Мобилните мрежи в цифри

До 2020 г. 90% от населението по света на възраст над 6 г. ще имат мобилен телефон
18 ное 2014 15:44, Бойчо Попов
4
Мобилните мрежи в цифри
Снимка: архив Ройтерс

Въпреки че в много държави вече има повече свързани мобилни телефони, отколкото е броят на населението им, тези устройства ще продължат завоевателния си поход с неотслабваща сила и през идните години.

„До 2020 г. 90% от населението по света на възраст над шест години ще имат мобилен телефон“, се казва в новия Mobility Report на Ericsson. Най-големият в света производител на мрежово оборудване редовно отчита световните тенденции на пазара на мобилни услуги.

Според доклада в момента има 6,9 млрд. абонаменти за мобилни телефони по целия свят, а след шест години вече ще са 9,5 млрд. Само в Китай за това време ще бъдат осъществени 450 млн. нови договора за мобилна телефония. Днес в страната има около 1,3 млрд. действащи мобилни телефони. В Северна Америка този брой е 370 млн., в Африка става въпрос за 880 млн. работещи апарата, а в Западна Европа – 535 млн..

Нито една друга технология не достига до толкова много хора за толкова кратко време. В действителност много хора вече използват повече от една мобилна връзка, например защото едното устройство е с личен номер, а другото се използва професионално, или защото освен със смартфона потребителят иска да влиза в мрежата и с таблет.

Така например в Централна и Източна Европа навлизането на мобилните телефони възлиза на 145% и е най-високото в света. Там на всеки 100 жители се падат по 145 мобилни телефона. В Западна Европа пенетрацията е от 127%. Глобалното проникване възлиза на 95%. Според авторите на доклада в момента има 6,9 млрд. мобилни връзки в света, но реално ги използват само 4,6 млрд. души.

Тъй като много потребители, преди всичко в Азия, Близкия Изток и Африка, сменят своите традиционни телефони със смартфони, ръстът на този продуктов сегмент ще е особено силен. От 2,7 млрд. броя днес той ще нарасне до 8,4 млрд. броя до 2020 г. Но и в това отношение има сериозни регионални различния. Така например след шест години в Европа 95% от всички договори за мобилна телефония ще се падат на смартфоните, докато в Близкия Изток този дял ще е само 55%.

В Европа според доклада в края на годината ще има 475 млн. действащи смартфона. Броят им нараства с десет процента годишно. В страни като Великобритания и Швеция вече повече домакинства, които разполагат с поне един смартфон, отколкото тези, които имат компютри. Бързо се увеличава и използването на таблети. Пазарът бе създаден едва през 2010 г. при представянето на iPad. През 2012 г. вече 18% от всички домакинства в Европа имат такова устройство. В края на годината почти всяко второ европейско семейство ще има таблет.

Днес 65 до 70% от всички продавани телефони са смартфони, с които може да се ползва мобилен интернет. Почти четири на всеки десет мобилни връзки сега се падат на смартфони. През последното тримесечие в Африка е имало 26 млн. нови потребители на смартфони, а в Западна Европа – само 3 млн. Тази разлика обаче се дължи на сравнително ниското пазарно навлизане от 77% за Африка спрямо почти 130% за Западна Европа.

Но не само броят на мобилните устройства расте силно. И обемът на данните, който те ползват, се увеличава стремглаво. Експертите вече говорят за „цунами от данни“. За съставянето на своя Mobility Report Ericsson наблюдава развитието в повече от 100 мрежи от най-големите региони на света. Според него потреблението на данни скача значително.

До края на годината потреблението на данни в мобилните мрежи ще се увеличи с 60%. Средностатистическият потребител на смартфони в Европа потребява в рамките на месеца си по 1,2 гигабайта, а след шест години този обем ще стигне 4,6 гигабайта. Средностатистическото потребление за света е под този обем. Ако в края на миналата година средномесечно са се ползвали около 700 мегабайта, то през 2020 г. обемът в световен мащаб ще е от 3,5 мегабайта. При таблетите обемът ще е в размер на дори 7,6 гигабайта.

Като цяло потреблението на данни ще се увеличи осемкратно за периода между 2014 и 2020 г. „Отговорни“ за увеличението са новите мобилни телефони и нарастващото потребление на видео съдържание от потребителите. Дори и днес обмяната на видео съдържание в световен мащаб прави около 45 на сто от обема на данните. През следващите шест години според проучването този дял ще се повиши до 55 процента.

Потреблението само на видео ще се увеличи десетократно за същия период. И сега, според региона, 40 до 60% от цялото пренесено видео съдържание се пада на YouTube. В САЩ седем от десет потребителя на смартфони гледат видеа от YouTube на устройствата си, 15% гледат съдържание от услугата за стрийминг Netflix. Повечето правят това у дома с помощта на WLAN мрежи. Но все пак 20% от трансфера на YouTube от средно 329 минути на месец и 30% от този на Netflix (413 минути месечно) се случват чрез мобилните мрежи.

Още новини за Технологии можете да прочетете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България има под 3.5 мил мобилисти
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те ще имат И ЕДНО ГОЛЯМО ЕЛ. МАГНИТНО ОБЛЪЧВАНЕ от порядъка на 1,9 GHz и отделно облъчването от самите GSM, които до тогава ще са почти всички с процесори, които ще имат и по-големи честоти. Ще стават все по-лъскави и с повече екстри, ще примамват особено младите, които вече ги виждаме как привикнаха и НЕ МОГАТ БЕЗ ТЯХ, компютри и интернет ии др. Това пристрастяване все повече ще ги дърпа към ЧИПИЗАЦИЯТА и те ще яприемат без проблем. И после ....!? После са роби и тогава ще плаче майката!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В Западна Европа пенетрацията е от 127%. Глобалното проникване възлиза на 95%."Важното е, проникването да не е отзад.