Ebola.com се продава... засега за $150 хил.

US компания развива бизнес с уеб адреси, свързани с бедствия
Обновена: 15 окт 2014 16:05 | 15 окт 2014 16:03, Бойчо Попов
3
Ebola.com се продава... засега за $150 хил.
Снимка: Investor.bg

Звучи зловещо, но може би освен безвкусен това е и печеливш бизнес модел. Американската компания Blue String Ventures е специализирана в бизнеса с уеб адреси, свързани с бедствия. Базираната в Невада компания е държала тайно сайта Ebola.com в продължение на шест години. Сега Blue String Ventures предлага Ebola.com за 150 хил. долара, предава DPA.

Зад компанията стоят двама до голяма степен неизвестни бизнесмени – Джон Шулц и Крис Худ. Те са купили сайта през 2008 г. на неизвестна засега цена.

„През последните години имахме много запитвания", казва Шулц в интервю за американския телевизионен канал CNBC. Но хитрите бизнесмени са изчакали, докато темата „Ебола“ не стане наистина гореща. „Сега е точно това, което чакахме“, казват двамата. През тази година избухването на вируса се счита за най-лошото, откакто се появи епидемията през 70-те. От февруари според изчисления на Световната здравна организация от болестта са починали около 4000 души, а тенденцията е възходяща.

"Ebola.com би била прекрасен домейн за една фармацевтична компания, която работи над ваксина или лекарство за болестта“, казва Шулц. Така също и компания, която продава защитни костюми или иска да информира обществеността за болестта и рисковете от инфекция, може да бъде потенциален купувач.

Подобни сайтове вече са били купувани от фармацевтични компании: Johnson & Johnson например придобива Cancer.com и Obesity.com, а GlaxoSmithKlein си е осигурила Diabetes.com, докато Arthritis.com е собственост на Pfizer.

Blue String Ventures си е поставила за цел да придобива „общи домейн адреси, да ги разработва и продава по-късно на печалба", казва Шулц. Компанията е собственик и на домейните BirdFlu.com, Fukushima.com и PotassiumIodide.com. Последното вещество (калиев йодид) се използва като предпазно средство при радиоактивни замърсявания.

Шулц твърди, че идеята за подобен бизнес се е появила, след като е видял филма "Outbreak" ("Зараза"). В лентата първо в Африка, а след това и в САЩ, се разраства вирусът ебола. Учените се опитват трескаво да разработят ваксина. Историята напомня плашещо за днешната реалност. Въпреки това във филма в края на краищата става ясно, че военните на САЩ умишлено са разработили смъртоносния вирус като биологично оръжие.

До такъв драматичен обрат през следващите месеци вероятно няма да се стигне. Според Световната здравна организация разпространението на болестта обаче може да се ускори. В най-неблагоприятния сценарий над 20 хиляди души биха били заразени до ноември.

За Шулц това биха били добри новини. В интервюто за CNBC той подчертава, че цената може да нарасне, ако "се промени ситуацията". И без това според него исканите в момента 150 000 долара са изгодна сделка за купувача. „За една тема, която доминира световните заглавия в пресата и телевизиите, това според нас е много добра цена". Сравними адреси в интернет се продават за седемцифрени суми. „Тази година например Whisky.com е бил продаден за 3,1 милиона щатски долара", пояснява той.  

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Ебола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
кафявата златка преди 9 години
и аз продавам моя саит - тriper