Доставките на смартфони ще достигнат рекорд през 2014 г.

Очаква се индустрията да достигне обем от 300 млрд. долара
27 ное 2014 20:44, Бойчо Попов
12
Доставките на смартфони ще достигнат рекорд през 2014 г.
Снимка: архив Ройтерс

Въпреки намаляващите средни продажни цени (average selling prices, ASP) и признаците на насищане на пазарите в развитите пазари, доставките на смартфони очевидно ще достигнат рекордно равнище през 2014 г.

Индустрията на смартфоните ще достигне обем от 300 млрд. долара през тази година, в сравнение с приходите от продажби от 280 млрд. долара през 2013 г., става ясно от анализ на Counterpoint Research, цитиран от CNBC. Тези данни отразяват приходите от доставките на производител, като Apple или Samsung, до първата точка в канала за дистрибуция, като например даден оператор на мобилна мрежа.

„Трябва да благодарим на Apple за новия рекорд“, казва Нейл Шах, директор на изследванията в Counterpoint Research.

Само Apple ще допринесе с близо една трета за приходите на смартфон индустрията през тази година благодарение на огромния успех на най-новите модели - iPhone 6 и iPhone 6 Plus, чиито продажби започнаха през септември. Концернът освен това успя да разшири своя канал за продажби в САЩ, Европа и Япония.

В рамките само на две седмици от старта на продажбите серията iPhone 6 генерира повече от трикратно по-високи приходи от общите приходи на производителя Xiaomi за цялото трето тримесечие, казва Шах.

Базираната в Купертино американска компания възнамерява през тази година да премине за първи път границата от приходи от 100 млрд. долара от продажби на iPhone. Такива приходи досега не е постигал нито един производител на мобилни телефони.

И докато средните продажни цени намаляват, силната търговска марка на Apple позволява на компанията да запази ценовата си сила, с която компенсира спада в индустрията като цяло.

Средната продажна цена на Apple остава на ниво от около 605 долара през третото тримесечие, в което пусна за продажба новите устройства, което е ръст спрямо цената от 560 долара за предишните три месеца, показват данните на Counterpoint. Този тренд се дължи отчасти на iPhone 6 Plus, първият фаблет на компанията, чиято цена е доста над тази за „по-малкия му братовчед“.

В глобален аспект ASP за смартфоните е на ниво от 238 долара спрямо 271 долара през 2013 г., става ясно от данните на Counterpoint.

„Докато пазарът се насища, средната продажна цена върви надолу, защото цените на компонентите също се понижават," казва Нейл Шах.

Въпреки насрещните ветрове, срещу които е изправен секторът, експертът очаква през следващата година обемът на пазара да се увеличи до 320 млрд. долара. И причината за това според него няма да е само в Apple.

Повишеното търсене на развиващите се пазари като Индия, Бразилия и Индонезия, също ще спомогне за увеличаване на доставките, смята експертът.

Докато средната продажна цена на смартфоните в тези страни остава ниска, те ще компенсират това с обема продажби, отбелязва той.

Очаква се доставките на смартфони да достигнат 1,5 милиарда броя през следващата година, в сравнение с около 1,3 милиарда броя за тази година, показват още данните на Counterpoint.

Всичко за пазара на смартфони можете да прочетете в Investor.bg! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: appleпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
ме преди 9 години
iphone, и nokia и Motorola са трите производители на телефони които ни пържат мозъците. Радиацията (SAR value) която моделите на тези три марки и особено iphone e ужасно висока. За сравнени е давам Самсунг с2 ( SAR value 0.22) а iPhone 4s (SAR value 1.38) допостимата стойност на SAR преди да почне да ни вреди в Европа е 1.6 така че си помислете отново как любимият ви iPhone ви пържи мозъка всекидневно а ние се лъжем по платени статии.
6
3
 
1
 
! Отговори
рфф преди 9 години
Проблемът със смартфоните е, че нямаш истински голям дисплей, примерно с холография - това ги спъва и това винаги ще е проблем ако не го решат.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Накой спомена по-долу, че мирише на платена статия. Аз съм съгласен. Това е отговора на абълката, срещу изказването на шефа на Сяоми, че щели да ги изпреварят по продажби. Вижда се, ясно сравнението между епъл и Сяоми. :-) Ама и нашите медии, като става дума за епъл, препечечатват, но ако трябва да споменат някоя българска фирма, крият името като партизани. :-(
4
4
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Абе преди имаше талефони за прости сас числа бе,натискаш копчето с числото и готово пък сега унуката ми даде старият и талефон и нема нищо на него-картинки шарени ама онуй табло с числата никакво го нема и за сичко требе мажеш с пръстат отгоре ама то тай са омаза,че сега нищо са не види абе давам и го си го зима и си зимам моят старият дето за сяко нящо копче си има пък таз играчка кой я иска да зима си маже колкоз си ще
3
3
 
4
 
! Отговори
лос преди 9 години
Едно време си мислех,че Нокиа е номер 1 телефон и никога няма да си купя друга марка,да ама не сега имам Самсунг
2
1
 
7
 
! Отговори
LOTO преди 9 години
Ми щот' са номер едно, те затова. А след 3-4 годинки нищо чудно да отидат там, където отиде най-най-върхът на сладоледа до преди месеци - Нокиа.
1
4
 
12
 
! Отговори
ТОТО преди 9 години
Тази статия ми мирише за е палтена от Apple, само тяхното име се вижда, възхвала колко били номер 1.Що така, другари?