Челябинският метеорит е увеличил теглото си

Фрагментът е с 32 кг по-тежък от измереното през ноември
26 яну 2015 18:23,
36
Челябинският метеорит е увеличил теглото си
Снимка: Reuters, архив

Сътрудници на Челябинския краеведчески музей днес отново са измерили масата на най-големия фрагмент от Челябинския метеорит, предаде ТАСС.

"Въпросният фрагмент, който е включен в постоянната експозиция на музея, тежи 505 кг", заяви неговият заместник директор по научните изследвания Николай Антилин. Следователно масата му е с 32 кг по-голяма в сравнение с данните от прецизното гравиметрично измерване, извършено през ноември м.г. от учени от Института по геофизика към Уралското отделение на Руската академия на науките. Тогава уредите показаха, че масата му е 473 кг.

"При новото измерване бе ползвана изключително прецизна електронна везна с товароподемност 1 тон. Всъщност са получени данни от три измервания", поясни Антилин.

За пръв път масата на небесното тяло бе измерена веднага след изваждането му от езерото Чебаркул. Тогава измерването бе извършено от неспециалисти, които заключиха, че масата му е 570 кг. Последва второ измерване през ноември м.г. и трето днес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До acceleronКакто сами извадиха "Курск" ... Лилипути смешни
22
16
 
12
 
! Отговори
СеРеСе преди 9 години
Дааа ,не стига че руския метеорит е най големия,ами и руското джудже е най високото джудже ,вижте го Хитлер ,*** де агресора с какви токове на обувките ходи.Най висок е и най велик в диктатурата си. Мамата им такова на народа,цените растът,големите фирми се изтеглят,икономиката я направи на пух и прах,няма вече и ТВ електрон, гледах вчера в един руски сайт снимки на празни рафтове в магазини. А така хитлерче ,мамин сладък,молодец...
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко зависи в кой ден са го мерили.Ако е в понеделник- били са още пиянивъв вторник- махмурлук Сряда- горе доли бива....В четвъртък - мислили са си как ще се напият в петък вечерВ петък- почнали са от обедСъбота и неделя е ясно!
20
6
 
6
 
! Отговори
acceleron преди 9 години
Бил изваден от езерото. Кой знае кой камък са извадели и са го сложили в музея :D
19
0
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
абе то и аз влязох в казатмата 1,74 и се увоних 1,71 по разни измервания
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, това журналистите сте страшна работа! Първо метеоритът мистериозно увеличил масата си, после в края на статията се оказва, че първоначално измерването на теглото му е било направено неправилно. Нямам думи за "нивото" в тоя "вестник".
17
0
 
36
 
! Отговори
ГАЙ-ХИТРЕЦИЙ преди 9 години
Ще ражда отроче, а може и да близни!
16
0
 
18
 
! Отговори
Открыватель преди 9 години
А само аз мислех, че сутрин водата от челшмата е сладка...
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжат!Търсят сензация!!!А МОжЕ И В НЯКОЯ КУХИНА В НЕГО ДА СА НАБУТАЛИ МАЛКО ОЛОВО ТО БАЯ ТЕЖИ :DЛъжат кат дърти *** за да получат субсидия иначе ще ги закрият :D
14
0
 
16
 
! Отговори
бай глистю преди 9 години
вътре има ***!
13
11
 
20
 
! Отговори
оооо ооо преди 9 години
ооооо това е изванземна технология! Така ще ни унищожат. На всеки два месеца метеорът ща си увеличава теглото и сто милиона години, ще тежи толкоз много, че ще пробие дупка в земята и ще изпадне от другата страна, като лавата ще изтече във всемира и земята ще бъде като ударен с хедшот! Ще се понесем безцелнонещастни в орбитата
12
27
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алкохола и тук си е казал тежката дума... Като навсякъде в Русия!
11
10
 
9
 
! Отговори
Aman преди 9 години
Расте им рейтинга с тоя кьорфишек..... И да поетото количество водка от ноември до сега се е отразило и на горкия метеорит
10
4
 
6
 
! Отговори
Пиян мужик преди 9 години
аха :) така е ...... расте, расте, расте
9
31
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е защото руският килограм е най-големият килограм, а руският метеорит е най-големият метеорит. Дай Боже нещо още по-голямо да падне върху главата на ***!
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako e ruska VEZNA moje
7
1
 
42
 
! Отговори
смешко преди 9 години
Също като нашето Панагюрско златно съкровище, всяко ново правителство му прави менте и вече никой не знае колко е тежал оригинала :)
6
5
 
8
 
! Отговори
Христаки преди 9 години
Интересно камъче ще излезе,ако не са се омотали нещо магаданските учени.
5
4
 
30
 
! Отговори
НЗ преди 9 години
Егати, *** на пазара в Люлин мерят по точно :-)
4
1
 
13
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 9 години
Много интересно! Освен ако не става въпрос за някаква грешка, започвайки със самото измерване и се стигне до превода на статията. Ако всичко е вярно, тогава това е нещо наистина от рода на WTF!! Ако данните са верни, това означава приблизително 15% увеличение в масата на метеорита! Интересно дали има промняна и в обема или формата му???