Убива ли интернетът климата?

При сърфирането се освобождава много въглероден диоксид
Обновена: 28 юли 2014 19:53 | 28 юли 2014 19:51, Бойчо Попов
37
Убива ли интернетът климата?
Снимка: Reuters, архив
Почти всеки говори за пестене на енергия, а размерът на така наречения "въглероден отпечатък", който възниква, когато при дадена дейност се освобождава парниковия газ въглероден диоксид (CO2), в момента се изчислява за всеки продукт и всяка дейност, без значение колко е необичайна тя. Но който ползва интернет на своя компютър, таблет или смартфон, рядко се замисля за това, че дори и кратка проверка в Google може да навреди сериозно на околната среда, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.
 
Компаниите поддържат големи ИТ отдели, милиард души всеки ден са в социалните мрежи, купуват от интернет търговци и разглеждат снимки, видео и телевизионни предавания в мрежата. Според експерти само в Германия при добиване на енергията за експлоатация на компютри, смартфони и IT услуги ежегодно в атмосферата са освобождавани около 33 млн. тона въглероден диоксид. За сравнение, този обем е приблизително равен на емисиите на въглероден диоксид на германския въздушен трафик за същия период.
 
Според учените през 2020 г. интернет и телекомуникационните технологии в Германия ще обединяват върху себе си една пета от общото потребление на електрическа енергия. А в други индустриализирани страни трендът продължава в същата посока.

Така че все повече и повече ИТ компании се опитват да намалят консумацията на енергия в своите центрове за данни и по този начин да намалят своя "въглероден отпечатък". През 2012 г. в проучването си "Колко зелен е вашият облак?" Greenpeace постави под лупа преди всичко големите интернет компании. Apple, Amazon и Microsoft се представиха зле в проучването, защото те покриват почти една трета от нужната си енергия от ядрена енергетика. Facebook и Google обаче намаляват този дял в последните години.

Преди всичко Google инвестира през последните месеци в благоприятни за климата технологии, както и в слънчеви и вятърни проекти, но обикновено не за собствените си нужди. Вече има и планове за създаване на плаващи центрове за данни, които да използват движението на вълните за генериране на електричество, а компютрите им да се охлаждат с морската вода. А и днес все по-често „сървърни ферми“ изникват в страните по Северния полярен кръг, като Исландия, Норвегия или Аляска, където охлаждането на агрегатите консумира много по-малко енергия заради ниските температури. Независимо от това по-голямата част от енергийните нужди на IT индустрията все още се предоставя от конвенционални източници.

Но все пак в допълнение към опитите повече ток за IT техниката да се добива от възобновяеми източници, се правят и опити за намаляване на енергийните нужди на World Wide Web. Изследователи от Университета в Бъркли например искат да постигнат това, като забавят изпращането на индивидуални пакети с данни само за няколко милисекунди, за да регулират по този начин трансфера на данни. По този начин може да се икономисат до 50% от електроенергията, защото хардуерната мрежа ще бъде натоварена по-слабо. Но и в аутсорсинга на ИТ услуги в облака експертите виждат голям потенциал за икономии. Google смята, че е възможно да се спестят цели 87 на сто от нужната иначе енергия.
Въпреки това нови трендове в сектора могат да разрушат този потенциал за пестене. Защото последната тенденция, т. нар. "интернет на нещата", ще бъде според актуални проучвания истински унищожител на енергия. По данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в момента към мрежата са свързани 14 млрд. устройства. От това учените очакват все по-голямо натоварване за захранването.
 
Изследването на МАЕ стига до заключението, че две трети от консумираната през миналата година от мрежови устройства енергия са били прахосани. Според МАЕ това се равнява на около 400 тераватчаса и съответства на общия размер на годишните енергийни нужди на Великобритания и Норвегия заедно. Икономическите загуби МАЕ изчислява на 80 млрд. долара, а през 2020 г., те вече ще нараснат до 120 млрд. долара.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: интернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
stranen преди 9 години
тия вече съвсем се усраха
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двама от репортерите на изданието се задушиха след написването на статията.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко са глупави, Господи! Пълни простотии! Каква вина имат потребителите, че се използва нефт, газ и пластмаса в технологията на производство на определени уреди, или захранването им? Кой ги кара да горят дърва и въглища? Моля ви се, това е несериозно. Система, в която сме принудени да живеем. Да не ми говорят изобщо за въглероден диоксид, който самите корпорации и правителства оставят след себе си, защото нямат кураж да използват други технологии и източници на енергия.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вреден е! Да се спре веднага! Само локални, служебни мрежи! Престъпленията в мрежата станха неконтролируеми! Военен режим и здрав чепик!
25
1
 
1
 
! Отговори
? преди 9 години
"При сърфирането се освобождава много въглероден диоксид"Абе вие друга работа нямате ли си бе ?? Това е едно от най-безобразно тъпите неща, които съм чел в тоя сайт.
24
1
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
На тоя въглероден диоксид и децата от детската градина вече не се вързват.По-добре напишете някоя статия за брауновия газ или за генератора"Тестатика" и как хора умират само и само те да не видят бял свят.Пък може и да драснете няколко реда за тежките метали,които се сипят над главите ни всеки ден и за ваше добро,ще е.
23
0
 
5
 
! Отговори
belchev2 преди 9 години
До ХНякои статии май са писани под влияние на алкохолно опиянение или по поръчка от някой ***!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мале че се разтревожих! Хората с джиповете могат да спят спокойно, тея като мене дето яко сърфират замърсяват доста повече, да не говорим и от търкането каква топлина се отделя при триенете. За бога хора, спрете да гледате порно и да лъскате ще се стопим! :) Това е пореднато гениално изследване, от рода на ветрогенераторите спирали вятъра и били отговорни за глобалното затопляне :) #пуска си филмче за възрастни и парниковия ефект започва
21
0
 
10
 
! Отговори
ККК преди 9 години
най тъпата статия дето прочетох днес !!!Изхабих една камата ЦО2 за да ви прочета глупоста... закрийте си сайта за по чиста природа !!!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си кажа честно и на мен понякога ми писва от интернет и го спирам за по 1 м., след което виждам че ми липсва и пак го пускам.
19
1
 
15
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Зелените терористи са просто едни фанатици - те не са способни да разсъждават, тяхната единствена теза е , че трябва да спрем прогреса и да се върнем в пещерите. Няма как такива хора да проумеят ползите и вредите от даден енергоизточник. Простотията е най-големия враг на човечеството, а не глобално затопляне и т.н.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"а метанът при напъна за писане на статии?"Колега, журналистите не го отделят газа във въздуха - поемат го и го го съхраняват межу ушите си. Затова и такива статий "пишат" !
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За информация на автора на тази статия, ел. енергия може да се произвежда и без в атмосферата да се отделя СО2.
16
0
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Така е много газ се отделя пред компютура, също и много пот, потя се особено като си навия панталона на коленете, стола под мен става лъзгаф.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зелените лунатици пак изкочиха, ако преди някой си е мислил че тези хора искат да помогнат на природата, да се замислят пак --->Спряха ядрени централи които не отделят никакви парникови газове и пуснаха Тецове.Тези Хора са много далече от логиката и разума.
14
1
 
6
 
! Отговори
морски преди 9 години
Тецовете на Германия замърсяват най-много околната среда. Факт.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а метанът при напъна за писане на статии?
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интернет колко пътувания в чужбина е спестил...
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за идиотизъм? аФторите могат ли да мислят или само се чудят кой ще им бутне повече?
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато посегнете към тоалетната хартия за да се избършете ... помнете, че това също ще остави свия въглероден отпечатък :-P