iPhone отново се оказа "съкровището на Аладин" за Apple

Първото тримесечие е било силно за продажбите на цялата гама от мобилни устройства
24 апр 2014 11:15, Миглена Иванова
10
iPhone отново се оказа "съкровището на Аладин" за Apple
източник: Reuters

Apple Inc. отчете 7% ръст на печалбата за първото тримесечие на фона на нарастващата конкуренция на пазара на мобилни устройства, съобщава MarketWatch.

Компанията обяви, че разширява и програмата си за обратно изкупуване на акции и увеличава тримесечния дивидент с около 8 на сто.

Акциите на производителя на iPhone поскъпнаха с над 8 на сто в следборсовата търговия след обявяването на резултатите за периода януари-март.

Главният изпълнителен директор на технологичния гигант, базиран в Купертино, Тим Кук коментира, че компанията разширява програмата си за обратно изкупуване на акциите с 30 млрд. долара до 90 млрд. долара, защото оценява акциите си като подценени.

“Това трябва да демонстрира колко голямо доверие имаме в бъдещето на компанията”, посочи Кук.

След повече от десетилетие на забележителен растеж на печалбите Apple се бори със схващането, че най-добрите дни на компанията са вече зад гърба й и продължава да разширява продуктовата си линия.

За първите три месеца на годината (второ фискално тримесечие за компанията) Apple отчете нетна печалба от 10,22 млрд. долара спрямо 9,55 млрд. долара година по-рано. Приходите са се увеличили до 45,6 млрд. долара от 43,6 млрд. долара за същия период на предходната година.

Анализатори очакваха печалбата на технологичния гигант да достигне 10,18 долара за акция, а приходите – 43,53 млрд. долара.

Кук посочи iPhone като ключов за силата на компанията – през тримесечието са били продадени 43,7 млн. устройства, докато анализатори очакваха да бъдат продадени малко над 38 млн.

По думите на изпълнителния директор на Apple тримесечието е било силно за продажбите на цялата гама от мобилни устройства, които компанията предлага, включително и по-евтиния модел 5C.

Въпреки успехите на пазара обаче iPhone постоянно губи пазарен дял заради смартфоните, работещи под операционната система Android.

През последните години конкурентите на Apple пуснаха устройства с по-големи екрани и на по-ниски цени, докато американската компания поддържаше устойчива ценова политика и запази размерите на екрана на устройствата си относително по-малък. Wall Street Journal обаче съобщи наскоро, че Apple работи върху iPhone с по-голям екран, който ще бъде пуснат на пазара по-късно през годината.

Нарастващата конкуренция на пазара на смартфони засяга и основният конкурент на Apple - Samsung Electronics. Компанията ще публикува отчета си през следващата седмица и очакванията са, че ще докладва за втори пореден път спад на оперативната печалба заради забавеното търсене на модела Galaxy.

За Apple е важно да задържи потребителите, инвеститорите и лоялните си фенове, но още по-важно е какъв ще бъде двигателят на печалбите на компанията през следващите тримесечия. Остават съмненията, че Тим Кук може да се отличи с креативност – отличителният белег на компанията, докато тя се управляваше от покойния Стив Джобс.

Повечето анализатори залагат, че следващият голям продукт на Apple ще е дългоочакваният iWatch и са склонни да отхвърлят факта, че досега данните за останалите смартчасовници бяха разочароващи. Отдавна се носят слухове и за навлизането на компанията в телевизионния бизнес.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
benevolent преди 9 години
вижте посещенията на сайта на Мтел - statscrop/***/mtel.bgизберете 1 месец и ще видите как има силен интерес при фактури (седмично) и спадащ в останалото време. Дали отново има грешки? И клиентите се сърдят?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До RitchieДрън-дрън. Отвори сайта на Епъл и ще видиш колко струва със и без договор в Щатите. Колко струва в Бг не знам - със сигурност, обаче е доста по-скъп от Америка, както и всички останали продукти на компанията. За съжаление нищо в Бг не е евтино.И за това, разбира се, сме си виновни ние. Щото търпим
7
0
 
9
 
! Отговори
До Ritchie преди 9 години
Не стига,че си т*п ами и си неинформиранphone 5sбез договор - 649$ 16гб 599 евро в Европаоколо 1100лв може да се вземе в БГ чисто нов с гаранция без договор от много места но няма да ти кажа от от къде :D не от мобилните оператори, или веригите собвеност на мобилните оператори.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ritchieкръстил си се "ritchie", а се оплакваш от висока цена ?!? нормално ли ти се струва?
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още по-тъжното е че китайски деца работят за няколко долара на ден.
4
6
 
7
 
! Отговори
Ritchie преди 9 години
Цени 399$ в USA399EU - Европа1500лв=750EU е цената в българия (умишлено е с малка буква защото това вече не е държава)Единственото място в българия от където можете да си го купите е Мтел!
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май искахте да кажете "съкровището на Али Баба", Аладин е оня с вълшебната лампа.
2
1
 
14
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Когато нормализират цените тогава ще има истински бум в търсенето. Надценени устройства, дори втора употреба на прекалено висока цена - трудно. Навън може би, у нас е друго...
1
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има iзомбита ще има и iпазар. Нормален потребител казва iсиктир и подминава.