Китайци се презапасяват с новия iPhone от Япония

Вторичният пазар във втората по големина икономика в света процъфтява
19 сеп 2014 11:37, Бойчо Попов
9
Китайци се презапасяват с новия iPhone от Япония
Снимка: Ройтерс
Купувачи от Китай, който не е сред първите пазари, на които ще започне да се продава най-новият iPhone, са сред първите на опашките в петък в Япония, за да се сдобият с новата "шестица" и нейния братовчед с голям екран, с които Apple отвърна на конкурентите си на пазара на смартфони, предава AFP.
 
Процъфтяващият вторичен пазар се разрази часове след като първите от тях са напуснали магазините с новите апарати. В континенталната част на Китай официално новият iPhone ще може да се купи по-късно.

Търговци в Хонконг съобщават, че са готови да предложат сериозна премия за всеки апарат.

„Ако става дума за 128-гигабайтовия вариант, ние ще го купим за 18 хил. хонконгски долара (2 322 щатски долара)“, казва Гари Юи, управител на магазина iGeneration. Сумата е повече от два пъти по-висока от цената на премиум апарата iPhone 6 Plus.
 
„Имам около 200 предварителни поръчки, като 60 до 70 процента от тях са от континенталната част на Китай“, казва Юи пред AFP, като добавя, че е изпратил 10 свои служители в Япония, за да донесат колкото може повече апарати. 

Той твърди, че златистата версия на 128-гигабайтовия iPhone 6 Plus е най-търсеният модел, добавяйки, че може да го препродаде за над 20 хил. хонконгски долара. 

„Ще има много малко количество от този модел, така че много хора ще дават мило и драго за него", каза той.

В Япония, където iPhone започна да се продава и без кодиране за оператор, десетки китайски купувачи се наредиха на опашки пред магазините на Apple в Токио и други големи градове.

„Сега можем да си купим незаключен с карта iPhone за същата цена, като заключен за местен японски оператор", каза Лин Уенмън, ИТ инженер, който работи в Япония.  
 
Много от китайците на опашка в Япония не са говорили нито японски, нито английски. Някои от тях, които не искат да бъдат цитирани, са заявили, че са пътували до страната само за да се сдобият с телефоните.

В Сидни, първото място в света, където започна да се предлага новият вариант на телефона на калифорнийската компания, някои купувачи също са изминали дълъг път.

Дейвид Рахими, първият, който успява да се провре през стъклените врати на главния магазин на компанията в Сидни, твърди, че е много развълнуван да има новия модел. Той и приятелката му Джасмин Джуан, която е от Калифорния, са се наредили на опашка в пет часа сутринта, само три часа преди магазинът да отвори, защото са направили предварителна поръчка.

Но други, като Джин Сик Ким от Южна Корея, са прекарали дни пред магазина, преди да отвори вратите за нетърпеливите клиенти. Ким, който е заявил пред AFP, че е дошъл от Сеул специално за тази цел, е пред магазина от неделя, като е спал отпред и се е хранил в близкия обект на McDonald's.
 
„Това е уникален телефон“, казва Ким, който е в Австралия с шестима свои приятели, чакайки и за двама модела. „Той е по-голям от предния модел“.
 
iPhone 6 е с екран от 4,7 инча, а 6 Plus – с цели 5,5 инча. 

Основният конкурент на Apple Samsung отдавна предлага апарати с големи дисплеи, а наскоро представи своя нов фаблет Galaxy Note 4.

Преди дни пък калифорнийската компания се похвали, че е получила над 4 млн. предварителни заявки за новите апарати за първите 24 часа.

Купувачите в САЩ, Австралия, Канада, Франция, Германия, Хонконг, Япония, Пуерто Рико, Сингапур и Великобритания са първите, които ще могат да купят телефоните от днес. 20 други страни ще ги последват на 26 септември. В България телефоните се очакват в началото на октомври.
 

Вижте кадри от опашките в галерията на Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за три дена са продадени 10 млн. телефона.
5
1
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Много *** маймуни. Да им имам ценностната система. Модерно им е да си правят сватби в Макдоналдс, да отидат до Япония само за да си купят първи новия модел на Айфон, и....ядат .... супа от бебе.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Епъл се произвежда в Китай.Но започват да го продават в Япония.И за да им потръгнат продажбите и се покачи цената производителят е командировал свой хора да купят 200 бройки,колкото да създадат суматоха при старта на продажбите.Забележете,че само Епъл го правят и то винаги когато изкарват на пазара нещо ново.Че остарява е вярно,но не за година ,а за два месеца най много!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що реклама за вещ, която за една година остарява!
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
iPhone се произвеждат в Китай доколкото знам
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
опорните точки на *** се губят, уж китайските телефони били по-добри , а iPhone търсят