Газови струи от кометата може да преместят на слънце "Филе"

Само така могат да се заредят батериите му
18 ное 2014 10:32,
12
Газови струи от кометата може да преместят на слънце "Филе"
Снимка: БТА, архив

Газови струи от вътрешността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко", на която кацна роботът "Филe", могат да избутат спящия апарат от падината, в която е попаднал, и да го изкарат на слънце, съобщава Ройтерс.

Още по темата
По този начин модулът ще може отново да зареди слънчевите си батерии и приключенията му в космоса ще продължат. Асошиейтед прес изтъква, че учените от Европейската космическа агенция /ЕКА/ са уверени, че през пролетта, когато слънчевите лъчи ще огреят по-обилно кометата "Чурюмов-Герасименко", "Филe" ще се пробуди от принудителния си сън.

Тогава слънчевите панели ще заредят изтощените акумулатори на апарата и той ще може да продължи мисията си. Така "Филe" ще може да навлезе във втората фаза на научната си програма.

Агенциите припомнят, че след като попадна в сенчеста зона, роботът изтощи захранването си. "Ние сме уверени, че на даден етап "Филe" ще се пробуди и ние ще установим контакт с него", заяви ръководителят на мисията по кацането Щефан Уламек. Това най-вероятно ще стане през пролетта, когато кометата ще се приближи повече до Слънцето. Нужни са само няколко дни огряване на слънчевия панел на "Филe", за да се заредят акумулаторите му и той отново да започне да събира научни данни.

"Сенчестата позиция" на Филe дори може да се окаже предимство, преценяват учените. Защитен от силните слънчеви лъчи, апаратът може да се съхрани по-дълго време на перихелия на кометата - най-голямото й приближаване до Слънцето, предвидено през месец август.

Но преди да бъдат сигурни дали роботът с размерите на пералня ще може да възобнови работата си, специалистите ще трябва да установят къде точно се намира "Филe" върху 4-километровото ядро на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко". Нови снимки, публикувани в понеделник, дават доста добри следи за кацането на робота. След двата си отскока той се установи в плитък кратер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: филеапараткомета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисията е провалена.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисията на Филе си е един полууспех. Издъниха се в самия и край, но историята помни и много по-тежки случаи. Фобос-Грунт вместо да изследва спътника на Марс Фобос изследва дъното на Тихи океан.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви гений са се събрали тук да си драскат по цял ден и да плюят по всичко......да Ви питам аз като сте толкова умни и компетентни какво правите тук .... поредните хейтъри и безделници
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да го бяхте пратили вие бе астрофизици.
5
26
 
3
 
! Отговори
жеко преди 9 години
изхарчиха милиарди и 10 години за да пратят някакъв апарат на някаква комета за да направи 5 снимки ... по арогантно харчене на пари,време и работа не бях виждал
4
1
 
16
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
Това да не ти е компютърна игра, че да спускаш сондата с джойстик! Голем гений ще да си.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не друго, то пералнята "Филе" ще изпере бельото на Чурюмов-Герасименко.
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пожелавам им Филе да си зареди батериите пролетта, въпреки че аз не съм такъв оптимист като шефовете от европейската космическа агенция. 7 часа спускахте апарата върху кометата и то чрез наблюдение от Земята къде ще кацне, и накрая го забучихте в пропастта.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сицилианците как не са усетили, че там има толкоз многу жилязу, може да падне здраво космическо бране!