Сатя Надела заминава за Китай заради дело срещу Microsoft?

Азиатската страна провежда антитръстово разследване срещу софтуерния гигант
29 авг 2014 16:56, Елена Кирилова
2
Сатя Надела заминава за Китай заради дело срещу Microsoft?
Сатя Надела. Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела ще посети Китай в края на септември, тъй като китайското правителството провежда антитръстово разследване на най-голямата софтуерна компания в света, пише Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати със случая.

Не е ясно дали Надела, който пое ръководния пост в Microsoft през февруари, ще се срещне с представители на китайското правителство по време на посещението си, или ще се опита да разреши проблемите чрез разговори с единия от антитръстовите регулатори - Китайската администрация за индустия и търговия (SAIC).

Говорителят на Microsoft не потвърждава информацията за визитата, допълвайки, че компанията не коментира плановете за пътуване на своите ръководители. Представителите на SAIC не са открити за коментар.

Microsoft е една от множеството чуждестранни компании, които са подложени на строг контрол в Китай, тъй като страната се стреми да наложи антимонополно законодателство. Според някои критици то е несправедливо насочвано към чуждите фирми.

Чуждестранните главни изпълнителни директори често се опитват да дадат тласък на бизнеса си и да укрепят политическите си връзки във втората най-голяма икономика в света.

Предшественикът на Надела, Стив Балмър, посещаваше от време на време Китай в първите 14 години, докато беше на поста главен изпълнителен директор. Но посещенията му в страната, където Windows и Office са много пиратствани, са редки. През 2011 г. Балмър заяви, че Microsoft генерира повече приходи в Холандия, отколко в Китай. Пак през 2011 г. Балмър заяви, че приходите на Microsoft в Китай са само 5% от сумата, която компанията постига в САЩ, независимо от ръста в продажбата на компютри. Причината според него е в широко разпространеното пиратство

Главният юрист на Microsoft, Мери Снап, вече се е срещнала с представители на SAIC в Пекин по-рано този месец, за да обсъдят проблема. SAIC започна антитръстовото разследване на Microsoft по-рано този месец, заявявайки, че компанията може да е нарушила антимонополните закони в страната.

Във вторник ръководителят на SAIC даде брифинг, който акцентира върху подозренията, че компанията не е напълно прозрачна по отношение на информацията, която дава за своите продажби на Windows и Office.

Разследването идва на фона на поредица антитръстови разследвания на чуждестранни фирми в Китай, включително Qualcomm, Daimler и Mercedes-Benz.

Операционните системи на Microsoft се използват широко в Китай, което ги прави лесна мишена за правителствена намеса. През май китайското правителство забрани на държавните служители да използват Windows 8, а по последна информация упражнява натиск върху компании с държавно участие да сторят същото. По-старият и по-уязвим Windows XP се използваше от половината от настолните компютри в Китай, преди Microsoft да спре поддръжката му през април.

Това е и една от причините Microsoft да се концентрира върху развиващия се пазар с игрални конзоли в страната. Концернът вече приема поръчки за своя Xbox чрез партньорството си със сайта за онлайн търговия JD.com, в който дял има интернет гигантът Tencent. В Китай игровите конзоли бяха забранени за дълго време, но отскоро забраната бе вдигната временно и с някои ограничения.

Още новини за Технологии можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Daimler и Mercedes-Benz". О свещена простота!!! ДАЙМЛЕР Е ПРОИЗВОДИТЕЛЯ! Мерцедес е МАРКАТА!!! Това не са отделни фирми или марки. Мног сте зле, много!