Бил Гейтс продаде още 20 млн. акции на Microsoft

Въпреки това портфолиото му с акции е по-скъпо от последния път, когато продаде ценни книжа
13 ное 2014 19:57, Бойчо Попов
7
Бил Гейтс продаде още 20 млн. акции на Microsoft
Снимка: архив Ройтерс

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е продал в късния октомври 20 млн. акции на компанията, но благодарение на ръста на пазара като цяло и на цената на акциите за последните три месеца портфолиото му остава по-скъпо, отколкото последния път, когато e продал акции, показват документи от борсовия регулатор, цитирани от ComputerWorld.

В края на миналия месец (от 27-ми до 31-ви октомври) Гейтс е продал около 20 млн. акции на Microsoft при цена в диапазона 42,92 - 45,76 долара за една акция. По този начин общата сума на продадените акции е достигнала 925 млн. долара, става ясно от документите на американската Комисия за ценни книжа и борси на САЩ (Securities and Exchange Commission – SEC).

В края на тази последна разпродажба Гейтс е имал 278 млн. акции на стойност около 13,6 млрд. долара при цени на акциите при затварянето на сесията на 10-ти ноември. Когато Гейтс продаде акции за последно в началото на август, остатъчното му портфолио от 298 млн. акции бе оценено на около 12,9 млрд. долара.

Само за три месеца цената на акциите на Microsoft се повиши с 12,7%.

Всяка година основателят на Microsoft продава по около 80 млн. акции на концерна и дарява получените средства за благотворителност. Ако задържи това темпо на продажби, бившият изпълнителен директор на компанията ще се избави от тези книжа до 4 години.

През април 2014 г. също бившият директор на компанията Стив Балмър измести Гейтс от позицията му на най-голям акционер на Microsoft. Балмър е собственик на 333 млн. акции на Microsoft с обща стойност 16,3 милиарда долара.

През февруари Балмър подаде оставка след 14 години в топ мениджмънта на групата. Същевременно Гейтс напусна поста на председател на Управителния съвет. Той се посвещава от известно време на борбата срещу болестите. За тази цел заедно със съпругата си той създаде фондацията Bill & Melinda Gates, в която вложи голяма част от богатството си. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: MicrosoftБил Гейтс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе кифльовци! Не сте направили нищо в скапаният си мизерен живот за някого а този човек дава милиарди за кауза, в пъти по-добра от вашето балканско съществуване без особен смисъл. Плюете *** ама се чудя, дали всъщност сте по-добри от тях....
5
4
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
фондацията не е за благотворителност а за да не плаща данъци !
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Споко 2милиарда са..Въпреки парите, които раздава всяка година той става и по-богат всяка година.
3
0
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Последовател е на Новото учение.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чичо Били е герой,в зелено продължава да омайва той
1
0
 
8
 
! Отговори
Много Знайко преди 9 години
Доколкото знам тоя е последовател на някаква философия деро се борят срещу пренаселването на земята