IBM обяви, че е имала тежка година

Новият бизнес модел на компанията все още не се отплаща
21 яну 2015 14:36, Елена Кирилова
2
IBM обяви, че е имала тежка година
Снимка: архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) заяви, че е имала тежка година с допълнително понижение на тримесечната печалба и приходите, което е сигнал, че новият ѝ бизнес модел не се отплаща бързо, пише Wall Street Journal.

Технологичният гигант обяви, че намалява прогнозата за печалбата си. IBM очаква тя да достигне 15,75 до 16,50 долара за акция, което е под очакваните от WSJ 16,51 долара за акция.

IBM отчете печалба в размер на 5,48 млрд. долара, или 5,51 долара за акция. За сравнение преди година печалбата ѝ беше 6,19 млрд. долара, или 5,73 долара за акция. Общият размер на приходите пък спада до 24,11 млрд. долара от 27,39 млрд. долара година по-рано.

Главният изпълнителен директор на IBM Вирджиния Ромети се опитва да фокусира бизнеса върху инвестиции, които нарича „стратегически императиви“. Те включват такива в облачни услуги, технологични анализи, сигурност и бизнес, свързан със социални мрежи и мобилни устройства. През 2014 г. IBM е инвестирала 25 млрд. долара.

„През 2014 г. направихме огромен прогрес“, заяви главният финансов директор на IBM Мартин Шрьотер.

Но компанията е изправена пред изпитания, които засягат всички останали операции - най-вече повишаването на стойността на долара спрямо чуждестранните валути и намаляването на приходите в чужбина.

Шрьотер твърди, че в дългосрочен план компанията очаква приходите ѝ да започнат да нарастват с едноцифрени проценти. Но по думите му приходите няма да растат през 2015 г., най-вече заради валутните колебания.

Нетната печалба на IBM за четвъртото фискално тримесечие спадна с 11%. Нетните приходи пък намаляха с 12%, насочвайки се към предоставянето на услуги и към софтуерните предложения.

Компанията, станала известна с големите си мейнфрейм системи, постепенно намалява зависимостта си от хардуера. В момента тя се сблъсква с голям натиск към хардуерния ѝ бизнес. Продажбиете на сървъри, базирани на технологията на IBM, както и на мейнфрейм системите, отчитат спад, тъй като потребителите очакват новите модели.

Приходите от системите Power намаляха с 13 на сто през четвъртото фискално тримесечие, докато тези от мейнфрейм – с 26%.

Приходите от софтуер същевременно страдат от фактори като спада в приходите от операционните системи, които бяха продадени като част от бизнеса със сървъри. Като цяло през тримесечието приходите от софтуер спадат с 6,9% до 7,58 млрд. долара. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Е, нека клиентите си очакват новите модели сървъри, нищо че IBM продаде този бизнес на Lenovo още в началото на миналата година.

Спонсорирани публикации