Ще раздели ли ЕП Google?

Идеята е системите за търсене на компанията да се отделени от търговските операции
24 ное 2014 21:24, Елена Кирилова
0
Ще раздели ли ЕП Google?
Снимка: архив Ройтерс

Предложението на Европейския парламент за разделянето на Google може да изпрати ясно послание, докато регулаторите от Европейския съюз (ЕС) преразглеждат възможностите за споразумение със собственика най-голямата търсачка в света, пише Bloomberg.

Google, която вече се бори с проблеми, свързани с неприкосновеността на личния живот и защитата на конкуренцията, рискува да се сблъска с нови главоболия, тъй като някои депутати се опитват да открият успешен начин за атака, така че да разделят на две компанията. Идеята е търговските услуги да бъдат разделени от системите за търсене.

„Съществуват въпроси относно това дали разделянето на Google наистина ще се случи“, коментира Грег Стерлинг, вицепрезидент по стратегиите в Local Search Association.

Въпреки че парламентът няма правомощията да принуди регулаторите да предприемат законодателни действия, той може да окаже влияние върху решението на ЕК.

Атакуването на Google може да бъде по-трудно за парламента, отколкото бонус правилата, твърдят адвокати. Причината е, че на събранието в Брюксел, Франция има по-малко правомощия в областта на конкуренцията.

Google, която разполага с повече от 90% дял на пазара на търсачките в много европейски страни, е атакувана от група депутати, които твърдят, че Комисията трябва да преразгледа законодателството, ако не може да приключи дългото антитръстово разследване на компанията.
Според проект за решение за гласуване на 26-и ноември "разделянето на търсачките от другите търговски услуги“ не споменава конкретно Google.

Антитръстовото разследване на ЕК е по обвинения, че Google промотира собствените си услуги пред тези на конкурентите си.

Опитът на парламента да повлияе на юридическото разследване е „антитръстов популизъм“, твърди Никола Пети, професор по право в Университета в Лиеж в Белгия.

Развръзката все още не се вижда, тъй като ЕС отлага плановете за разрешаване на случая на фона на критиките от страна на конкурентите на Google. Говорителят на компанията обаче отказва да коментира предложенията за решения от страна на депутатите.

Същевременно търпението на политиците по отношение на Google започна да намалява тази година. Германските и френските законодатели изразиха загрижеността си за контрола на пазара на търсачките.

Google е критикувана и от някои регулатори за това как отговаря на запитванията на ЕС във връзка с „правото да бъдеш забравен“.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари