По-твърдо от диаманта, по-евтино от керамика. Що е то?

Руски учени направиха революционен материал
22 сеп 2014 13:48,
73
По-твърдо от диаманта, по-евтино от керамика. Що е то?
Снимка: Reuters

В близко бъдеще в Русия ще започне промишленото производство на материал, който е по-твърд от диаманта, но струва колкото добрата керамика, съобщи ИТАР-ТАСС.

Учени от Технологическия институт за свръхтвърди и нови въглеродни материали от гр. Троицк ще представят сега пред експерти новото си изделие, съобщи завеждащият лаборатория на института Михаил Попов.

"Това ще е диск с диаметър и дебелина около сантиметър - разказва Попов. - Черен, много лек, с плътност от три грама на един кубичен сантиметър. И по-твърд от диаманта. Реже и надрасква всичко."

Новият материал ще даде възможност на учените да заменят техническите диаманти в инструментите за сондаж в твърди скали, за пробиване на бетон и т.н. с още по-здрави "остриета", които освен това ще могат да обработват и самите диаманти. Въпросните инструменти ще струват евтино.

Всичко това става възможно благодарение на откритието на Михаил Попов и неговите колеги, които създават преди повече от 20 години материала ултратвърд фулерит. Едва сега обаче те откриват метод за евтиното му производство, който позволява фулеритът и подобните на него материали да се използват при направата на инструменти и оборудване.

Фулеритът се получава от молекули фулерен, или "молекула С60", всяка от които представлява сфера от 60 атоми на въглерода. От фелеренов прах се получава фолерит, като се подложи на високо налягане.

Сега колективът на Технологическия институт е намерил вещество-катализатор, позволяващо процесът да стане далеч по-евтин - това е въглеродният дисулфид /CS2/.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нарича се Aggregated diamond nanorods. и е с 0.3% по-твърд от нормален диамант.Масово се произвежда от 90-та година и се ползва за покритие на всеки "диамантен" диск или "диамантена" бургия за пробиване на кранитогрес която може да си купите от железарията...
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази статия е написана с *** си...
41
2
 
10
 
! Отговори
До 50 "мужик&qu преди 9 години
Не си мужик,а си плюнка.Има ли значение какво е преживяла една страна и нейните хора?Че нали всички хора сме минали нормалното човешко развитие - и първобитно-общинния строй и робовладелския и феодалния и т.н.Едни по-бързо, други по-бавно.А талантливите хора са хора на целия свят, а не само на една страна. Няма значение какъв си бил до определено време, а КАКЪВ СИ СЕГА,КАКЪВ СЕ СТРЕМИШ ДА БЪДЕШ И НАКЪДЕ ОТИВАШ! А твоите западни клошари полека отиват на залез,защото робуват само на ЗЛАТНИЯ ТЕЛЕЦ!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ФУлеритът се получава от молекули фУлерен... От фЕлеренов прах се получава фОлерит". Как всъщност се пише названието на този материал - с "у", с "е" или с "о"?
39
2
 
11
 
! Отговори
Chemist преди 9 години
Сяровъглерод е името на съединението на български и не е катализатор а суровина за производството на фулерита. После наночастиците фулерит се агломерират до по-големи кристали под налягане.
38
36
 
12
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
До 32,Дори прословутия Кремъл е построен от италианските архитекти Аристотел Фиорованти и Алевизо Нови, ами да прочетат малко история, Петър Велики е построил Петербург след това наречен Ленинград изцяло със западноевропейски архитекти така че да спират с безкрайната възхвала великия алкохолизиран руски учен. Преди да познаят Европа по руските земи е имало само прости селяни(мужици) с кални *** и накривени *** дето освен сено друго не знаят, докато стигнат до КГБ и технологичния шпионаж.
37
1
 
5
 
! Отговори
бравос преди 9 години
Това ми харесва въпреки, че нямам пряка полза от откритието да не забравям все пак, че съм консуматор като всички останали, които биха отрекли, че са такива :)
36
1
 
6
 
! Отговори
Той диаманта и преди 9 години
без това е смного надута цена.
35
0
 
21
 
! Отговори
25г. преди 9 години
А за потресените, че това ще срине цената на диаманта ... абе вие луди ли сте? Изобщо прочетохте ли статията? Това на снимката е диамант а този елемент е черен и с цена на керамика. Това изобщо няма да повлияе на цената на диаманта :D циркония да не би да повлия на цената на диаманта? :D
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
повече от 10 материала по здрави от диамант някой се и произвеждат масово руснаците открили още един браво лошо нема
33
13
 
3
 
! Отговори
АЛА БАЛА преди 9 години
ДРЪНЦИ!!!ИСКАТ ПАРИ ДА ИМ СЕ СУБСИДИРАТ ПРОЕКТИТЕ А РЕАЛНО ДИАМАНТА СИ Е ДИАМАНТ!!!!!
32
4
 
28
 
! Отговори
25g. преди 9 години
Хайде сега крадено е, от кой откраднаха самолетите като техните най-добрите модели от години. Кое е крадено на танковете им че от 2рата световна целия свят се натиска да разбера тайната на броните им, а руснаците се гаврят като разкрият тайната. 1 месец се надпреварват кой ще изкара по-добра броня и ония пускат новия модел. То за крива девойка и правата пи*ка е крива. Ама като си тръгнал да сочиш с пръст що не споменеш американците? Дето само от българите им идват 10% от изобретенията им.
31
2
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Znam koi e maTRiala: "Kotlen kamuk" :D :D :D
30
13
 
8
 
! Отговори
2013 преди 9 години
Ако това е истина, тези пичове ще си имат проблеми с руските олигарси. Русия е на първо място по залежи на диаманти.
29
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ODESSAЧудо голямо. Хората откриват химични елементи, а някой ги събира в таблица. Дето има още поне 10 начина по които можеш да преставиш наличието на химични елементи.
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто някой има сметка да има прости хора.Простите хора се управляват по-лесно. И в миналото е било така и сега е така.Пресен пример - дадеш им парче пица и вече са готови да викат против някой, после уринират на входа на Операта.
27
0
 
17
 
! Отговори
До 34 преди 9 години
Да се изгарят библиотеки, които съдържат древни неизследвани документи, е изключително тежко престъпление спрямо цялото човечество.Талибаните разрушиха най-голямата статуя на Буда в света, но изгарянето на библиотеките е още по-страшно! Налага се изводът, че онези, които вилнеят в ИДИЛ, само парадират с името "Ислям". Но ние,като знаем малко за историята и философията на тази религия, имаме представа за мюсюлманите само от това, което слушаме по новините и от игрални филми, правени преди време.
26
10
 
12
 
! Отговори
до анонимен 32 преди 9 години
Забрави да пишеш за Менделеев откъде е откраднал таблицата за формулата на окислителя за горивото на ракетите от къде са я откраднали и само те можеха да изпращат космически спътници а тези от които беше открадната не можеха.Само пълен *** и злобар може да напише такъв *** коментар.
25
0
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 9 години
Ние малко знаем за тези неща. Така и така влизаш в този сайт, пиши по-често подобни коментари. Хората лесно приемат онзи, когото познават и разбират, престават да се страхуват от него. Как да познават истинския ислям, като няма кой да им каже нещо.Много силно впечатление ми направи изречението "Писаното слово е по-ценно от кръвта на мъченик."
24
36
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте да си кажем истината.Руските учени освен да крадат, никога нищо не са правили.Всички уж руски коли са крадени от запада. И камионите им пак. И самолетите им са крадени. И автомат Калашников е кражба от StG пушката. И танковете им са крадени технологии.Няма нито едно руско нещо което да си го е измислил сам някой руснак.И сега е така. Пак това е откраднато. То е като в приказката за лъжливото овчарче.Крадеш, крадеш, крадеш... накрая дори да измислиш нещо, всички ще викат "крадено е"