Xiaomi преосмисли смелите си планове за развитие

Компанията реши да заложи на експанзия на по-малък брой пазари
Обновена: 25 ное 2014 20:36 | 25 ное 2014 20:36, Елена Кирилова
11
Xiaomi преосмисли смелите си планове за развитие
Снимка: архив Ройтерс

Китайският производител на смартфони Xiaomi сякаш открива, че не може да продължи растежа си, съобразявайки се само със своите дръзки планове, за които вярва, че ще го отведат до върха.

Вместо да разшири дейността си на 10 нови пазара тази година, компанията ще започне работа само на пет, предава Bloomberg.

Това означава, че потребителите в Бразилия, Русия, Тайланд, Мексико и Турция ще трябва да почакат по-дълго. Фирмата реши да се фокусира върху пазарите, на които вече оперира, като Индия и Индонезия, което ще доведе до забавяне на растежа на третия най-голям производител на смартфони след Samsung Electronics и Apple.

През последните два месеца базираната в Пекин Xiaomi трябваше да организира специални чартърни полети на четири пъти, за да извърши редовните си доставки до Индия. Въпреки че компанията обикновено разчита на търговски полети за доставките си, тя невинаги успява да отговори на търсенето.

Стратегията на Xiaomi е да произвежда смартфони в някои от по-големите страни, в които иска да разширява бизнеса си. Компанията вече води преговори с производителя на електроника Foxconn Technology Group, твърди Хюго Бара, вицепрезидент, отговарящ за глобалните операции на Xiaomi. По думите му производството в Индия вероятно ще започне в рамките на година или две, докато това в Бразилия може да стартира по-рано.

Новините за забавянето на експанзията се появяват по-малко от седмица, след като изпълнителният директор Лей Джун заяви на Световната интернет конференция в Китай, че четиригодишната компания може да стане лидер на пазара на смартфони през следващите пет до 10 години. Ясно е, че това няма да бъде лесно.

Отделянето на време за създаването на необходимото производство на място ще позволи на Xiomi да обслужва клиентите си по-добре в дългосрочен план, категоричен е Бара.

"Ние трябва да създаваме по-добри и по-добри продукти, за да се уверим, че те са обект на внимание на всеки пазар и се продават на най-добрата цена", коментира той.

Същевременно Xiaomi не притежава производствени предприятия и разчита главно на външни компании, включително на Foxconn и Iventex за изграждането на нейните смартфони.

Въпреки че Xiaomi трябва да отложи за известно време плановете за разширяване на бизнеса си на някои пазари, Индия ще бъде "фокус" на компанията за години напред, посочва Бара. Компанията е продала повече от половин милион от своите евтини смартфони в страната, откакто започна експанзията си на този пазар през юли.

Xiaomi, което на китайски означава „просо“, е основана през 2010 г., с идеята да произвежда софтуер за мобилни устройства, работещи с операционната система Android на Google. Компанията представи своя първи смартфон в Китай през следващата година.

Производителят успява да увеличи над три пъти глобалните доставки на смартфони до 17,3 милиона единици през третото тримесечие, спрямо 5,6 милиона година по-рано, съобщи IDC съобщи на 29 октомври. Така пазарният ѝ дял нараства повече от два пъти до 5,3% от 2,1%, заяви пазарният изследовател.

Това нарежда Xiaomi сред ТОП 3 на световните производители зад базирания в Южна Корея Samsung и Apple в Купертино, Калифорния. 

Още новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: пазар на смартфониXiaomi
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Брей преди 9 години
До ПопаПич, аз това със следенето и губенето го имам от 4 години ! Не са измислили топлта вода китайците, сори. Ама това ако ти е довода за як телефон то кажи кой Айфон, Нокия или Самсуннг го нямат ?! Айде сиктер - в един гьол играеме и дрехите си знаеме. Не ме убеждавай само, че китайското е най-добро, че става смешно. Сигурно и Грей Уол е перфектната кола, нали?
5
3
 
4
 
! Отговори
Попа преди 9 години
Абе пишете без да знаете ей така, като на селска седянка. Имал съм всякакви телефони, от както взех xiaomi не искам да погледна нито samsung нита айфоня...Поддържа двойно повече сателити(заедно с руските), връзка с GPS за 2-3 секунди, адски бърз, с най-добрата операционна система за аднроид MIUI. Губя го няколко пъти вече и го намирам през интернет, от където при кражба мога да го убия ако искам за 2 секунди. Не е със стъклен дисплей и не става на сол, като го изпуснеш и се вижда супер.
4
2
 
5
 
! Отговори
Брат Вурст преди 9 години
17.3 милиона за 3 месеца! Който държи пазара в Китай и Индия ще бъде номер 1.
3
3
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Аз имах 5S допреди месец. Имах го повече от половин година и упорито се опитвах да се убедя, че това е телефонът. Преди месец го смених за Андроид базиран телефон. Не ме разбирай погрешно, хубав телефон е, но на мен просто не ми пасна.
2
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4 ти... Вижда се, че си далеч от Ейпл доста. Това, че си държал айфон 4s или си имал някога 3g не 2 ра, не 3та, а 5 та ръка не означава, че си имал и че си ползвал Ейпл братле.
1
5
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Апъл се произвеждат в китай... за другите не знам , но и те вероятно. Леново за последните 4 години е единствената компания която увеличава пазарния си дял и печалбите си. Лаптопите им са едни от най - качествените за ниската си цена която предлагат. Купувай си Апъл(произведен в Китай) на който частите му струват $500, а ти го купуваш за $1000 заради логото. Промит мозък дето говори наизуст.