Себестойността на най-евтиния iPhone 6 е 156 евро

Apple обаче го продава за поне 700 евро в магазините
25 сеп 2014 21:53, Бойчо Попов
62
Себестойността на най-евтиния iPhone 6 е 156 евро
Снимка: Ройтерс

iPhone на Apple винаги е бил разположен във високия ценови сегмент. Такъв е и случаят с представените този месец iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

За най-евтиния iPhone 6 с 4,7-инчов дисплей и 16 GB памет трябва да бъдат дадени поне 700 евро. По-големият 6 Plus с 5,5 инчов iPhone струва със 100 евро повече, а цената на най-скъпият модел iPhone може да достигне 1000 евро.

Но какво печели Apple от всеки iPhone? IT анализаторите от IHS Technology са изчислили разходите за материалите и монтажа на новите модели смартфони. Така например себестойността на iPhone 6 с 16 GB възлиза на 156 евро, вкл. монтажа. В магазините в Германия например устройството струва 699 евро.

За 100 евро повече може да се получи новият по-голям iPhone 6 Plus с 16 GB. Apple плаща за сметка на това само 12 евро повече от сумата за по-малкия модел, или иначе казано по 168 евро. Най-скъп според анализаторите е дисплеят – 4,7-инчовата версия струва 35 евро, а 5,5-инчовата - 41 евро.

Това обаче не означава, че Apple печели по 500 евро от всеки продаден iPhone, защото в анализа не влизат разходите за софтуер, маркетинг, дизайн, лицензи и развойна дейност.  

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
tuzarya преди 9 години
Алоооо днес.бг вие икономисти нямате ли? Няма ли кой да ви каже за основно икономическо правило - за търсенето и предлагането. Най опростенческо - една стока се продава за толкова за колкото потребителя е готов да плати за нея. След като айфоните се купуват като "топъл хляб" то считам че тази цена е и ниска! Аз бих я продавал и по-скъпо!
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Омръзна ми некадърници да пишат статии колко реално струвал айфона.Всички си мислят ,че цената на телефона е само някакъв си сбор от цени на компонентите в него.Някой замислял ли се е колко пари са дадени за разработки на чипове,транспортни разходи,реклами разходи,хардуерен и софтуерен съпорт,лицензи,разрешителни и хиляди други неща ,който са неизбежно включени в цената на телефона.Но е изключвам и факта ,че Епъл си слагат също голям % добавена стойност заради тяхната търговска репутация.
42
2
 
4
 
! Отговори
омг преди 9 години
то за това като отидеш с компания на заведение е по-добре да си напишете статусите и да си чатите отколкото да си говорите, всички сте като зомбирани от тия телефони аз съм със скромно Сони от 900 лева , дето не ми струва 2000 ама има същите функии като скапания Ифон :) малко му бил по бавен процесора и какво, аз да не би да тръгна да свалям совалките на НАСА с телефона, телефона си има едно предназванечие, дали е 2000 или 20 телефона е за говорене
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези, които има се струва скъп, ще отговоря така. Колко от тях пушат по 1 кутия цигари на ден? 365x5лв. Българинът не е свикнал да дава пари за качество. Той иска да му е евтино, ако може безплатно и да е безотказно. Е няма такъв филм
40
10
 
9
 
! Отговори
do 44 преди 9 години
До Гошу: Ти някога ползвал ли си iphone. Поне не ми се налага да рестартирам преди да набера както е при samsung i nokia
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде да не са всички. Но на 99% са такива :)
38
4
 
5
 
! Отговори
Вие преди 9 години
Всички коментари до един са на коплексари. Всички !
37
0
 
8
 
! Отговори
Митьо преди 9 години
Чак има коментари дето им правят сметка на Епъл колко им е печалбата, хаха.Това е пазарната ситуация към която се стреми всяка компания, затова мисля, че е несериозно да ги обвиняваме. В крайна сметка търсенето определя предлгагането. И ако търсенето се свие от фирмата ще търсят причините за това- било то, че се огъва, проблеми в софтуера и т.н., за да го усъвършенстват. Но при положение, че има свръхтърсене ги боли дръжката на ябълката
36
0
 
18
 
! Отговори
До Сашо преди 9 години
Ще ти го обясня "образно" - едно време ДОС вървеше на Правец 16, а Windows 3.1 и 3.11 на 286 и 386.Имам предвид, че двете операционни системи iOS и Android са коренно различни, което означава, че нямат база за сравнение на ниво ресурси. Вече като удобство, интерфейс и функционалност могат да се сравняват, но това не означава, че iPhone 6 е два пъти по-бавен от Sony. 2000лв струва тук, а в САЩ е 650USD отключен.Какво спорите - има толкова много марки телефони - всеки да си купи любимия.
35
5
 
4
 
! Отговори
Лидия преди 9 години
Именно. Хейтъри и комплексари. Ама България е тяхната родеина, какво учудващо?!: Само цитирам диалог: До Анонимен"Евтин шит за ***! Новият айфон етолкова зле, че дори се огъва в джоба.. "Вярваш ли си? Виждал ли си пластмасите на"Самсунг"? -------------------------------Ами този iPhone 6 наистина се огъва, имаше толкова публикации в интернет и тв , базирани на реални факти и случаи от потребители! Супер тънък и флексибъл. Не се вълнувам от екстрите му. Аз съм фен на Сони Xperia
34
2
 
22
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
Колкото и да струва пак е пълна глупост да дадеш 1300-1400 лева за телефон. Ама гъзарията топли и през лютата зима, нали?
33
3
 
9
 
! Отговори
losho преди 9 години
това са пълни глупости. "струва 100, а ви го продават за 1000" никой не смята разходите вложени в създаването, логистика, поддръжка и т.н.Така е с всички продукти. Примерно един мерцедес, който струва 50000евро. изработката му ще струва не повече от 15000евро. БМВ ти предлагат,като екстра, пепелник за колата 400лв и т.н.ама тука само хейтъри и комплексари!
32
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СашоБрато, когато почнеш да използваш Iphone , тогава говори. От както почнах да ползвам на Apple продуктите, нито искам да се връщам към PC-то(windows) , нито към какъвто и да е друг таблет или телефон освен Iphone. Това , че неможете да си го позволите , не означава , че за нас нормалните е 2 дена работа за да си го купя!
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
все пак пазара на iPhone не е България...
30
1
 
9
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
1400 леваС за нещо което се спаружва като си го сложиш в джЕба? Ко? НЕ!Ами то моят първичен полов белег е по-малко огъваем в спаднало положение!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво 700 евра за капиталистическу *** произведен в комунистическа страна... народа тотално се е побъркал....
28
1
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Не водя разправия със теб. Колата ми има електронен ограничител до 240.Изключва се турболадера.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пичове, не произвежда в китай, сглобява се там. правете разлика
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имах фотоапарат митсубиши, снимаше без лента...
25
0
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Митцубиши. :)