Зукърбърг зове - да свържем в интернет целия свят

Днес малко повече от 1/3 от света е свързан в мрежата - около 2,7 млрд. души
8 юли 2014 13:45, Бойчо Попов
24
Зукърбърг зове - да свържем в интернет целия свят
източник: Reuters

Свързването на целия свят е едно от основните предизвикателства на сегашното поколение, а една от най-големите технологични революции човечеството ще изживее през следващите десетилетия, когато милиарди хора за първи път се свържат с интернет. Това е основната теза в авторския материал на основателя на Facebook Марк Зукърбърг за Wall Street Journal.

„Има моменти в човешката история, в които изобретяването на нови технологии свързва по напълно нов начин нашия социален живот и нашата работа. Печатната преса, радиото, телевизията, мобилните телефони и интернет са сред тях. Най-голямата революция обаче ще видим през следващите десетилетия, когато милиарди хора за първи път се свържат с интернет. Днес малко повече от една трета от света е свързан в мрежата - около 2,7 милиарда души. Лесно е да гледаме на интернет като на даденост и да предположим, че повечето хора скоро ще имат достъп до мрежата, а с това и възможностите, които ние вече имаме. Но това не е така. Свързването на целия свят е едно от основните предизвикателства на нашето поколение”, пише Зукърбърг.

Ако хората имат достъп до интернет, те ще се свързват не само със своите приятели, семейства и общности. Могат също така да получат възможност да участват в глобалната икономика, пише още Зукърбърг. И цитира изследване на McKinsey от 2011 г., което показва, че в много от развитите страни интернет вече допринася много по-силно за икономическата активност, отколкото например селското стопанство и енергийният сектор.

През последните пет години свързани с мрежата дейности са генерирали 21% от растежа на БВП. Достъпът до интернет инструменти позволява на хората да споделят информация с цел да си вършат по-добре работата, което от своя страна води до създаването на нови работни места, предприятия и възможности. „Интернетът вече е в основата на нашата икономика“, убеден е главният изпълнителен директор на Facebook.

Но свързването на целия свят означава много повече от споделяне на тези ползи с милиарди нови хора. „Ако можем да вкараме тези останали две трети от света в интернет, ние ще им дадем възможност те да създадат нови неща, от които можем да се възползваме и ние. Ако успеем да свържем всички, то животът на всички нас ще се подобри драстично“.

Проучване на Deloitte наскоро разкри, че едно разширяване на интернет в развиващите се страни ще създаде 140 милиона работни места, а 160 милиона души ще прекратят тежките си физически натоварвания. Но и равнището на детската смъртност ще бъде значително намалено благодарение на новите възможности. Интернет ще насърчи социалния прогрес на африканските страни на юг от Сахара, в Югоизточна Азия и Латинска Америка.

Но всичко това няма да се случи от само себе си. По-голямата част от хората наистина все още нямат достъп до интернет. Но още по-изненадващо е, че разпространението на интернет се увеличава с по-малко от 9 процента на година. Това е много бавен темп, като се има предвид, че все още сме в развитието на нещата и темпът на растеж ще бъде намален още повече.

Още за визията на Зукърбърг за бъдещето вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Марк ЗукърбъргFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам акаунт във фейса ама не съм влизал там от месеци. Вие пък сте големи параноици ама ЦРУ щял да ви следи и като ви следи какво? Какво ще видят? Къде си пил, кой си е*ал и разно подобни глупости. Какво се впрягате толкова?
20
1
 
3
 
! Отговори
призив преди 9 години
"да свържем в интернет целия свят - да спестим няколко десетки милярда на ЦРУ! "Че сената оряза тази година военния бюджет...
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък зова поне един ден без интернет!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечтата на американците: ЦРУ да контролира целия свят.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще свърже той! Искат да яхнат целия свят и да цоцат парички! Ето това искат, доживотни роби.
16
3
 
15
 
! Отговори
аз преди 9 години
С две думи да следим и промиваме мозъците на всички :) сигурно е идея на неговите шефчета от ЦРУ и АНС,нали никой не вярва в това как бедното еврейско студенче развива обикновенна сървар мрежа на общежитие в университета до бизнес за стотици милиарди долари,аз лично не.
15
3
 
19
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
"Всички го плюете,нима всички от вас нямат facebook"Ами представи си, аз нямам фейсбук. Знам, че подобно нещо е извън представите ти за света, но има хора, които не искат да киснат в социалните мрежи.
14
3
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ела да видиш у нас как са навързани управниците ни.Твоя интернет ряпа да яде.
13
3
 
0
 
! Отговори
asdf21 преди 9 години
che ne kazwa losho we v internet e kesha
12
2
 
5
 
! Отговори
ба преди 9 години
мааму ... и тоз взе да "зове" ..
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като иска да връзва, какво чака? Да хваща ролките с кабел веднага.
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам коментарите просто ми става ясно колко е информирано българското общество.Всички го плюете,нима всички от вас нямат facebook какво се правите всеки решава сам за себе си и отговаря сам за себе си а нали Google иска да прави интернета достъпен за всички и не се съмнявам,че ще сте доволни от този факт,именно защото сме свикнали всичко да ни е без пари.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
детската смъртност в Азия и Африка щяла да намалее.. Не че съм расист ама така като потворите гугъл или яху и напишете population growth in africa and asia and other developing countries ще разберете,че обезлюдяването на тези територии е толкова невероятно колкото някой да ви срещне на улицата и да ви подари милион лева...Истински.
8
2
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
В ЕКИПА НА ТОЗИ ИМАМЕ НАШ КАДЪР ОТ СТАРА ЗАГОРА.МОЙ ПРИЯТЕЛ РАБОТИ С БАЩА МУ В РУДНИК ,,ТРОЯНОВО-1'' И В СЪБОТА ВЕЧЕ КАТО СЕ ВИДИМ ЩЕ ВИ ПИША И ИМЕТО НА НАШЕНЕЦА . ЗА ПОСЛЕДНО БИЛ НА БИЗНЕСКОМАНДИРОВКА В ТОКИО.
7
5
 
6
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
ми чо ко е туй фис бамбук!?И има ли то почва у нас?Айде давам идея за нова соц мрежа ''***-бук-балбук''
6
5
 
6
 
! Отговори
lud преди 9 години
"Ако успеем да свържем всички, то животът на всички нас ще се подобри драстично. Абсолютно безочие! Предполагам хората ще се хранят с виртуални пасти и виртуални месо и ще живеят във виртуални градове. Манипулатор!
5
3
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Фейсбук потребителите са "стока". Човека просто иска още "матрял".Но прасетата сами се врът в *** и се надпреварват да си дават личните данни.Това е положението за съжаление.
4
1
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Че защо да отказват да са в течение на обществените настроения и нагласи, те се менят с времето. Навремето комунистите можеха само да си мечтаят за такава отчетност и вербуваха хора да пишат доноси кой какво прави и как се развива, а сега виж колко е хубаво, всеки сам си казва всичко на ЦРУ.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А да му свържа на този *** главата със *** не ще ли.... И как няма да иска, от реклама се видя че не печели достатъчно и надценените акциии се сринаха, огромното перо на печалбата е от профилиране на хората и продаване на информацията на пазарно заинтересованите. Колкото и да не им се иска, има отлив от фб на зрелите хора, които са готови да плащат за стоки и услуги, а именно за тяхното профилиране пазара плаща най - много... и на тази глупос фб един ден ще й мине модата...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"общ профил на всяка държава и специфична методика за прилагане на натиск и контрол над тях."Мисля, че това вече съществува. Няма нужда да изграждат тепърва общ профил.