Lenovo подава оферта за придобиване на BlackBerry?

Aкциите на канадския производител поскъпнаха с над 3%
Обновена: 21 окт 2014 20:01 | 21 окт 2014 18:53, Бойчо Попов
8
Lenovo подава оферта за придобиване на BlackBerry?
Снимка: Ройтерс

Акциите на канадския производител на телефони BlackBerry поскъпват с над 3%, след като се появиха нови спекулации, че Lenovo може още през тази седмица да направи предложение за закупуване на компанията.

Финансовата агенция Benzinga съобщава, че Lenovo възнамерява да предложи сума от 15 долара за акция на BlackBerry. Сумата не е никак ниска, като се предвид, че в петък акциите на компанията се търгуваха при цена от 9,49 долара.

На Nasdaq книжата на BlackBerry поскъпнаха с 3,4 на сто до 9,81 долара за брой.  

BlackBerry осъществи сериозен удар със своя нов смартфон BlackBerry Passport и акциите на компанията започнаха да растат. Може би това е причината Lenovo да е готова да увеличи своето предложение дори до 18 долара за акция, пише още Benzinga.  

Lenovo и BlackBerry заявяват пред Ройтерс, че не коментират слухове и спекулации.

Спекулации за подобна сделка се появяваха още преди около две години. Според спекулациите тогава регулационните органи на Канада не са одобрили сделката поради опасения, свързани с националната безопасност. През феврари 2012 г. канадският премиер Стивън Харпър заяви пред Ройтерс, че „би искал BlackBerry да расте като канадска компания“.

Слуховете достигнаха пика си през есента на 2013 г., когато стана ясно, че BlackBerry обмисля всички стратегически алтернативи за развитието си.

Китайският производител на компютри Lenovo в момента е особено активен в бизнеса със смартфони, а опитът с клиентите и патентното съкровище на Blackberry биха могли да са полезни. Наскоро редица мениджъри от Lenovo уклончиво заявиха пред журналисти, че „компанията постоянно се оглежда за нови опции“.

В края на януари стана ясно, че Lenovo купува Motorola Mobility от Google за 3 млрд. долара. Motorola бе подразделението в рамките на Google, което компанията закупи през 2011 г. за 12,5 милиарда долара. 

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: BlackBerryMotorolaLenovo
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Ако го направят, както и ако купят някой и друг завод в България считай, че след 20 години Европа ще ни пита за ноу-хау по доста въпроси.
5
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Защо не купят и "Правец" :)))
4
1
 
0
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
Do 4. E koi browser e nai-dobriq? Na Iphone li?Lichi si, che ne si pipal BB OS 10+ ...
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бе паспорта е хубав, напомпан флагман, ама за какво съживяване говориш, като от една година са на тезгяха?
2
0
 
10
 
! Отговори
Stelqn преди 9 години
Имам Blackberry Passport и мога да ви кажа че е уникален смартфон! Не вярвах че само с един модел ще успеят да се съживят отново! Пример за блестящ мениджмънт и креативност. Апълския iPhone 6 изглежда наистина отегчително и безвъзратно закъснял като технически данни в сравнение с BB Passport.
1
5
 
23
 
! Отговори
Социалист преди 9 години
Видните капиталисти ще попаднат в ръцете на фирма от комунистически Китай!? Класика!IBM вече знаят, че така е по-добре!