1 грам по-малко сол на ден намалява смъртността с 40%

Най-много сол поемаме от хляба
15 апр 2014 22:53,
13
1 грам по-малко сол на ден намалява смъртността с 40%
Снимка: Булфото

Намаляването на консумацията на сол наистина може да спаси човешки живот, показва британско изследване, публикувано в "Дейли мейл".

Проучването е проведено от 2003 г. до 2011 г., като лекарите намалили дажбата на изследваните от сол от 9,5 гр. до 8,1 грaма на ден.

Учените наблюдавали спад от 40% на смъртността след намаляването на дневната дажба сол. Въпреки окуражителните резултати лекарите напомнят, че максималната доза сол на ден трябва да бъде 6 грама.

Британските учени напомнят, че най-много сол се приема от консумацията на хляб. „Скритата“ сол е в месото, сиренето, готовите храни, както и зърнените закуски. Едва 15% от солта, която приемаме, е добавената ръчно от нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Солта е НЕОБХОДИМА за да могат веществата лесно да проникват от клетка в клетка. За всеки дажбата е различна според физическия труд. При тежкия труд солта се изхвърля с потта и количеството е над 7 грама на ден. Човешкото тяло е един толям електролит. Припомнете си също приказката за царя, трите му дъщери и солта - където най-малката казала: тате обичам те като солта. Той се обидил и я хвърлил в затвора, но после след безсолна храна от готвача - разбрал какво му е казала и я направил най-богата.
11
1
 
1
 
! Отговори
бат Васко преди 10 години
Как да тълкуваме намаляване на смъртността? След намаляване на солта 40% стават безсмъртни?
10
1
 
4
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
корекция на пост 9кУпуваме, а не кОпуваме
9
1
 
1
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
С случая е валидно общоприетото правило : Всичко в разумни граници, а прекаленото винаги е било вредно.За солта - достатъчна е тази, която е в продуктите, които копуваме, допълнителната е вредна - задържане на течности ,затруднение в обмяната на веществата и дейността на сърцето.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Насредин ходжа тъкмо си научил магарето да гладува то пък взело, че умряло
7
1
 
14
 
! Отговори
... преди 10 години
Набавяш си натрий, но проблемът е, че той е в пъти повече от нужното и си вредиш. Няма лошо на българина да му се говори честичко за подобряване на хранителните и двигателните навици. Винаги има нужда.
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само пропаганди четем напоследък. А да са чували тия за калиево-натриева помпа на клетките на тъканите. Именно от солта си набавяме натрия за тази биохимична помпа, от която зависят много процеси. Някой се опитва да ни прави на балъци.
5
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повишаване на доходите намалява смъртността с 90%.
4
6
 
21
 
! Отговори
Безработен преди 10 години
Аз само хляб ям. Понякога си купувам кренвирши по три лева килото. Ама рядко. Солта не ме интересува.
3
7
 
11
 
! Отговори
льоха преди 10 години
аз на ден изплющявам един цял ляп, две кила соленки, купа салата солена докато ми се схване ръката, чипса въри като река, ако реши човек и текила да пиЕ става страшно..
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А карането на фарове денонощно вдига разхода на гориво с 5-7 %.
1
5
 
25
 
! Отговори
Соления преди 10 години
глупости! На село конят ближе сол на поразия и е неудържим..Солта е полезна, е няма да ядем по 100 грама на ден, но поне 5 си тряаа