Microsoft и HP правят нетбук за 200 долара?

Алтернативата на Chromebook на Google ще бъде задвижвана от Windows 8.1
20 авг 2014 11:36, Бойчо Попов
12
Microsoft и HP правят нетбук за 200 долара?
Снимка: архив Ройтерс

Една от първите алтернативи на евтините олекотени преносими компютри на Google, наречени хромбуци (Chromebook), но с операционна система на Microsoft, ще бъде произведена от Hewlett-Packard. В блога Mobilegeeks вече се появиха първите предварителни информации, според които става дума за 14-инчов модел на цена от 200 долара, който ще се нарича HP Stream, пише ZDNet.

Снимката и техническите данни, публикувани от блога, са според него от гаранционни документи и схеми за сервиз. Според тях HP залага на чип от AMD с четири ядра (AMD A4 Micro-6400T) и 1,0 GHz тактова честота, както и на интегрирана видео карта Radeon-R3. Захранването е едва 4,5 вата, което обяснява защо в техническите данни не става дума за охладител. Най-изгодният модел ще разполага с RAM памет от 2 гигабайта и твърд диск SSD от 32 GB.

Екранът предлага 1366 x 768 пиксела резолюция и включва уебкамера. Както безжични технологии се поддържат WLAN IEEE 802.11n и Bluetooth, има USB 3.0, два USB 2.0, HDMI и четец за SD карти. Батерията според списъка на компонентите има спецификацията от 2960 mAh.

HP Stream ще тежи 1,75 кг и ще идва в три варианта на цвета на корпуса. За операционна система се предвижда Windows 8.1. Подобно на конкурента Google с неговия Chromebook, сега Microsoft предлага безплатно онлайн пространство за съхранение в обем на 100 гигабайта в OneDrive.

На някои места се споменават и компоненти по избор, като например SSD с 64 вместо 32 гигабайта за операционна система, приложения или данни, както и възможност за чувствителен на докосвания екран. Може да се очаква, че в другите варианти HP Stream ще има и по-високи ценови граници, например 300 или 400 долара, пише блогът.

Интересно е, че именно HP ще е сред първите партньори на Microsoft в опита на концерна да предложи олекотени евтини преносими компютри, като се има предвид, че през миналата есен компанията се дистанцира от Intel и Microsoft. Американският производител е и сред първите производители на Chromebook и залага на операционната система на Google Android в таблети, както и в нетбуци. 

Припомняме, че преди около три години Google реши да атакува пазарите с евтини преносими компютри. За да се намали цената, машините не разполагаха с огромна хардуерна мощ, а разчитаха преди всичко на работа в интернет. Новото устройство няма нужда от десктоп, от инсталиране на програми, нито от нормален твърд диск, защото нужната памет я има в облака, обясниха по онова време от Google. Снимките ще се качват в услугата за съхраняване на снимки Picasa, електронните писма - в GMail, а музиката - в Google Music. Затова и Chromebook се появи на пазара със 16 GB твърд диск - с колкото разполага днес едно евтино MP3 устройство.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събрали се две нещастни обречени компании и пръкнали уродлива джаджа.
11
1
 
3
 
! Отговори
До ефтино преди 9 години
Е ти си компетентния, аз не разбирам, все пак съм само земеделец, садя домати във фермата ми във фейса. за ключове ми че то имам само от трактора а паролите са ми : риба - меч. Добре че има хора като теб и порцелана да ми обясните тез нещица. Мерси пак
10
8
 
3
 
! Отговори
До ПорЦелан преди 9 години
Благодаря човече, вече почти се бях отчаял, че никой няма да зачеше ХП и МС, ти ми оправи деня. Кажи сега нещо и за Apple, Android, IBM, Philips и магазини Мания, все пак явно си компетентен по всичко, а и има ли бъдеще пистовия газ, кога ще почне 3-та свтован война, колко е външния дълг на щатите и по колко литра водка на ден пият руснаците. Предварително благодаря за отговорите.
9
0
 
5
 
! Отговори
ефтино преди 9 години
6. каква криптография бе момко, след като имаш паролите и ключа.
8
0
 
6
 
! Отговори
ефтино преди 9 години
до три. знам как се пише евтино, но ефтиното е скъпо. с ефтиното наблягам на такива неграмотници, като вас, госпожо. как ме виждате да държа всичката си кореспонденция, лични снимки, фирмени документи в един мейл? или ми препоръчвате да нося тази джаджа само за си мейлвам с някого готварски рецепти.
7
2
 
12
 
! Отговори
ПорЦелан преди 9 години
Никога повече HP! Имам няколко в стаята на които чакам да им стане остатъчната стойност 0 за да ги бракувам. Заминаха точно след две две години и няколко месеца. Стемо (ужасни пед.ли) казаха без да ги погледнат - дънна платка с цени като за нов лаптоп. А Вин 8.1 е най-големият шит който съм виждал някога.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плъзнаха компетентните пак, разнищиха криптографията, ЦРУ и облаците, сега да видим кой ще се появи да наплюе хардуера, ОС - а, че и ХП и МС като цяло
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но се опасявам, че у нас пак ще са си по няколкостотин, заради специфичните БГ условия и традиции
4
0
 
7
 
! Отговори
ККК преди 9 години
Това с облака наистина е по еВтино решение, но аз също споделям опасенията на Но2.За мейла си прав, но за чат клиентите дето ги ползваш, и като цяло според мен личното пространство в интернет вече е компрометирано
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не благодаряАми сега къде се намира? За личната ти кореспонденция става въпрос. Предполагам, че ползваш уеб базиран е-маил от типа на abv.bg, yahoo или gmail. Та къде ти е кореспонденцията? И се научете пише се еВтино!
2
3
 
6
 
! Отговори
не благодаря преди 9 години
значи всичката ми лична кореспонденция и информация ще се намират на "сигурно" на определено място в интернет. много ефтино, като трик. наистина.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
9'' таблет с андроид за $40 няма конкуренция