяне. Продажбите на лаптопите от висок клас се покачват, но те са по-малък дял от пазара, така че като цяло има спад. Така че по-спокойно...