Apple с нова рекордна пазарна оценка

Пазарната капитализация на компанията мина $710 млрд.
11 фев 2015 13:07, Бойчо Попов
18
Apple с нова рекордна пазарна оценка
Снимка: Reuters

От мнозина това може да се приеме за теория на конспирацията. Хубавата новина, че във вторник вечер Apple стана първата американска компания, която има пазарна стойност от над 700 млрд. долара, главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук научава тъкмо от Кари Кун – оперативен директор на инвестиционната банка Goldman Sachs, която мнозина считат за тъмната сила на Wall Street.

Когато в Ню Йорк приключва борсовата сесия и Apple вече има пазарна капитализация от 710 млрд. долара, Кук е почетен гост на организирана от Goldman Sachs технологична конференция в Сан Франциско.

В препълнената голяма бална зала на Hotel Palace пред възхитените погледи на мениджърите Кук отговаря на въпроси за своята стратегия за растеж. Или по-скоро през няколко минути получава похвали от Кун. „Аз тъкмо получих съобщението, че Apple е първата компания в САЩ, която минава границата от 700 милиарда щатски долара," казва Кун и не пропуска да подразни Кук „Сега винаги ще си спомниш къде си бил точно в този момент".

Разбира се, Apple дължи всичко това не само на Goldman Sachs, а и на инвеститорите, които отново поверяват парите си на компанията. Въпреки че цената на акциите вече достигна исторически връх и концернът така или иначе е най-ценната американска компания, акционерите продължават да му вярват. Както смята и големият инвеститор Карл Айкан, курсът на акциите на Apple може да мине 200 долара. Във вторник цената бе 122 долара за акция. Цената на акциите се повиши със 64% през цялата изминала година.

Във вторник Кук заяви, че Apple се разраства бързо в Китай, пренебрегвайки общоприетото мнение, че китайските потребители са твърде чувствителни към високите цени за продуктите на Apple, които са от висок клас

„Това са глупости. Това не е вярно", каза той по време на конференцията в Сан Франциско, цитиран от Wall Street Journal.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. Apple, която устоя на натиска да пусне по-евтин смартфон за китайския пазар, е продавала повече смартфони в Китай, отколкото всяка друга компания, показват данни на изследователската компания Canalys.

Кук заяви, че бързият икономически растеж в Китай и възходът на голямата по размер средна класа, са предоставили на Apple големи възможности. Продажбите на компанията в Китай, тоест континентален Китай, Хонконг и Тайван, са нараснали със 70% през трите месеца, приключващи на 27 декември. Според Кук годишните приходи от продажби на Apple на този пазар са нараснали от 1 млрд. долара преди пет години до 38 млрд. долара през миналата година.

„Ние не вярваме на закони, като на закона за големите числа“, заяви Кук, имайки предвид проблема, че е все по-трудно съществуващите рекорди да бъдат значително надминавани. Новите продукти, като например Apple Watch, трябва да доведат до милиардни приходи, за да не се считат за провал. „Тази идея е само една догма“, добави той.

Пазарната капитализация или пазарната стойност е общата стойност на издадените акции на публично търгувана компания. Обикновено пазарната капитализация е произведението от броя емитирани акции при среднопретеглена цена за акция към деня на борсовата сесия. От първично публично предлагане на Apple през декември 1980 г. пазарната стойност на компанията се е повишила с повече от 50 600%.

Текущата пазарна стойност на компанията е почти два пъти по-голяма от тази на следващите три големи компании в индекса S&P 500. Exxon Mobil Corp. е втората зад Apple с пазарна капитализация от около 382 млрд. долара, Berkshire Hathaway Inc. е третата най-ценна компания с 370 млрд. долара, а Google Inc. е четвъртата с пазарна капитализация от 363 милиарда щатски долара, показват данни на FactSet.

Сегашният рекорд е много важен за Кук, дългогодишен мениджър в Apple и наследник на поста главен изпълнителен директор на емблематичния Стив Джобс. Когато Кук пое поста през 2011 г., анализаторите изпитваха съмнения дали Apple може да успее без визионера Джобс.

Оттогава обаче пазарната стойност на Apple се увеличи над два пъти. Когато по време на конференцията във вторник Кун съобщи за рекорда на Apple, единственият отговор на Кук е усмивка.

По-късно Кук добави, че Apple ще ревизира политиката си за обратно изкупуване на акции и изплащането на дивиденти през април. Компанията възнамерява да върне над 130 млрд. долара на инвеститорите до края на 2015 г. и вече върна 103 млрд. долара от сумата. Кук добави също, че през 2014 г. Apple е придобила 17 компании. 

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1-ви коментарТова за съжаление е така, понеже светът в момента не е свят на държавите и нациите, а свят на ТНК (транснационалните корпорации) и бизнеса. Сиреч, глобализацията на практика. Е, всеки може да прецени дали е толкова добра тази глобализация, колкото я описват в икономическата литература
15
2
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
До 14:Не си наясно!Съществува ясна корелация между успехите на Samsung и външния вид на SGS:- колкото външния вид на SGS прилича повече на iPhone, толкова са по-големи продажбите на Samsung-колкото SGS е "по-оригинален", толкова продажбите на Samsung са по-зле, справка SGS5- затова, новият SGS6 се отличава минимално на външен вид от iPhone 6/6+ Copy-paste от iPhone работи добре за всички конкуренти на Apple :)
14
0
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
AAPL: Market Cap:727.39BНагоре и нагоре, оценени...
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 8NASDAQ:AAPL [Mkt cap721.02B]Какво гледаш ти и аз не знам :D
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия да не са решили да се продават, та през месец им се популяризира цената? Това инфо интересува само и единствено евентуални купувачи. Феновете се интересуват колко ще струва и кога ще излезе Седмицата... Всъщност нищо чудно Самсунг да ги купи :))) Последните шестици мязат много на Самсунгите. А вътре кво имАло и какъв ос е набит - кой го бОли. Ифонът служи за да стои на масата!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е компанията на балъците и загубеняците... Те са много и затова Apple просперира... Това е толкоз просто и логично!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До7: повярвай ми, никой не държи да те подслушва как се изпъ*даш като дърта ци*анка
9
2
 
7
 
! Отговори
revizoro преди 9 години
Тъкмо ,да платят малко от националния дълг от 18 000 000 000 000.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ега си Балона 710 милиарда , будалите да влагат пари на американската борса , и по някое време щтрак капана се затвори , балона се спука и ционистите ограбиха вложителите.
7
1
 
4
 
! Отговори
САМ СЕБЕ СИ ОЦЕНЯВА преди 9 години
чичо САМ. Нищо ново - Всеки си хвали стоката.
6
0
 
4
 
! Отговори
fa преди 9 години
Интересно, google finance не показва да са минали 700 млрд...
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дреме ми на фара, колко е оценена Apple...
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4, ц, не са 15 години. Погребват ги от има-няма век, пък те все не разбират и си живуркат ;)
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе га че загиват американците?Омръзна ми да се надевам.От поне 15 години ги погребвате тука по форумите.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Momo, кривото е, че държавата по принцип е лош стопанин - особено държава като България.. Всеки си върши работата колкото да не го уволнят, върти далавери, краде държавни пари, стоки, ресурси.. Накрая имаме 1923812938 държавни компании, всички от които пред фалит, и се наливат едни пари от бюджета.. А частните компании ако не се справят просто фалират. Но в тях хората работят и им пука каква работа ще свършат (или поне на мениджмънта), съответно абсурдите ги няма. И от там идат кинтитеее :)
1
5
 
13
 
! Отговори
Momo преди 9 години
710млрд. долара за една компания... Има нещо мноооого криво в този свят.Бюджета на 3/4 от държавите в света не е толкова.