Над 50 млн. долара дарения е събрала Wikipedia за година

Онлайн енциклопедия засега остава безплатна и без реклами
Обновена: 16 дек 2014 19:41 | 16 дек 2014 19:32,
8
Над 50 млн. долара дарения е събрала Wikipedia за година
Снимка: архив Ройтерс

Ако сте посетили онлайн енциклопедията Wikipedia напоследък, а вероятно сте го направили, вие сте видели големия банер, молещ за вашата помощ. Wikipedia се нуждае от средства, за да продължи да съществува в сегашния си формат без дразнещи реклами.

През последните няколко години сдружението с нестопанска цел Wikimedia Foundation, която стои зад проектите Wikipedia и другите уеб сайтове, е започнала кампания за събиране на средства. Фондацията ги използва, за да поддържа набора от уеб сайтове и услуги, сред които Wikipedia, Wiktionary (речник), Wikiquote (сайт с цитати) и още над 15 други проекта.

Фондацията може да се похвали с известен успех. Между 1 юли 2013 г. и 30 юни 2014 г. Wikipedia е получила 52,5 млн. долара от дарения и вноски спрямо едва 15 млн. долара през 2010 г.

Някои хора могат да попитат – за какво са нужни тези пари? В крайна сметка, съдържанието на сайта се генерира от хилядите потребители, на които не се плаща за работата им. Това, което хората забравят, е че поддържането на уеб сайт с размерите на Wikipedia струва много пари.

През октомври 2014 г. 460 млн. души са посетили поне един от уеб сайтовете на Wikimedia и това е без да броим посещенията от мобилни телефони, таблети и други устройства. Инфраструктурата и персоналът, нужни за да се достави съдържание на половин милиард души, не трябва да бъдат подценявани. Фактът, че Wikipedia все още се издържа основно с дарения е забележителен и показва колко е оценявана от хората по цял свят най-голямата безплатна енциклопедия.

Ако и вие използвате Wikipedia, за да търсите информация или просто за да докажете на някой приятел, че греши, можете да дарите някаква сума. Така най-голямата енциклопедия в света ще може да остане безплатна и без досадни реклами. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Wikipedia
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Рубин преди 9 години
Спрях да пиша статии в Уикипедия и да редактирам неграмотните писания на някои автори. Разбрах, че няма смисъл. Беге Уикипедията предлага една груба, долнопробна политизация и манипулация на информацията, пропаганда, дори когато става въпрос за технически статии. Може би затова беге Уикипедията е най-мизерната от всички Уикипедии. На други езици ще намерите пълна и подробна информация по всеки въпрос, а в нашата само по 3-4 реда. Най-често недостоверна, спекулативна и манипулативна "информация".
5
1
 
6
 
! Отговори
Рубин преди 9 години
...написах много подробна биография на световноизвестния кардиохирург професор Кристиан Барнард, извършил първата в света трансплантация на човешко сърце в 1967 г в Кейптаун, ЮАР. И още много други статии и редакции на грубия неграмотен стил на някои автори на статии. Това не беше оценено от *** и администраторите на българската Уикипедия. Те са превърнали българския раздел в един политически сайт. В който се хулят определени държави и политици. Дори когато статията е за техника.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...цели 20 дни преди официално обявения ден на гибелта му. Което беше една безобразна лъжа и клевета, гавра над паметта на пъвия космонавт в историята на човечеството. Два пъти редактирах лъжливия текст и два пъти той беше връщан от добре подкованите политически модератори. Нкрая се скйарахме и ме изгониха. Аз написах едни от най-добрите статии в рздел Космонавтика: за полетите на Аполо-12 и 14, За първия Юес сателит Експлорър, редактирах и изгладих стила на статиите за сондите Пионер и Вояджър.
3
3
 
4
 
! Отговори
Рубин преди 9 години
Преди 2-3 години бях изгонен от Уикипедия. Тъй като се опитах да редактирам лъжливи, груби, спекулативни и антируски статии в раздел Космонавтика. Написах обширна биография на Юрий гагарин,а някой си инж. Антон Лефтеров-Edal допълни като кръпка към статията ми, че Гагарин загинал уж на борда на съветската безпилотна станция обиколила Луната и разбила се над Екватора при завръщането. Тоест Гагарин загинал не в самолетната катастрофа на 27.03.1968 г, а при завръщането от полет около Луната цели
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и къде да пратим sms
1
2
 
19
 
! Отговори
Discovery преди 9 години
Миналата година пратих 50лв... това е сайт без който не може. Уникален, приятен и разбира се без ш*баните реклами. Дано да просъществува дълго дълго, такъв какъвто е :)