ЕК иска да разбере какво отличава Facebook от Whatsapp

Изпратен е подробен въпросник до конкурентите на двете услуги
2 сеп 2014 21:16, Бойчо Попов
2
ЕК иска да разбере какво отличава Facebook от Whatsapp
Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия иска да събере допълнителна информация, включително и от конкуренцията, в рамките на антитръстовото си разследване за оцененото на 19 млрд. долара придобиване на услугата за съобщения Whatsapp от Facebook. Органът е изпратил подробни въпросници на конкурентите и клиентите на Facebook и Whatsapp, пише Wall Street Journal.

Целта ѝ е да разбере същността на конкурентната й среда и да проуемее какво е различното между социалната мрежа и приложението за съобщения, става ясно от въпросника, с който разполага и Wall Street Journal.

Конкурентите имат срок до 8-и септември, в който да отговорят на състоящия се от 70 страници въпросник. По-специално комисията иска да разбере до колко лесно е преминаването между мрежите и какви са бариерите пред конкурентите. Също така част от въпросите касаят оценката за това до каква степен сравнително младият бранш на социалните мрежи е в конкуренция с традиционните телекомуникационни услуги.

Във въпросника конкурентите са помолени да дадат оценка на обхвата на пазара на онези услуги, които дават възможност на потребителя да остане във връзка с настоящите си приятели и роднини, както и на такива услуги, които имат за цел да създадат нови контакти. Европейската комисия също така иска да разбере с помощта на своята анкета кой е най-големият конкурент на Facebook в световен мащаб.

Друга темична област е въпросът за защитата на личните данни. Анкетираните ще трябва да отговорят какво според тях ще означава за личните данни придобиването на Whatsapp от Facebook и как ще се отрази това на рекламата. При това става дума за ефективността на рекламата както за мобилни устройства, така и за стационарни компютри.

През май стана ясно, че социалната мрежа изрично е поискала антитръстово проучване на сделката на европейско равнище, което да се извърши от ЕК. Така Facebook иска да избегне потенциалните продължителни разследвания от страна на националните органи по конкуренция.

С придобиването на WhatsApp най-голямата в света социална мрежа среща силен отпор от редица европейски телекомуникационни компании. Те предупредиха, че услугата, като много достъпна алтернатива на SMS-ите и съобщенията с изображения, може да предостави на Facebook господстващо положение на европейския пазар за кратки съобщения.

Припомняме, че сделката за WhatsApp вече бе одобрена от Американската федерална търговска комисия (FTC) през април.

Обявената през февруари сделка, оценена на 19 млрд. долара, е най-голямото придобиване на стартираща фирма от години. Тя надминава значително придобиването на услугата за снимки Instagram от Facebook за повече от 1 млрд. долара през 2012 година. Също така е по-голяма и от придобиването на Skype от страна на Microsoft за 8,5 млрд. долара през предходната година. 

Още новини за Технологии можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: FacebookпридобиванияWhatsApp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парички отиват от един евреин който живее в щатите, до друг който живее в Украйна.Приложението не струва и 5 лева, и се прави за 10 минути. Хората които го ползват и без това са имали профили в фейса, така че за нови потребители не може да става дума..Пращат се милярди от 1 джоб в друг за секунди и се подкрепя войната между украйна и русия. А тия си лафят за конкуренция и софтуер.......
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най- сериозният проблем пред ЕК! Тази статия някаква шега ли е? Щото е закъсняла с пет месеца, днес не е 01.04.