Приходите на Мтел продължават да спадат

Telekom Austria обаче отчита добри резултати за тримесечието
Обновена: 23 окт 2014 20:34 | 23 окт 2014 20:34, Бойчо Попов
24
Приходите на Мтел продължават да спадат
Снимка: Ройтерс

През първите девет месеца на годината българският мобилен оператор Мтел продължава да се сблъсква с особено предизвикателната макроикономическа среда в страната, регулаторен натиск и голяма конкуренция.

През първото деветмесечие приходите на телекома спадат със 7,9% до 276,4 млн. евро. Причината за това са преди всичко „пониженият кредитен рейтинг на страната, последван от банкова криза и провеждането на нови избори", се казва в отчета на компанията.

Спадът на приходите от своя страна води до намаление на сравнимата печалба преди данъци и такси EBITDA, която за първите девет месеца на годината се понижава с 10,5% до 113,4 милиона евро спрямо същия период на миналата година.

Клиентите на оператора намаляват с 2% на годишна база, достигайки 4,1 млн. Пазарният дял на компанията в мобилния сегмент възлиза на 37,8%, като клиентите на договор за мобилни услуги се увеличават от 78% на 79,1% спрямо третото тримесечие на миналата година, показва последният тримесечен доклад на компанията майка Telekom Austria.

Важният за индустрията показател – среден приход от абонат, в мобилния сегмент отчита спад от 4,6% до 6,2 евро, сравнено със 6,5 евро през третото тримесечие на миналата година. Средният приход от фиксирана линия обаче показва положително развитие, увеличавайки се с 8,9% до 14,4 евро в сравнение с 13,2 евро за същия период през 2013 г. 

Клиентите на мобилен интернет в Мтел са с 30,8% повече през третото тримесечие на 2014 година. Българският телеком отбелязва и увеличение от 12,4 % на броя продадени смартфони в сравнение със същия период на 2013 г. При таблетите увеличението е с 11,2%.

Telekom Austria обаче печели от последните увеличения на цените на своя роден австрийски пазар и по-ниската отстъпка за мобилните телефони. През изминалото трето тримесечие компанията повишава за първи път от години своята оперативна чиста печалба. На годишна база тя се повишава с почти 16% до 415 млн. евро, както съобщи компанията в четвъртък. С това телекомът се представи значително по-добре от очакванията на анализаторите.

Това би следвало да зарадва и мажоритарния собственик Карлос Слим, който чрез своя концерн America Movil държи около 60% от дяловете. От него и от останалите акционери компанията възнамерява да получи под формата на капиталово увеличение над 1 млрд. евро до края на годината, „ако пазарните условия не се променят драматично“. С това компанията потвърди по-ранен материал на агенция Ройтерс.

За първи път от влизането на Слим в концерна от почти две години австрийският телеком отчита ръст в оперативния бизнес. Средностатистическите приходи на мобилен клиент се увеличават до 16,9 евро – най-високото равнище от над една година.

През миналите месеци компанията, подобно на останалите конкуренти, увеличава цените за услугата си. Това става възможно заради намаляващата ценова битка заради сливането на двете по-малки компании Orange и Hutchison. Според регулатора RTR от началото на 2013 г. цените на австрийския пазар са се повишили с над 20%.

Освен това телекомът се възползва от положителен специален ефект от около 27 млн. евро заради сливането на двете дъщерни компании в Лихтенщайн. Концернът печели и от доброто пазарно развитие в Беларус, докато на други източноевропейски пазари силната конкуренция и засилената регулация се отразяват негативно на приходите. Благодарение на доброто развитие в Австрия обаче печалбата за тримесечието като цяло възлиза на 121 млн. евро след 43 млн. евро за същия период на миналата година. Анализатори очакваха доста по-малко - 68 млн. евро. Приходите скачат с 1% до 1,05 млрд. евро.

Въпреки по-доброто лятно тримесечие обаче за деветте месеца от началото на годината се отчита спад на приходите от почти 210 млн. евро. Причина за това е отписването от 400 млн. евро в България през второто тримесечие. С планираното увеличение на капитала компанията иска да набере пари за разширяване на мрежата си с LTE.  

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Стоян Бешков преди 9 години
Преди повече от 4 години се махнах от тях поради простата причина - в гранечните райони на България говоря на роуминг и правех огромни сметки. Нямаха тогава покритие но Осогово, Източните Родопи, Добруджа, Беласица. Чуждите оператори там са с покритие и се говори на роуминг, дори Крумовгвадско и Ивайловградско се хващат Турски оператори (освен Гръцките), а м-тел ги няма.....Оставих им една неплатена сметка от 55 лева,сега ме плашат със съд от наета от тях фирма и са надписали сметката до 88 лева
14
0
 
10
 
! Отговори
ДС преди 9 години
За цената на тока може да има протести, а че най-бедната страна в ЕС плаща най-скъпи GSM разговори, никой нищо не казва.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е защото са гъвкави като винкел.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ви кажа къде са проблемите на Мтел.1. Устройството за телевизията им е китайско ZTE което очевидно няма достатъчно процесорна мощ да работи. Софтуера им е грозен и бъгъв2.Липса на добри оферти за телефони. Единствено зареждат Samsung Nokia и по известните марки. Вижте един vodafone какво прави в Англия. Взима няколко китайски модела ребрандира ги и ги продава на изключително изгодни цени. Вие сте закостенели от всякъде3.Loop, изгонихте поне 20 хил. с отебаването на програмата.
11
0
 
7
 
! Отговори
Да преди 9 години
Да падат, да направят анкета ако смеят колко хора са доволни от обслужжването им............АЗ НЕСЪМ скъсаха ми нервите и ме оставиха с месесеци без телефон в чужбина. Отвратително обслужване от кифли
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааа мтел са измамници, надписаха предпоследната ми сметка. Още ще им падне печалбата като правят така.
9
0
 
14
 
! Отговори
do 10 преди 9 години
Не само в Македония. В ГЕрмания плащам в момента 17 евро / 34 лева. имам 500МБ интернет на висока скосорт,неограничени минути ,3000 СМС и си взех Сони ХPeria ZL за 1 евро!!!! и това става миналата година когато телефона струваше още 440 евро! само при нас в БГ е така
8
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 9 години
IPTV телевизията им е под всякаква. Бавно устройство и доста стеснен пакет от канали с архив назад във времето. Това е причината аз да съм във Виваком.... аааа, преди 10-ина години се отказах от мобилния си телефон в Мтел, лъжеха.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 666 денара (около 22лева) в Македония получаваш неограничени разговори към всичките им оператори, неограничени СМС и 6GB мобилен интернет на пълна скорост! Операторът се казва Vip, а тарифата VIP666.А тука: любим номер, петима приятели, бизнес абонати, интернет 100МБ, 0,29лв./мин.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината явно е една,Мтел е капка в морето,кой е третият производител в света на синтетични наркотици?АU
5
5
 
11
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
споко, тъкмо им станах клиент - сега ще увеличат печалбата :)
4
1
 
34
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Това са пладнешки хайдуети, но не са австрийците причината за всенародната "любов". Естествено нашите се *** и не е лошо да се поизчистят Авгиевите обори!
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A водaфон прaви договор който клиентa нямa никaкви прaвa освем дa плaщa зa нестореното
2
2
 
60
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Тия и Apple да поемат ще ги фалират и всичките фенове на бранда ще се ориентират към друга фирма ... нямам думи как може Ментел да вземе страхотен доставчик като Мегалан и да му скапе качеството и услугите ! Да вземеш ферари и да го направиш на трабант Only in Mtel !
1
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Легaлизирaни бaндити