"Руският Зукърбърг" напуска "Вконтакте"

Наскоро той се оплака, че руските служби са искали потребителски данни
22 апр 2014 17:28, Бойчо Попов
20
"Руският Зукърбърг" напуска "Вконтакте"
източник: Reuters

Най-големият рускоезичен конкурент на Facebook губи шефа си. Основателят на "ВКонтакте" (VK) Павел Дуров, когото наричат и "руският Зукърбърг", се отказва от поста си на върха на социалната мрежа. 29-годишният Дуров е написал в профилната си страница, че е бил уволнен. Малко по-рано и икономическият вестник "Ведомости" съобщи, че Дуров е подал оставката си още на 21-и март, а сега, месец по-късно заради съответното предизвестие, тя влиза в сила.

Дуров бе обявил оттеглянето си от директорския пост още на 1 април, но два дни по-късно заяви, че това е първоаприлска шега. "Никъде няма да ходя. Оставам изпълнителен директор на "ВКонтакте", написа Дуров в официалния си профил, където първоначално съобщи и за напускането си. "През последните дни научих какво може да се случи с "ВКонтакте" след моето напускане. Осъзнах, че оттеглянето ми ще бъде предателство на това, което всички защитаваме през последните седем години. Благодаря на всички, които на първи април ме подкрепиха. Съзнателно избрах тази дата, защото исках да подскажа, че решението ми да си тръгна не е окончателно и беше необходимо, за да събера информация", написа той тогава в профила си.

Още по темата
Каква е точната причина за мнимото тогава напускане остава неясно, защото според руската версия на списание Forbes Дуров е написал в писмо до борда на директорите на компанията, че оттегля оставката си, защото "може да създаде ненужни рискове за компанията и затова остава на поста изпълнителен директор".

Сега заместник-директорът Борис Добродейев и временният директор Дмитрий Сергеев поемат управлението на мрежата, която е основана през 2006 г. и предлагат на Дуров външна форма на сътрудничество.

От известно време из шефските етажи на дружеството бушува спор за контрола над компанията, предава DPA. През миналата година компанията за частен капитал United Capital Partners (UCP) придоби почти 50 на сто от акциите на двамата съоснователи на мрежата. Впоследствие IT експертът Дуров е ставал все по-недоволен от курса на управление. UCP от своя страна подаде жалба срещу Дуров, твърдейки, че той е нарушил задължението си за полагане на грижи за компанията с паралелното разработване на друга негова компания - мобилната услуга за обмен на съобщения Telegram.

В наскорошно свое интервю Дуров се оплака, че руските тайни служби са искали от "ВКонтакте" предаването на данни на прозападните активисти в Украйна. Той е отклонил това искане, но след това е бил принуден да продаде своя дял от компанията в размер на 12%, твърди предприемачът. Още по време на масовите протести в Русия през 2011 и 2012 г. "ВКонтакте" играе сериозна роля, защото помага на демонстрантите да се организират по-лесно.

Дуров създава социалната мрежа през 2006 г., веднага след като завършва обучението си в университета в Санкт Петербург. Това е и градът, в който е роден и живее днес. Прекарал е голяма част от детството си в италианския град Торино, тъй като баща му е работил там.

През септември 2006 г. Дуров започва бета тестове на "ВКонтакте", а през февруари 2007 г. вече може да се похвали с първите си 100 хил. потребители. През юли същата година мрежата достига 1 млн. регистрирани потребители. През април 2008 г. те вече са 10 млн.

В началото Дуров притежава 20% от "ВКонтакте", но има контрол над борда на директорите чрез т.нар. прокси гласове. Сега компанията е собственост на офшорна фирма, като руската Mail.ru обяви публично, че държи 39,99%. Съсобственик на Mail.ru е най-богатият руснак Алишер Усманов, който е близък до президента Владимир Путин. През май 2012 г. Mail.ru обяви, че дава на Дуров пълен контрол над социалната мрежа, преотстъпвайки му своите гласове в борда на директорите. През януари 2014 г. делът на Mail.ru във "ВКонтакте" достига почти 52%, след като компанията се сдоби с последните 12% дял на Дуров. Той ги продаде за около 420 млн. долара на Иван Таврин, изпълнителен директор на руския телеком Megafon, който обаче препродаде акциите на Mail.ru. Останалите 48% от компанията са собственост на United Capital Partners.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя още ли не са го катастрофирали ,или не е взел свъхдоза.
12
6
 
2
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Вконтакте-то ми винаги е включено заедно с Яндекса. Самий лучший сайт.
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"руските служби са искали потребителски данни" - ама той как да им услужи, след като е на заплата при американското посолство.
10
4
 
3
 
! Отговори
Кво да прави човека преди 9 години
Наскоро той се оплака, че фашистки украински банди от "десен сектор" са искали потребителски данни.
9
4
 
5
 
! Отговори
еверест преди 9 години
До Двоен аршин ;)Абе негроид нещастен. Всички шпионират то е ясно. Ама тогава недей ми нахлува къде ми падне да със предтекст "морал и демокрация" като недъгавите комплексирани янки
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Павката излезе умен (за разлика от Сноуден) Хахахаххахаа
7
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия ситуацията може да се опише с една дума - диктатура! Хубавото е, че Путин няма да е вечен...
6
10
 
6
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 9 години
Не вярвам това да истина:)Най-вероятно става дума за бендеровска пропаганда:)
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4, ама разбира се, на всички е ясно, че там за авторско право и подобни маловажни неща на никой не му пука. Важното е да се знае ако говориш против властта кой си, къде си, за какво се бориш и т.н. Вижте им само закона за блогърите, линка ви е в кутийката на *** в дясно от тия коментари :)
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добрата социална мрежа сто пъти по яка от фейсбоклук най-новите хитове се качват там както и по стари също абе всичко е там и може да се слуша и гледа :)
3
11
 
24
 
! Отговори
Агент на КГБ преди 9 години
Това е американска пропаганда! В Русия никой не се следи и който твърди противоположното ще погостува малко в наш курорт в Сибир :)
2
17
 
22
 
! Отговори
Двоен аршин ;) преди 9 години
Я да видим сега тълпата защитници на руските служби..3.. 2... 1... Можете да започвате! :)
1
7
 
14
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Много добър сайт за хостинг на филми. Имаш избор от 360, 480 и 720 пиксела.Жалко, че го блокираха в Турция и не ми върши работа. Виждам, че и в България много сайтове за филми ползват В Контакте.